ROLLIN’ DICE

Οι  Αθηναίοι  Rollin’  Dice είναι  μια bluesy heavy rock μπάντα, η οποία  κυκλοφόρησε το δισκογραφικό της ντεμπούτο, με τίτλο  “Way to the sun”  τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Στις  10 Φεβρουαρίου οι Rollin’ Dice, μαζί με τους  Narcosis και  Honeybadger εμφανίζονται στο An Club  για την παρουσίαση του δίσκου. Με αφορμή αυτή την ζωντανή παρουσίαση, ο Αντώνης  Καραθανασοπουλος  (κιθαρίστας και φωνή ) απανταει  στις ερωτήσεις  του Rockway και του Παγώνη Ραφαήλ για να μάθουμε τις προοπτικές , σχέδια κ.τ.λ.

-Καλώς όρισες στο Rockway! Mε τι ασχολείστε αυτό το διάστημα;
-Αυτή την περίοδο έχουμε καταπιαστεί με την προώθηση του debut album μας  “Way to the Sun”, σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη ανά την Ελλάδα μπορούμε. Προσπαθούμε να προσθέτουμε διαρκώς νέες ημερομηνίες και προορισμούς που θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε το υλικό μας, αλλά παραλλήλως δεν παύουμε να δουλεύουμε και νέο υλικό, το οποίο κάποια στιγμή ευελπιστούμε να οδηγήσει σε μία δεύτερη full-length κυκλοφορία.

-Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για την μπάντα για όσους δεν σας γνωρίζουν και ποιος είχε την ιδέα για το όνομα αυτό;
-Οι Rollin’ Dice υπάρχουν 6 χρόνια περίπου και η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τότε που ήμασταν μαθητές Λυκείου ακόμα. Εκείνη την περίοδο είχαμε διαφορετικό ύφος μουσικά και ηχητικά, πιο blues-rock θα έλεγα, και είχαμε το γκρουπ περισσότερο σα χόμπι. Το όνομα είχε τύχει να μου έρθει στο νου από πολύ νωρίς έχοντας ως ερέθισμα το τραγούδι “LiveWire” των AC/DC. Έχοντας κάνει αυτά τα χρόνια αρκετές εμφανίσεις και έχοντας κατασταλάξει σε ένα πιο σκληρό μουσικό ύφος και σε διαφορετικό σχήμα απ’ ότι αυτό που είχαμε στην αρχή, το 2017 αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να ηχογραφήσουμε το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ μας.

-Πρόσφατα κυκλοφορήσατε τον πρώτο σας δίσκο με τίτλο “Way to the sun”. Για ποιο θέμα μιλάει ο  δίσκος και πώς νιώθετε για το τελικό αποτέλεσμα;
-To “Way to the Sun” είναι η ανάγκη μας να «ξεφύγουμε», η ανάγκη μας να πούμε «ζήστε», η ερώτηση που γεννάται μέσα μας για το επόμενο βήμα και η απάντηση σε ότι μας περιορίζει. Γι’ αυτό και ο τίτλος αυτός ακολουθεί αυτό το εγχείρημα. Η αίσθηση της φυγής είναι η μία πλευρά των πραγμάτων, η άλλη είναι η κατάληξη στην προσωπική – και όχι μόνο – ευδαιμονία. Εμείς από πλευράς μας είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι τόσο από το αρτιότατο ηχητικό αποτέλεσμα που λάβαμε χάρη  στο “Made in Hell” studio και τον David Prudent, όσο και από την μετέπειτα πορεία του όταν έφτασε στα χέρια του κόσμου μέσω του περιοδικού “Metal Hammer”. Το feedback που λαμβάνουμε είναι άκρως θετικό και σίγουρα είναι αυτό που μας «πεισμώνει» να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά στο μέλλον.

-Το εξώφυλλο ποιος το έχει επιμεληθεί;
-Το εξώφυλλο το έχει επιμεληθεί η φίλη μας Ερατώ Αφεντάκη, έχοντας σχεδιάσει μια διασκευή του πίνακα του Salvador Dali, «Η Ανάληψη του Χριστού», αφήνοντας πίσω οποιονδήποτε θρησκευτικό συμβολισμό και δίνοντας απόλυτα βάση στον άνθρωπο. Το logo μας και το graphic design του εξώφυλλου το έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Τούσας

-Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
-Προς το παρόν αυτό που μας απασχολεί πρωτίστως είναι το “Way to the Sun” να ακουστεί  σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και να το μοιραστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Επειδή όμως όπως ανέφερα και παραπάνω δεν παύουμε ποτέ να γράφουμε νέο υλικό, ένα δεύτερο άλμπουμ σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, είναι το επόμενο βήμα. Φυσικά θα θέλαμε να το συνοδεύσουμε και με κάποιες εμφανίσεις σε χώρες του εξωτερικού και να δοκιμαστούμε και σε αυτό το «άνοιγμα».

-Από ποιες μπάντες έχετε επιρροές ώστε να βγει αυτό το αποτέλεσμα;
-Οι επιρροές μας ατομικά είναι πραγματικά αμέτρητες και μάλιστα δε συγκλίνουν κι όλες σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Κοινός τόπος μας όμως είναι τα ’70s. Η Αγία Τριάδα του rock, Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, είναι η αρχή μας. Η βάση των πραγμάτων. Έπειτα μπορούμε να μιλήσουμε και σε σχέση με πιο σύγχρονα ακούσματα από γκρουπ του σήμερα – τα οποία μας βοηθούν να καθορίσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας πως γίνεται ένα γκρουπ που έχει τέτοιου είδους επιρροές, να φέρει μια σύγχρονη αισθητική – όπως οι Graveyard, Kadavar, RivalSons, BluesPills, Witchcraft κ.α.

-Με ποιους καλλιτέχνες θα επιθυμούσατε να παίξετε στο μέλλον;
-Είναι πολλά τα ονόματα που μου έρχονται στο νου, αλλά θα αναφέρω αυτά που θεωρώ ως τα πιο «καυτά» αυτή τη στιγμή στο είδος μας με πρώτους τους Kadavar, οι οποίοι είναι κι αυτοί trio και πραγματικά σε καθηλώνουν με την ενέργεια τους επί σκηνής. Έπειτα έρχονται οι RivalSons, των οποίων η σκηνική και παικτική  αρτιότητα είναι απαράμιλλη.

-Η ελληνική σκηνή ανεβαίνει, υπάρχουν μπάντες που μπορούν να σταθούν επάξια στο εξωτερικό; Ποια είναι η γνώμη σου;
-Η σκηνή μας αυτή τη στιγμή παρόλες τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει σε αυτή τη χώρα, τόσο οικονομικά, όσο και από την άποψη νοοτροπιών και συνηθειών που φέρουν στην πλειοψηφία τους οι έλληνες και έρχονται σε σύγκρουση πολλές φορές με αυτές που πρεσβεύει ο σκληρός ήχος και τα underground ιδιώματα, ανθίζει. Είναι σα να πηγαίνει κόντρα στον γενικό μαρασμό και να υπενθυμίζει πεισματικά την ύπαρξη της. Όλο και περισσότερα γκρουπ, των οποίων το επίπεδο όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με αντίστοιχων του εξωτερικού, αλλά κάποιες φορές είναι και αξιοζήλευτο από αυτά, κάνουν την κίνηση να απευθυνθούν σε κοινό πέρα από τα σύνορα μας και επιτυγχάνουν σταδιακά να εδραιώσουν την παρουσία τους. Σαφέστατα τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αυτή τη στιγμή είναι οι 1000Mods και οι PlanetofZeus. Νομίζω πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο χρονικά όπου θα αρχίσουμε σιγά σιγά να βλέπουμε όλο και περισσότερα γκρουπ να παράγουν μουσική αντάξια αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

-Τα τελευταία χρόνια υπάρχει κρίση στη μουσική βιομηχανία. Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να καταπολεμηθεί;
-Για να είμαι ακριβής, δεν πιστεύω πως η μουσική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση, αλλά σε ένα ακόμα μεταβατικό στάδιο. Θέτω τον προβληματισμό μου κατ’ αυτόν τον τρόπο για να μου δοθεί η ευκαιρία να τον αναλύσω με μεγαλύτερη σαφήνεια. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε μια εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας τόσο σε σχέση με τους τρόπους διανομής του υλικού καλλιτεχνών, όσο και με τους τρόπους προώθησης του. Τα μέσα αυτή τη στιγμή είναι άπειρα και πιο άμεσα από ποτέ και οι εταιρείες έχουν βρει εναλλακτικές μεθόδους εσόδων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι όλα βαίνουν καλώς. Το πρόβλημα όμως έχει ρίζες αλλού και βρίσκεται στη νοοτροπία του μέσου καταναλωτή, ο οποίος πιστεύει πως η αγορά μουσικής πλέον δεν έχει κανένα νόημα. Κι αυτό έχει εδραιωθεί με πολλούς τρόπους, με πρώτο και σημαντικότερο υπαίτιο το filesharing μέσω του ίντερνετ. Αυτό όμως κατά τη γνώμη μου δεν είναι αρκετό για να αποβάλλει σε κάποιον την ιδέα αγοράς ενός δίσκου. Ίσα ίσα, έχουν βρεθεί τρόποι να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο και σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα του έχουν αντιστραφεί και με θετικό τρόπο. Η κυριότερη αιτία πιστεύω  που έχει οδηγήσει τα πράγματα στη σημερινή τους κατάσταση είναι το αίσθημα του κορεσμού που έχει καταβάλλει τον κόσμο στις μέρες μας, λόγω του ότι δεν έχει προλάβει να βαδίσει σε πλήρη ταύτιση με τα σύγχρονα δεδομένα. Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει έναν τρομακτικό αριθμό πληροφοριών καθημερινά και έχει συνηθίσει στην εικόνα περισσότερο από ποτέ, με αποτέλεσμα να αποζητά το «εύκολο» και το «εύπεπτο» και το άμεσα προσβάσιμο, λόγω του ότι τα αντίθετα των παραπάνω τείνουν να «κοστίζουν» παραπάνω  πνευματικά από άποψη επεξεργασίας. Η λύση πιστεύω πως θα επέλθει όταν συγχρονιστεί ο νους του ανθρώπου με την ψηφιακή εποχή και μπορέσει να συμβαδίσει με αυτή σε σημείο όπου η μουσική θα έχει και πάλι χώρο στη δισκοθήκη του, είτε αυτή βρίσκεται στον υπολογιστή του, είτε στη βιβλιοθήκη του.

-Στις 10 Φεβρουαρίου πρόκειται να γίνει η παρουσίαση του δίσκου “Way to the sun” μαζί με τους Narcosis και Honeybadger. Tο κοινό τι να περιμένει από εσάς;
-Το κοινό να περιμένει από εμάς μια διαρκή ενέργεια επί σκηνής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό το live, γιατί θα είναι με γκρουπ που εκτιμούμε και πιστεύουμε πως θα ξεσηκώσουν με τον τρόπο τους κι αυτά τους πάντες μέσα στο An. Τίποτα λιγότερο λοιπόν από μία εκρηκτική heavy rock βραδιά.

-Ευχαριστώ για τη συνέντευξη, τα τελευταία λόγια δικά σου!
-Σας ευχαριστούμε πολύ κι εμείς με τη σειρά μας, η στήριξη σας και το βήμα που δίνετε σε γκρουπ είναι πολύ σημαντικά και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε την προσπάθεια σας με την ίδια όρεξη και αποτελεσματικότητα. Φυσικά σας περιμένουμε στο An!

451