PROJECT YOUTH

Κι όμως για όσους δεν μπορούν να το πιστέψουν υπάρχει punk σκηνή στην Τουρκία! Απόδειξη είναι οι Κωνσταντινουπολίτες Project Youth, που θα πάρουν μέρος στο Vive Le Punk Rock Festival που θα λάβει χώρα στο Tres, Παρασκευή 16 και Σάββατο 17 Φεβρουαρίου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Το Rockway.gr ξαμολάει τον Δημήτρη Μαρσέλο να μάθει όσα γίνεται περισσότερα, μιλώντας με τους Kadir (φωνητικά) και Can (κιθάρα).

-Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας! Δεν κατάφερα να βρω αρκετέςμ πληροφορίες για τους Project Youth, οπότε θα ζητήσω τη βοήθεια σας. Ποιοι είναι οι Project Youth και γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα για το συγκρότημα;
Can: Καλησπέρα! Οι Project Youth είναι ένα τετραμελές punk rock σχήμα από την Κωνσταντινούπολη και δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2016 από τους Kadir (φωνητικά), Can (κιθάρα), Burak (τύμπανα) και Güney (μπάσο).

Kadir: Εμείς σε ευχαριστούμε! Είμαστε προϊόντα συστημικής καταπίεσης εκ γενετής. Παράγοντες όπως οι γονείς μας, οι δάσκαλοι, η κοινωνία παίρνουν τη θέση μας σε πολλές αποφάσεις. Αποφασίσουν εκείνοι το τι είναι καλό για εμάς και διαμορφώνουμε τις ζωές μας ανάλογα με τις επιλογές τους, περιμένοντας να πραγματοποιηθούν. Μας προσεγγίζουν σαν να είμαστε κάποιο project παρά σαν άτομα. Το όνομα της μπάντας βγήκε για να εναντιωθεί αυτές την καταπίεση στις ζωές μας.

-Άκουσα το album σας, “Middle East” με μεγάλη ευχαρίστηση και μου άρεσε ο “αγγλικός” σας ήχος. Ποιες μπάντες σας ώθησαν στο να παίξετε punk;
Kadir: Οι Project Youth εμπνέυστηκαν από τις βρετανικές punk μπάντες της πρώτης και της δεύτερης γενιάς. Μπάντες σαν τους Stiff Little Fingers, The Clash, Blitz, The Professionals, Angelic Upstarts, Chelsea, The Adicts, The Business, Sham 69, Cockney Rejects, Red Alert και άλλες.

-Στο εξώφυλλο του album βλέπουμε τέσσερα παιδιά με τα μάτια της με τα μάτια τους “μασκαρισμένα”. Πως συνδέεται το εξώφυλλο με τους στίχους; Υποθέτω πως παράλληλα θέλουμε να κρύψουμε και την ταυτότητα τους. Κάνω λάθος;
Can: Το εξώφυλλο δεν συνδέται άμεσα με τους στίχους των τραγουδιών. Βασίζεται περισσότερο πάνω στην άποψη σου για τη Μέση Ανατολή. Βρήκαμε αυτήν την ανώνυμη φωτογραφίαα με πληγωμένα παιδιά από τη Συρία και τη βρήκαμε παράλληλα και δυνατή συγκλονιστική. Η απόκρυψη της ταυτότητας των παιδιών ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε.

-Όπως βλέπω στη σελίδα σας στο Bandcamp, το “Middle East” κυκλοφορεί σε κασσέτα. Γιατί χρησιμοποιείτε αυτό το format, σε αντίθεση με το προσφιλέστερο CD;
Can: Τα τελευταία δυο χρόνια η κασσέτα είναι αρκετά δημοφιλέστερη από το CD στην punk σκηνή. Ο αναλογικός ήχος κολλάει όμορφα στη μουσική μας. Η αλήθεια είναι πως θέλαμε να το βγάλουμε σε βινύλιο, αλλά καμιά εταιρία δεν μας έδωσε σημασία. Κρίμα!  αποφασίσαμε να κόψουμε βέβαια, μια πολύ περιορισμένη έκδοση βινυλίου.

-Φαίνεται να μην σας αρέσει ο τρόπος με τον οποίον εξασκείται ο ισλαμισμός, όπως δηλώνει ο τίτλος του τραγουδιού σας, “Sharia hurts”. 
Kadir: Η θρησκεία είναι το βασικό στοιχείο της πολιτικής αναταραχής στην περιοχής της Μέσης ανατολής. Είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπίσεις ανθρώπους λόγω της θρησκείας σε αυτήν τη γεωγραφική θέση. Αυτό το ξέρουν οι πολιτικοί και ο κλήρος επίσης! Στην πραγματικότητα, κρύβουν όλες αυτές τις μάχες για βρώμικα πολιτικά παιχνίδια, κάπου στο φόντο πίσω από τη θρησκεία. Πέρα από αυτό, το Ισλάμ έχει τη δική του νομική δομή. Αυτός ο νόμος μεταφράζεται από πολλούς ανθρώπους σε πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τόσους ώστε κάποιοι να συζητούν για την αναγκαιότητα λιθοβολισμού μιας γυναίκας ή την αφαίρεση του χεριού κάποιου άλλου. Στη “γεωγραφία” του Ισλάμ μπορείς να δεις μια κοινωνία δίχως σεβασμό στις γυναίκες, όπου κάποιος δεν μπορεί να ζήσει “διαφορετικά” και δεν σέβεται κανένα άλλο έμβιο ον, πέραν του εαυτού του. Υπάρχουν άνθρωποι που απαιτούν όλοι μας να ζούμε σύμφωνα με την ανάγκη τους να ασκήσουν έτσι τη θρησκεία και το “Sharia hurts” είναι μια επανάσταση εναντίον τους.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται το punk κίνημα στην Τουρκίας; Είναι εύκολο να γίνονται συναυλίες; Υπάρχει αρκετό κοινό για να στηρίξει τη σκηνή;
Can: Η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ καλή σε σχέση με τη νυχτερική ζωή και τις συναυλίες. Υπάρχουν δυο εξαίσια underground μέρη, όπου είναι εύκολο να κλείσει live αν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες. Δεν έχουμε τεράστια σκηνή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά είμαστε μια χαρά. Τα περισσότερα τοπικά shows γεμίζουν τελευταία.

-Από όσα ξέρω, όλοι σας έχετε και άλλες μπάντες, οπότε θα ήθελα να μας πείτε δυο κουβέντες για αυτές και που μπορούμε να ακούσουμε υλικό τους.
Can: Ο Kadir κάποτε τραγουδούσε σε τρεις μπάντες, αλλά δυστυχώς δεν έχει ηχογραφήσει με αυτές. Εγώ έπαιζα κιθάρα στους post-punk Ugly Shadows, που δεν υπάρχουν πια,. και στους Poster-iti. Ο Burak παίζει ακόμα μπάσο στους Poster-iti and τύμπανα στους Standback. Ο Güney τραγουδάει στους Sabotage. Μπορείτε να βρείτε να ακούσετε στο Bandcamp ή Youtube.

-Θα φέρετε τη μουσική σας στα μέρη μας σε λίγες ημέρες, όταν και θα πάρετε μέρος στο Vive Le Punk rock Festival. Έχεις ξαναέρθει στην Ελλάδα; Τι περιμένεις να ζήσεις στην Αθήνα; 
Can: Είχαμε έρθει με τον Burak το 2017 και παίξαμε στο Vive Le Punk Rock Festival με τους Poster-iti. Με τους Ugly Shadows έχω παίξει στην Ξάνθη στο Macabre Dance Night 2016. Πάντα περνάμε ωραία στην Ελλάδα και μοναδική ευκαιρία να διασπείρουμε τη μουσική μας. 

-Για τελείωμα θα ήθελα να διαλέξετε μερικούς στίχους σας και να τους αφιερώσετε στα παιδιά όλου του κόσμου. Σας ευχαριστώ και πάλι!
“Work all day, sleep at night. Work all day, sleep at night. Work all day, sleep at night. Are you happy Project Child?”

https://www.facebook.com/projectyouthpunk/
https://projectyouth.bandcamp.com/

988
About Δημήτρης Μαρσέλος 2208 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.