THE PARTISANS

Οι The Partisans είναι γέννημα-θρέμμα της ιστορικής βρετανικής punk σκηνής των 70s, έχουν γράψει τις δικές τους χρυσές σελίδες στην ιστορία της και έχουν κατακτήσει με την αξία τους μια σημαντική θέση στην καρδιά των aficionados του είδους. Σχεδόν μια δεκαετία μετά την αξέχαστη εμφάνιση τους στην Αθήνα, επιστρέφουν ορεξάτοι για το 5ο Vive Le Punk Rock Festival στις 17 Φεβρουαρίου. Για το λόγο αυτό είπαμε μερικές κουβέντες για μουσική, διαδίκτυο και Sex and the City με τον τραγουδιστή, κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος των Ουαλών, Rob “Spike” Harrington.

Καλησπέρα και ευχαριστώ για το χρόνο σου! Ας το πάρουμε από την αρχή. Πως καταλήξατε στο όνομα “Partisans” ;
Περπατούσαμε όλοι μαζί στην παραλία κοντά στο σπίτι μου στην Ουαλία και προσπαθούσα να θυμηθώ πως λεγόντουσαν οι ένοπλες ομάδες που πολεμούσαν εναντίων του Χίτλερ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Μετά από αρκετή ώρα που έστυβα το μυαλό μου, πετάγεται ο Shark (πρώην drummer του σχήματος) και λέει “εννοείς τους partisans”; Έτσι προέκυψε το όνομα.



Έχουν περάσει 14 χρόνια από το τελευταίο σας album, “Idiot Nation”. Σκοπεύετε να βγάλετε κάτι καινούριο;
Ζούμε σε διαφορετικές χώρες -Ουαλία και Σουηδία- και δεν είναι τόσο εύκολο το να δουλέψουμε πάνω σε καινούρια τραγούδια. Παρόλα αυτά το “Idiot Nation” μας βγήκε αρκετά καλά, απλώς πήρε πολύ χρόνο. Ο Andy είχε μερικές ιδέες, μου τις έστελνε ως mp3. Μου ερχότανε κάτι εμένα, του το έστελνα να μου πει τη γνώμη του. Αυτό συνεχιζόταν για μήνες. Ο Magnus και o Gustaf πήραν και αυτοί μέρος στη διαδικασία, και τελικά όλοι είχαμε ισάξια συμμετοχή στο δίσκο. Είναι τρελό να σκεφτείς πως πριν μπούμε στο studio για να ηχογραφήσουμε, δεν είχαμε παίξει ποτέ τα τραγούδια μαζί σαν μπάντα! Νομίζω πως είναι δύσκολο να βγάλουμε άλλο δίσκο, αλλά ίσως να κάνουμε κάποιες d.i.y. ηχογραφήσεις και να τις ανεβάσουμε στο διαδίκτυο.

Υπάρχει κάποιο καινούριο συγκρότημα που να σου αρέσει πολύ;
Οι Caves, μία εξαιρετική punk μπάντα από το Bristol.

Αν αποφασίζατε να κάνετε μία τελευταία μεγάλη περιοδεία, ποιους θα θέλατε ως “special guests” ;
Τους Caves!



Ποιο είναι το αγαπημένο σου χόμπι, εκτός της μουσικής;
H τετράχρονη κόρη μου, Betsan, στην οποία αφιερώνω τον περισσότερό μου χρόνο. Αυτό περιλαμβάνει πολλή ζωγραφική, μουσική και σαχλαμάρισμα!

Έχεις αναφέρει στο παρελθόν πως το Facebook είναι ένα αναγκαίο κακό για τους καλλιτέχνες. Πιστεύεις πως το διαδίκτυο έχει βοηθήσει τα νέα συγκροτήματα;
Γενικά το internet είναι κάτι εξαιρετικό για τις μπάντες. Τις έχει βοηθήσει να ξεφύγουν από τις “απατεωνίστικες” τακτικές κάποιων εταιρειών. Το υλικό τους πλέον μπορεί να ανήκει αποκλειστικά στις ίδιες, και να το δημοσιεύσουν χωρίς καμία εξωτερική παρεμβολή. Ένα μειονέκτημα είναι πως οι μεγάλοι διαδικτυακοί διανομείς δεν δίνουν αρκετά χρήματα στις μικρότερες μπάντες, και πολλές από τις εταιρείες – κολοσσούς δεν παίζουν πολύ δίκαια. Το 2016-17 στη Μεγάλη Βρετανία, το Facebook πλήρωσε περίπου 4.000 λίρες φόρο, το οποίο είναι απίστευτο!



Χαζεύοντας στη σελίδα των Partisans στο Facebook, πέτυχα μία ανάρτηση για μια σειρά- prequel του Sex and the City όπου σε ένα επεισόδιο χρησιμοποίησαν δύο τραγούδια σας! Αρχικά, συγχαρητήρια, δεν πάει πιο “punk” απ’ αυτό.  Θα θέλατε να ντύσετε μουσικά κάποια άλλη κινηματογραφική ή τηλεοπτική σκηνή; 
Όντως, δεν το περιμέναμε αυτό. Μας έκανε όλους να πεθάνουμε στα γέλια! Μας ζήτησε μια αμερικανική “punk-porn” εταιρεία να χρησιμοποιήσει κάποια κομμάτια μας, αλλά αρνηθήκαμε.

Ποια θα ήταν τα μέλη της απόλυτης Punk μπάντας σας;
Μέλη των Sex Pistols, των Buzzcocks και των Clash. Θα έπρεπε να εμφανίζονται με βάρδιες στη σκηνή. Ίσως να χωρούσε και ο τραγουδιστής των Caves κάπου!

Καμιά καλή ιστορία από το τελευταίο σας live στην Ελλάδα;
Το συγκεκριμένο υποτίθεται πως θα ήταν και το τελευταίο μας, γενικά! Ήταν πάντως τρελό να βλέπεις γύρω σου όλους αυτούς τους μπάτσους!

Ευχαριστώ και πάλι, ανυπομονούμε να σας δούμε στη σκηνή του TRES! Θες να πεις κάτι τελευταίο στους Ελληνες fans;
Να διασκεδάσετε και σεις, γιατί εμείς θα το διασκεδάσουμε σίγουρα!

243

Avatar photo
About Σόλωνας Εσκενάζης 93 Articles
Γεννημένος το '90, μελαχρινός, ψηλός, καστανά μάτια α σορι δεν είναι Τιντερ εδώ. Η μεγάλη αγάπη είναι το πανκ και τα παρακλάδια του αλλά χωρίς παρωπιδισμους, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (αρκεί να είναι νόστιμη), less is more και η καλή η μπάντα απ' το live φαίνεται.