IRON MAIDEN-Part Two

Με την αποχώρηση του Bruce Dickinson το 1993, οι Iron Maiden ξεκίνησαν να ακούν κασέτες με φωνές ώσπου να καταλήξουν στον αντικαταστάτη του.

Μετά από πολλές ακροάσεις, ο Steve Harris αποφάσισε να προτείνει τη θέση του τραγουδιστή στον Blaze Bayley, πρώην μέλος των Wolfsbane, οι οποίοι είχαν σαπορτάρει τους Iron Maiden το 1990.

Με τον Blaze Bayley στο μικρόφωνο ξεκινάει η δεύτερη περίοδος του συγκροτήματος, με το “The X-Factor” να κυκλοφορεί 3 χρόνια μετά από το “Fear of the Dark” (1995). Πολλοί φίλοι του συγκροτήματος δεν αποδέχτηκαν τη φωνητική επιλογή, με αποτέλεσμα το δέκατο album των Βρετανών να έχει την χειρότερη απόδοση στα charts (ντεμπούταρε στο νούμερο 8 των Βρετανικών), όσο κανένα άλλο από τα προηγούμενα, αν και κέρδισε τον τίτλο του album της χρονιάς σε Γερμανία και Γαλλία.

Ο Bayley θα βοηθήσει στη σύνθεση και μνημειώδη κομμάτια σαν τα “Man of the Edge” και “2 ΑΜ” θα περιέλθουν στο album και η μπάντα θα περιοδεύσει για ενάμιση χρόνο. Στην περιοδεία θα υπάρξουν και ημερομηνίες στην Ελλάδα, όπου ο γράφων θα τους παρακολουθήσει δυο φορές μέσα σε λίγους μήνες στο Κλειστό Γήπεδο Περιστερίου. Με το τέλος της περιοδείας, θα κυκλοφορήσει και η μεγάλη συλλογή “Best of the Beast” η οποία θα περιέχει και το νέο τους single, “Virus”.

Τρία χρόνια αργότερα θα κυκλοφορήσει το “Virtual XI” και η κατηφόρα στα charts συνεχίζεται (no. 16) και θα είναι το μοναδικό album των Iron Maiden που δεν θα φτάσει το ένα εκατομμύριο πωλήσεις. Αν και είχε κάποιες καλές στιγμές, όπως τα “Futureal” και “The Clansman”, ίσως και να είναι το πιο αδιάφορο δημιούργημα αυτής της μοναδικής μεταλικής μηχανής.

Την ίδια περίοδο θα κυκλοφορήσει και το πρώτο video game με πρωταγωνιστή, τον Eddie, με τίτλο “Ed Hunter” που συνοδευόταν από μια cd συλλογή με δημοφιλή τους κομμάτια, τα οποία διάλεξαν οι fans τους σε ψηφοφορία στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Το “Virtual XI” όμως, θα είναι το τελευταίο με τον Blaze στα φωνητικά, αφού μετά από συνάντηση των μελών θα του ζητηθεί να αποχωρήσει. Ο λόγος ήταν κάποια προβλήματα που αντιμετώπιζε με την φωνή του και τον Φεβρουάριο του 1999 θα ανακοινωθεί η επανένταξη των Bruce Dickinson και Adrian Smith στο συγκρότημα.

Οι Iron Maiden για πρώτη φορά με έξι μέλη στη σύνθεση της, αφού και ο Janick Gers που είχε αντικαταστήσει το 1990 τον Adrian Smith, θα παραμείνει στο συγκρότημα και με τρεις κιθάρες οι προσδοκίες θα αυξηθούν. Τον Μάιο του 2000 λοιπόν, κυκλοφορεί το δωδέκατο album των Maiden, “Brave New World”, φανερά επηρεασμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Aldous Haxley και το εξώφυλλο είναι ουσιαστικά χωρισμένο σε δυο μέρη.

Το επάνω μέρος έχει φιλοτεχνήσει ο Derek Riggs, ενώ το κάτω είναι μια ψηφιακή δημιουργία του Steve Stone. Σκαρφάλωσε στο νούμερο 7 των βρετανικών charts και από την περιοδεία για την προώθηση του album, γεννήθηκε και το live album “Rock In Rio” που δείχνει τη νέα διάσταση του αγαπημένου metal συγκροτήματος. Ο Dickinson επιστρέφει και αυτός στη σύνθεση και βάζει το χεράκι του στα “The Wicker Man”, “Ghost of the Navigator”, “Brave New world” και “Out of the Silent Planet”, όσο οι Iron Maiden κερδίζουν πάλι τα καλά λόγια των κριτικών. 

Το “Dance of Death” θα φτάσει στα δισκοπωλεία στις 8 Σεπτεμβρίου του 2003 με τον Eddie στο ρόλο του Χάρου στο εξώφυλλο. Ο δίσκος περιέχει το μόνο, εξ ολοκλήρου, ακουστικό κομμάτι των Maiden (“Journeyman”), καθώς και το μοναδικό κομμάτι που θα συνθέσει ο McBrain, το “New Frontier”, με θέμα την κλωνοποίηση.

Στην παραγωγή πλέον, έχει καθιερωθεί ο Kevin Shirley, ο δίσκος θα ανέβει στο no. 2 των Βρετανικών charts και θα μπει σε υψηλές θέσεις σε αρκετά ακόμη, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Αρκετά από τα κομμάτια έχουν εμπνευστεί από πολέμους, παλαιούς και σύγχρονους, όπως συνηθίζουν άλλωστε όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν. Η εμφάνιση τους στο Westfalenhallen του Dormund μαγνητοσκοπήθηκε και κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2005 σε CD και DVD, με τίτλο “Death on the Road”. 

To 2005 ανακοινώνεται μια περιοδεία με όνομα “Eddie Rips Up the World Tour”, που συνδέεται με την κυκλοφορία του DVD “The History of Iron Maiden-Part 1: The Early Days”, που περιείχε υλικό μόνο από τα πρώτα τέσσερα albums τους. Σε εορτασμό των πρώτων εκείνων χρόνων, θα επανακυκλοφορήσει σε single το “The Number of The Beast”, το οποίο θα πάει κατευθείαν στη θέση 3 των charts. 

To δέκατο τέταρτο album τους, “Α Matter of Life and Death” θα κυκλοφορήσει στις 28 Αυγούστου 2006 και η υποδοχή από το κοινό τους θα είναι μοιρασμένες. Οι Iron Maiden θέλοντας  να δώσουν μια πιο live ακουστική στο αποτέλεσμα του album αποφάσισαν να παρακάμψουν το mastering και ήταν όλοι χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Στιχουργικά, ο πόλεμος και η θρησκεία θα είναι και πάλι στο επίκεντρο και το εξώφυλλο θα φιλοτεχνήσει ο Tim Bradstreet, άνθρωπος που έχει βάλει το χέρι του στα κόμιξ Hell Blazer και Punisher, και όντας επηρεασμένος από τη δουλειά του Riggs στα εξώφυλλα των Iron Maiden ένιωσε υποχρεωμένος να κάνει τη δουλειά.

Μπορεί σε πολλούς να μην άρεσε το “Α Matter of Life and Death”, αλλά είναι ο πρώτος δίσκος των Iron Maiden που θα πλασαριστεί στην δεκάδα του billboard 200, ενώ θα λάβει και το βραβείο του καλύτερου album στα Classic Rock Roll of Honour Awards. 

Μια μεγάλη τιμή θα περιμένει τους Iron Maiden το 2009, όταν το κοινό θα τους ψηφίσει σε μεγάλη πλειοψηφία για την κατηγορία Best British Live Act των Brit Awards και τον επόμενο χρόνο θα έρθει το δέκατο πέμπτο “The Final Frontier”, με διάρκεια λίγο πάνω από τα 76 λεπτά, επίδοση που θα ξεπεραστεί μόνο από το επόμενο και πιο πρόσφατο album τους, “The Book of Souls”. To “The Final Frontier” θα είναι το τελευταίο album της μπάντας σε συνεργασία με την ΕΜΙ, μετά από 30 χρόνια μαζί, ενώ ήταν και η τελευταία επίσκεψη (ηχογραφήσεις για τα “Piece of Mind”, “Powerslave”, “Somewhere in Time”) στα Compass Point Studios στη Nassau στις Μπαχάμες, αφού το 2010 το studio θα κλείσει λόγω αλλαγής στάσης της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυξημένη ομοφοβία στις νήσους.  To album θα καβαλήσει την πρώτη θέση στη Μ. Βρετανία και σε αρκετές ακόμη χώρες και θα έχει την καλύτερη επίδοση τους στα Billboard 200 φτάνοντας την 4η θέση, ενώ τους κέρδισε και βραβείο Grammy στην κατηγορία Best Metal Performance για το τραγούδι “El Dorado”. 

5 χρόνια μεσολάβησαν μέχρι το επόμενο album των Iron Maiden, ενώ ενδιάμεσα είχαμε λάβει και τα άσχημα νέα για την ύπαρξη καρκινικού όγκου στις φωνητικές του Bruce Dickinson, ο οποίος ευτυχώς το αντιμετώπισε και είναι υγιέστατος. Το “Book of Souls” θα ηχογραφηθεί στα Guillaume Tell Studios στο Παρίσι (εκεί είχαν γράψει και το “Brave new world”) με τον Kevin Shirley και πάλι στη θέση του παραγωγού και θα κυκλοφορήσει στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 από την Parlophone. 

Είναι ο πρώτος διπλός δίσκος των Iron Maiden, με διάρκεια που υπερβαίνει τα 90 λεπτά και στο εξώφυλλο που δημιούργησε ο Mark Wilkinson, o Eddie παρουσιάζεται σαν μέλος της Νοτιοαμερικάνικης φυλής των Μάγια. Το “Book of Souls” έπιασε κορυφή στην Μ. Βρετανία και πολλές άλλες χώρες, την 4η στα billboard 200, κοινό και κριτικοί κατενθουσιασμένοι, ενώ εμείς θα έχουμε την ευτυχία να τους παρακολουθήσουμε και πάλι στην headlining παρουσία τους στο φετινό Rockwave Festival! SCREAM FOR THEM, MALAKASA!!! 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1318

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2094 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.