RAW SILK

H δισκογραφική επιστροφή των Raw Silk συνοδεύτηκε και από την επιστροφή τους στις σκηνές της Αθήνας. Το Rockway επεδίωξε να μάθει δια χειρός Κώστα Κυριακίδη, του μοναδικού εναπομείναντα από την αρχική σύνθεση της μπάντας, για αρκετά από όσα αφορούν στο παρελθόν, αλλά κυρίως για τα όσα επιφυλάσσει το μέλλον των Raw Silk.

Ξεκινήσατε σε μια εποχή, που ιδίως τα Ελληνικά συγκροτήματα ήταν ελάχιστα και υπήρξατε από τους πιο ”πιθανούς”, να ξεφύγετε των συνόρων της χώρας. Τί άλλαξε και δεν προχώρησε τότε το αρχικό project, καθώς νομίζω ότι ήταν και στα δικά σας σχέδια αυτό;
Υπήρχαν πράγματι πολύ καλές προοπτικές αλλά και πολύ κέφι και ενέργεια. Στον δημιουργικό τομέα, είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με τον παραγωγό Κώστα Καλημέρη αλλά και με μια σειρά πολύ ταλαντούχων μουσικών που συνέβαλλαν στην ποιότητα του άλμπουμ. Καθοριστικός παράγοντας όμως για να κάνει ένα γκρουπ καριέρα και μάλιστα εκτός συνόρων είναι η διάρκεια και η συνέχεια. Κι όλα αυτά προϋποθέτουν επιμονή και πολύ σκληρή δουλειά σε βάθος χρόνου. Δυστυχώς όμως συχνά η φύση σου δίνει κάτι και σου στερεί κάτι άλλο εξίσου χρήσιμο. ´Έτσι, στις νεαρές ηλικίες που είμασταν τότε ο ενθουσιασμός και το ταλέντο στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδευόταν από απειρία και ανωριμότητα, στοιχεία που πιστεύω ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην άδοξη διάλυση της μπάντας στις αρχές των 90s.

Το ”Silk Under The Skin”, είναι πλέον ένα σπάνιο και με ιδιαίτερη αξία βινύλιο, υποδηλωτικό και της αξίας του σαν δημιούργημα, αλλά και της αξίας του συγκροτήματος εν γένει. Σου πήρε χρόνια να συνειδητοποιήσεις τί είχατε δημιουργήσει;
Ακριβώς έτσι. Μπορώ να πω ότι ως το 2004, που επανακυκλοφόρησε το άλμπουμ σε CD και μπορέσαμε πλέον μέσω email και ίντερνετ να επικοινωνήσουμε με τη βάση των θαυμαστών του γκρουπ πανελλαδικά αλλά και παγκοσμίως , δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πλήρως την απήχηση που είχε το “Silk Under the Skin” στους φίλους του μελωδικού hard rock. ´Ήταν φυσικά μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η οποία οδήγησε  και στις πρώτες προσπάθειες επανασυγκρότησης των Raw Silk.



Στο οπισθόφυλλό του, αντικρίζεις ονόματα όπως του Γιάννη Κουτουβού και του Μάνου Ξυδούς. Είχατε όντως σημαντική στήριξη από ονόματα του rock και metal ήχου σε μια εποχή με σαφώς λιγότερη παραγωγή στο χώρο;
Πράγματι, αφού ολοκληρώσαμε τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ ανεξάρτητοι από εταιρία, ήρθαμε σε συμφωνία με την EMI για την κυκλοφορία του. Η μουσική άρεσε  πολύ και στο Γιάννη και στο Μάνο οι οποίοι, με την εμπειρία τους, φαίνεται ότι διέκριναν χωρίς μεγάλη δυσκολία τη δυναμική που είχε το “Silk Under the Skin”. Επίσης ο Γιάννης Κουτουβός, με τον οποία είχαμε συνεργαστεί και στο “First Attack” των Spitfire, συνέβαλλε καθοριστικά στην προώθηση τού άλμπουμ μέσω των media της εποχής.

Υπάρχει επαφή με τα παλιά μέλη του group; Έχετε διατηρήσει επικοινωνία;
Δεν διατηρούμε στενή επαφή με όλα τα πρώην μέλη των Raw Silk, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και ο καθενας έχει τραβήξει τον δικό του δρόμο και κάπου έχουμε χαθεί. Πρόσφατα έχω συνεργαστεί σε ένα studio project με τον Γιώργο Ασπιώτη (Spitfire, Kingdragon) ο οποίος είχε παίξει πλήκτρα μαζί μας τον Σεπτέμβριο τού 2005 στο Club 22, όταν οι Raw Silk άνοιξαν για τους Jeff Scott Sotto και τους Pink Cream 69.

Νέο album, με αρκετά διαφορετικό ήχο, αλλά με έντομο το λυρισμό και τη νοσταλγική διάθεση προς το παρελθόν θα έλεγα. Είναι στο μυαλό του δημιουργού του, ένα βήμα προς το μέλλον με σεβασμό και με ένα ”κρίκο” δεμένο στο παρελθόν;
Περιέγραψες πολύ εύστοχο το σκεπτικό μου πίσω απ´την δημιουργία τού “The Borders of Light”. Είναι μια νοσταλγική ματιά στον ήχο, την εποχή αλλά και τη γενιά των late 80’s.´Ηθελα να κάνω ένα άλμπουμ που να αποτίνει φόρο τιμής στο παρελθόν αλλά παράλληλα να οριοθετεί και το ηχητικό μέλλον της μπάντας. Επίσης ήθελα να είναι ένα άλμπουμ που να έχει το ειδικό βάρος να σταθεί επάξια δίπλα στην κληρονομιά του “Silk Under the Skin” χωρίς να επιχειρεί, όμως, να το αντιγράψει. Επίσης είναι ένα άλμπουμ πολύ προσωπικό και συναισθηματικά φορτισμένο καθώς είναι αφιερωμένο σε ένα παιδικό μου φίλο που έφυγε πρόωρα για το μεγάλο ταξίδι.



Ξέρεις έχει υπάρξει σαν ερώτημα και πεδίο κριτικής για μεγάλα μεγέθη του χώρου. Πρέπει να είναι ένα group πιστό σε συγκεκριμένο ήχο και ”έγκλειστο” σε μουσικά στεγανά ή να πειραματίζεται;
Αυτό πιστεύω ότι δεν είναι πάντα στο χέρι του δημιουργού ειδικά όταν είναι δεσμευμένος με κάποιο συμβόλαιο με εταιρία. Γι’ αυτό άλλωστε και πολλοί φτασμένοι καλλιτέχνες βάζουν ως όρο τού συμβολαίου ότι θα έχουν τον τελευταίο λόγο στο creative decision. Δεν είναι πάντως ένα ερώτημα που έχει εύκολη απάντηση καθώς πολλές αποφάσεις αναγκαστικά υπαγορεύονται και από οικονομικούς παράγοντες. Επίσης υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κοινού σε όλα τα μουσικής πιστεύω, το οποίο.  “απαιτεί” από το γκρουπ να μείνει συνεπές στον ήχο που το καταξίωσε. Προσωπικά, απολαμβάνω ιδιαίτερα την… καλλιτεχνική μου ελευθερία και δεν θα μπορούσα ποτέ να λειτουργήσω υπό καθεστώς δημιουργικού ελέγχου. Αυτός είναι και ένας λόγος που απέφυγα να δεσμεύσω το γκρουπ με δισκογραφικό συμβόλαιο, παρόλο που υπήρχαν προτάσεις από εταιρίες του εξωτερικού.



Πώς θα περιέγραφε ο δημιουργός του, τον εαυτό του στο παρόν; Πιο ώριμο, πιο ανοικτό σε καινούριους ήχους;
Ακριβώς. Μ ´αρέσει να εξερευνώ και να ανακαλύπτω νέους ήχους και νέες επιρροές. Πιστεύω ότι η μουσική είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία διέπεται από τους νόμους τής εξέλιξης και τής προόδου. Πιστεύω ότι ο δημιουργός πρέπει ακούραστα να δουλεύει το υλικό του επιδιώκοντας να βρει νέες λύσεις και πηγές έμπνευσης και επίσης να πειραματίζεται με νέες ιδέες και φόρμες χωρίς να χάνει τον αυθορμητισμό του. Μ´ αρέσει επίσης να παρακολουθώ τα νέα μουσικά ρεύματα τόσο στη ροκ και την ποπ αλλά όσο και την κινηματογραφική, την τζαζ και την κλασική μουσική.



Επιστροφή, λοιπόν, στα πάτρια εδάφη μετά από αρκετό καιρό και ένα πολυαναμενόμενο από πολλούς οπαδούς της μπάντας, live, συνέχεια ενός δυνατού studio comeback. Πες μας λίγο για τα συναισθήματά σου, αλλά και αυτά των νέων σου συνεργατών.
Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι και δεν βλέπουμε την ώρα να ανέβουμε στη σκηνή και να παρουσιάσουμε το νέο μας show. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να ετοιμάσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει και τα δυο άλμπουμ των Raw Silk στην πληρότητά τους και θα είναι αντάξιο της αγάπης αλλά και των υψηλών προσδοκιών των φίλων της μπάντας. Είμαι επίσης ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που θα παρουσιάσουμε την live πρεμιέρα του νέου άλμπουμ “The Borders of Light” στην Αθήνα, την γενέτειρα την δική μου αλλά και του γκρουπ!



Το Ελληνικό κοινό είναι ιδιαίτερα θερμό και πιστό στον σκληρό ήχο, δεκαετίες τώρα. Έχεις προετοιμάσει το συγκρότημα για το τί ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει και ποια θεωρείς είναι η αντιμετώπιση γενικότερα της χώρας και του λαού μας στο εξωτερικό που ζεις τα τελευταία χρόνια;
Τα άλλα παιδιά έχουν παρακολουθήσει video από παλιότερα live shows των Raw Silk και έχουν πάρει μια ιδέα για το πόσο ενθουσιώδες και αυθόρμητο είναι το ελληνικό κοινό. Παρόλο του σχετικά νεαρού της ηλικίας τους, οι Βρετανοί bandmates μου, έχουν δείξει τεράστιο επαγγελματισμό και συνέπεια αλλά πάνω απ´ όλα έχουν “δώσει ψυχή» για το project και έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία του. Σε σχέση μη την εικόνα της χώρας μας στο Βρετανία, από την εμπειρία μου αυτή εξακολουθεί να είναι πάντα πολύ θετική και φιλική, ακόμα και μετά την τεράστια αρνητική δημοσιότητα που έλαβε η χώρα μας παγκοσμίως κυρίως λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης.

Το ”Borders of Light”, θεωρώ δημιουργεί αρκετές προσδοκίες για ακόμη καλύτερες παραγωγές στο μέλλον. Πως το οραματίζεσαι αυτό;
Σ ´ευχαριστώ πολύ. Στόχος και προσδοκία μου είναι να υπάρξει συνέχεια και διάρκεια σ ´αυτή τη νέα αρχή για την μπάντα και να μπορέσουμε σύντομα να προχωρήσουμε σε νέες ποιοτικές κυκλοφορίες, βάζοντας τον πήχη κάθε φορά όλο και πιο ψηλά, τόσο στον δημιουργικό όσο και στον τεχνικό/τεχνολογικό τομέα. Έχουμε δημιουργήσει ένα δυναμικό αλλά και συνεκτικό πυρήνα που πιστεύω ότι έχει πολλά να προσφέρει ακόμα στο μέλλον.



Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και αναμένω να σας δω στο επερχόμενο live σας στο The Crow. Τα τελευταία λόγια δικά σου.
Ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου έδωσες να επικοινωνήσω με σένα αλλά και τους αναγνώστες σου. Θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω και από κοντά το Σάββατο στη συναυλία μας στο The Crow Club. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω γενικότερα όλους εκείνους που έχουν υποστηρίξει τους Raw Silk όλα αυτά τα χρόνια με το ενδιαφέρον, τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους αλλά και ειδικότερα εκείνους που τόσο ένθερμα υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη νέα μας προσπάθεια από την κυκλοφορία του “The Borders of Light” μέχρι σήμερα.

1044

Avatar photo
About Σταύρος Βλάχος 53 Articles
Γαλουχήθηκε στα πρώτα “μουσικά βήματα”, όντας μαθητής Δημοτικού, μέσω του “Headbanger’ s Ball”, του (τότε) μουσικού καναλιού MTV. 30 χρόνια μετά τις τότε πρώτες του “πειρατικές κασσέτες”, μία εξαιρετικά ευχάριστη συγκυρία τον οδηγεί στο σαγηνευτικό “χώρο” ονόματι Rockway. Με το “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” γνώμονα, με σεβασμό στη δημιουργία μουσικών στιγμών, θα αναζητά και ανακαλύπτει συνοδοιπόρος με τους αναγνώστες, ονειρικά, “μουσικά μέρη” και “ηχοτοπία”, που θα δίνουν ομορφότερη όψη στην καθημερινότητά μας, ώστε να γινόμαστε μέσω αυτής, ευτυχέστεροι και καλύτεροι άνθρωποι… Andiamo amici!