MOTHER OF MILLIONS

Αν το  “Human” το 2014, άφησε πολλούς με το σαγόνι κρεμάμενο, σφυρηλάτησε ένα δυνατό πυρήνα οπαδών και επιβεβαίωσε ότι στο νότιο άκρο της Βαλκανικής υπάρχουν σχήματα που διαπνέονται από έναν αέρα εξελικτικής πορείας,  το νεότευκτο – αριστουργηματικό “Sigma” κατατάσσει τους “Mother Of Millions” σε μία από τις top progressive rock/metal μπάντες της εγχώριας σκηνής, αλλά και τις πλέον αξιόλογες του ευρωπαϊκού στερεώματος. Με αφορμή τη ζωντανή παρουσίαση του “Sigma” στο Temple το Σάββατο στις 20 Ιανουαρίου (δελτίο τύπου), ο Πάνος Πρίφτης (μπασίστας της μπάντας), απαντάει στις ερωτήσεις του rockway.gr και του Παναγιώτη Σπυρόπουλου για το φαινόμενο “Mother Of Millions”, τη μουσική, αλλά και γενικότερα για την κοινωνική προοπτική τους.   

-Σας καλωσορίζουμε στον φιλόξενο χώρο του rockway.gr και σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική χρονιά. Με νέα δουλειά στη φαρέτρα σας πλέον το “Sigma”, το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και έχει προκαλέσει αίσθηση, φαίνεται πως το εγχείρημα των “Mother Of Millions” έχει μπει σε μια εξελεγκτική πορεία. Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς προέκυψε αυτή η δουλειά και πως αντιλαμβάνεστε την έως τώρα αποδοχή της.
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και ευχόμαστε και εμείς με τη σειρά μας η νέα χρονιά να φέρει ότι καλύτερο σε όποιον τομέα επιθυμεί ο καθένας προσωπικά. Θεωρούμε πως το “Sigma” είναι ο φυσικός διάδοχος, αλλά παράλληλα και η μετεξέλιξη της πορείας που ξεκίνησε με το “Human”. Η ιδέα για το concept του δίσκου υπήρχε αρκετό καιρό πριν αρχίσουμε ουσιαστικά να γράφουμε την μουσική και θεωρούμε πως το γεγονός αυτό έδωσε μια ιδιαίτερη μουσική και νοηματική συνοχή στον δίσκο. Χωρίς αυτό να είναι κάτι που μας περιόρισε στον συνθετικό τόμεα, πιστεύουμε ότι χάρισε μια μεστότητα στο τελικό αποτέλεσμα. Η αποδοχή από το κοινό και τον τύπο είναι ιδιαίτερα θερμή και είναι πολύς κόσμος που έχει την θέληση να εμβαθύνει λίγο περισσότερο στο περιεχόμενο του δίσκου, κάτι μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

-Οι “Mother Of Millions” υφίστανται από το 2008 αν δεν κάνω λάθος, ποιες διεργασίες σας κράτησαν 6 ολόκληρα χρόνια ώστε να κυκλοφορήσετε την πρώτη σας δουλειά  “Human” (2014);
Όταν ξεκινήσαμε την μπάντα με τον Μάκη και τον Κώστα καταλάβαμε πολύ γρήγορα ότι υπήρχε αρμονία και χημεία μεταξύ μας. Στην πορεία αλλάξαμε διάφορα μέλη μέχρι να βρούμε τα παιδιά που θεωρούσαμε ότι θα ταιριάξουμε και μουσικά αλλά και ως χαρακτήρες. Θέλαμε να παίξουμε την μουσική μας και να παρουσιάσουμε την δουλειά μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς να αγχωνόμαστε για το γεγονός οτι περνούσε ο χρόνος και εμείς δεν είχαμε κάποια επίσημη κυκλοφορία. Μόλις τελικά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και τα μέλη των “Mother Of Millions” συμπληρώθηκαν, ξεκινήσαμε ως σύνολο να γράφουμε το “Human”.

-Έχω διαπιστώσει ότι ο πυρήνας των “οπαδών” – φίλων της μουσικής και του ήχου σας έχει μια καλπάζουσα δυναμική και κάθε live εμφάνισή σας αποτελεί ένα ηχηρό γεγονός. Πως το εισπράττετε όλο αυτό; το περιμένατε;
Είναι όμορφο ο κόσμος να αγκαλιάζει την δουλειά σου και να δίνει το παρόν στα live σου. Δεν είναι θετικό μόνο για την μπάντα αλλά και για όλη την σκηνή γενικότερα. Δεν θα έλεγα πως είναι κάτι που περιμέναμε καθώς δεν πιστεύω πως μπορείς να «περιμένεις» την όποια αντίδραση του κόσμου. Σίγουρα πάντως είναι κάτι που ελπίζαμε και συνεχίζουμε να ελπίζουμε. Όσο ο κόσμος που ακούει και ασχολείται με την δουλειά σου γίνεται περισσότερος, παίρνεις και εσύ περισσότερη δύναμη για να συνεχίσεις.

-Από τα πρώτα κιόλας ακούσματα του “Sigma”, είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ότι πρόκειται για μία κρυστάλλινη παραγωγή. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή και αν πλέον οι εγχώριες δουλειές βρίσκονται μακριά από τα standards του εξωτερικού.
Το κομμάτι της παραγωγής το ψάξαμε αρκετά για πιστεύαμε αρκετά στο υλικό μας και θέλαμε να το αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η μίξη του δίσκου έγινε από τον Έκτορα Τσολάκη και το mastering από τον Steve Lado. Και με τα δυο παιδιά συνεργαστήκαμε άψογα και θεωρούμε πως το τελικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Σχετικά με τις εγχώριες δουλειές πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετές ελληνικές μπάντες που πλέον δίνουν μεγάλη προσοχή στην λεπτομέρεια και επενδύουν αρκετά στον τομέα της παραγωγής. Αυτές οι δουλειές είναι ιδιαίτερα αξιόλογες και δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα παραγωγές του εξωτερικού.

-Προσωπικά ξεχωρίζω τους Mother Of Millions για βαθύτερο περιεχόμενο που προσδίδουν στις δημιουργήματα – μουσικά θέματά τους, νοηματοδοτώντας τα στο κάθε τους βήμα, πέρα από το μουσικό μέρος. Δώστε μας κάποια στοιχεία, για το πώς εργάζεστε ώστε να πετύχετε κάτι τέτοιο. Τι “πρεσβεύει” το “Sigma”;
Περνάμε αρκετό χρόνο συζητώντας μεταξύ μας για το concept του κάθε δίσκου και για το πως θα το προσεγγίσουμε. Αναλύουμε το κάθε θέμα, το προσεγγίζει ο καθένας από την δική του οπτική, διαφωνούμε, συμφωνούμε και μέσα από όλη αυτή την τριβή καταλήγουμε ή και απορρίπτουμε την όποια ιδέα. Δεν υπάρχουν εγωισμοί μεταξύ μας οπότε όλη αυτή η διαδικασία δεν μας φθείρει, αντίθετα είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Το “Sigma” πρεσβεύει το σύνολο, το άθροισμα και την σιωπή. Όλα αυτά μαζί εμπλέκονται και αποτελούν τον κύριο άξονα γύρω από τον οποίο κινείται θεματολογικά ο δίσκος.

-Το σχήμα καθιερώνεται και εξελίσσεται σε μια από τις πιο δύσκολες – ζοφερές μεταπολεμικά περιόδους για την ελληνική κοινωνία. Τα κοινωνικά μηνύματα είναι διάχυτα στους Mother Of Millions. Ποια θεωρείται τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ευρύτερα;
Θεωρούμε ότι ορισμένα από τα βασικότερα προβλήματα, όχι μόνο της ελληνικής αλλά γενικότερα των σύγχρονων κοινωνιών, είναι η απάθεια και η σιωπή. Η σιωπή που μας έμαθαν, η σιωπή που ανεχόμαστε, η σιωπή που μας αγκυλώνει και τελικά η σιωπή που φοβόμαστε να αποτινάξουμε. Αυτό άλλωστε μας ώθησε να γράψουμε το “Sigma”. To “Sigma” είναι ένας δίσκος για την σιωπή. Ατομική ή συλλογική έχει να κάνει με το πως το ερμηνεύει και που θέλει να δώσει βαρύτητα ο κάθε ακροατής.

-Μπορείς να μπεις στη διαδικασία να “αφορίσεις” έναν καλλιτέχνη για τις επιλογές του, πολιτικές ή μη (πχ Roger Waters vs Nick Cave);
Απαντώντας εντελώς προσωπικά, θα έλεγα πως κάποιος καλλιτέχνης μπορεί να μου γίνει ιδιαιτέρως αντιπαθής αν συμπορεύεται με ακραίες πολιτικές ή θρησκευτικές ιδεολογίες που κατά βάση δεν σέβονται την ανθρώπινη φύση και κυριεύονται από συμπλέγματα ανωτερότητας. Δεν έχω ινδάλματα οπότε αν διαπιστώσω ότι κάποιος αποφάσισε να ξεκινήσει την καθοδική πορεία στην σκάλα της ανθρώπινης εξέλιξης, απλά παύω να ασχολούμαι μαζί του.

-Βιοπορίζεστε από τη μουσική;
Είναι κάτι που σίγουρα θα θέλαμε αλλά δυστυχώς όχι. Μόνο ο drummer μας ο Γιώργος είναι μουσικός και κατ’ επάγγελμα.

-Η εγχώρια σκηνή του heavy και prog ήχου ανθεί τα τελευταία χρόνια και αξιόλογα σχήματα, φυτρώνουν σα τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η αναγέννηση στα ελληνικά ροκ δρώμενα;
Πράγματι η σκηνή φαίνεται πως βρίσκεται σε ανοδική πορεία και αν κάποιος ασχοληθεί θα ανακαλύψει πολλές αξιόλογες δουλειές. Κατά βάση ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα με την οποία αρκετές μπάντες αντιμετωπίζουν την δουλειά τους έχει ως αντίκτυπο την θετικότερη αποδοχή από τον κόσμο. Η αποδοχή αυτή έχει ως φυσικό επακάλουθο την ενασχόληση με όλη την σκηνή και τελικά την άνοδό της. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και ένα γενικότερο πνεύμα αλληλεγγύης και ευγενούς ανταγωνισμού που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεταξύ των μπαντών, παραμερίζοντας την διχόνοια και την μιζέρια. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτή η αλληλεγγύη είναι πλασματική, αλλά το γενικότερο κλίμα είναι πάρα πολύ καλό και αυτό περνάει τελικά και στον κόσμο.

-Από τις live εμφανίσεις σας, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ποια σας έχει χαραχτεί ως πιο ιδιαίτερη και υπάρχει κάποιο παράξενο-περίεργο γεγονός που συνέβη και θα θέλατε να το μοιραστείτε μαζί μας;
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις εμφανίσεις και συνήθως σου μένουν στο μυαλό οι πιο πρόσφατες. Σίγουρα το πρώτο μας ευρωπαϊκό tour με τους Textures είναι κάτι που θα θυμόμαστε για αρκετό καιρό, όπως και το σχετικά πρόσφατο live στο Fuzz με τον Devin Townsend. Παράξενα και περίεργα συμβαίνουν αρκετά συχνά στα live αλλά τα περισσότερα δεν λέγονται. Μια διαπίστωση πάντως που έχουμε κάνει σχετικά πρόσφατα, είναι η απλότητα και η ταπεινότητα με την οποία σε αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν διαπρέψει στην τέχνη τους. Αυτό το είδαμε και με τα παιδιά από τους Textures αλλά και στην συνεργασία μας με τον Δημήτρη Καταλειφό για το video clip του Collision. Ακόμα και ο Townsend παρόλη την πολυδιάστατη προσωπικότητά του, ήταν ιδιαίτερα φιλικός, ζεστός και επικοινωνιακός στην συναναστροφή μας.

-Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου, ανεβαίνετε στη σκηνή του Temple παρουσιάζοντας το “Sigma”! Τι να περιμένει το κοινό από την εμφάνισή σας και γενικότερα από αυτή τη βραδιά;
Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο το “Sigma” και δουλεύουμε πάρα πολύ ώστε να είναι όλα όπως πρέπει αυτή την βραδιά. Έχουμε παίξει κομμάτια από τον δίσκο και σε άλλα live αλλά αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσουμε τον δίσκο στην ολότητά του. Εννοείται φυσικά πως θα ανατρέξουμε και σε υλικό από το “Human”. Γενικά θα είναι μια βραδιά που θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και ελπίζουμε ο κόσμος να μας τιμήσει με την παρουσία του.

-Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας και αναμένουμε να σας απολαύσουμε κι από κοντά!
Και εμείς ευχαριστούμε το Rockway.gr και εσένα προσωπικά για την κουβέντα και την φιλοξενία. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 20 Ιανουαρίου και ελπίζουμε να περάσετε μια όμορφη βραδιά.

284

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.