HAUNTED: "Dayburner"

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που οι Haunted κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους.

Οι Σικελιανοί ντουμάδες επιστρέφουν με τον ίσως πιο σκοτεινό και εσωτερικό τους δίσκο.

Ο heavy ατμοσφαιρικός down-tuned ήχος και τα doom metal riff στο εναρκτήριο “Mourning Sun” του “Dayburner” έρχεται σε αντίθεση με τα καθαρά και υπνωτικά φωνητικά της Cristina Chimirri ενώ, συνεχίζοντας στο Waterdawn, ο ρυθμός γίνεται ακόμα πιο αργόσυρτος.

Όσο για το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο μπασίστας Frank Tudisco, η χρήση της ακουστικής κιθάρας έχει ως στόχο να δώσει έμφαση και να μπουστάρει ακόμα περισσότερα τα βαριά riff που ακολουθούν.
Έπεται ένα ψυχεδελικό ταξίδι με το “Communion” και το “Orphic”, ενώ τα δύο τελευταία κομμάτια λειτουργούν στα πενήντα γεμάτα λεπτά καθαρής doom μουσικής ως κάθαρση.

Στο “Dayburner”, παρότι η επανάληψη είναι μέρος του παιχνιδιού, η ένταση που επικρατεί, σε συνδυασμό με τη βαριά φωνή της Cristina Chimirri και τα κιθαριστικά μοτίβα των Francesco Bauso και Francesco Orlando, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα απαράμιλλης ομορφιάς και δίνουν στη σύνθεση μια ακόμα πιο βαριά αισθητική.

Παρότι οι Haunted δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αναγνωριστούν πλήρως, το “Dayburner” ίσως να αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για να καθιερωθούν στη doom κοινότητα.

Όπως αναφέρει ο μπασίστας Frank Tudisco, τόσο ο ίδιος ο δίσκος όσο και ο τίτλος του άλμπουμ, αντιπροσωπεύουν την ημέρα αλλά εκείνη όπου το φως της είναι τόσο αδύναμο που επισκιάζεται αμέσως από το σκοτάδι.

Το εξώφυλλο του δίσκου δημιουργήθηκε από την Ιρλανδή καλλιτέχνη Deborah Sheedy, της οποίας η ατμοσφαιρική αισθητική που αποτυπώνεται στις ως επί τω πλείστων θολες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες της, αντιπροσωπεύει το χαρακτήρα και το ύφος του “Dayburner”.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 8 Ιουνίου 2018 από την Twin Earth Records.

434