NOSTALGIA FOR A BELIEF: "Nostalgia for a Belief" (EP)

Nostalgia for a Belief δημιουργήθηκαν  το 2006 από τον Κώστα Κυριακίδη, γνωστό κυρίως από το λατρεμένο ελληνικό συγκρότημα των Raw Silk (πρώην Watergate) καθώς και από την προηγούμενη “ζωντανή” μπάντα των Spitfire, στην Αθήνα έπειτα από την εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη επανεμφάνιση των Raw Silk μαζί με Jeff Scott Sotto, Pink Cream 69 πριν από μερικά χρόνια.

Στα πλαίσια ενός αφιερώματος-πολυπαρουσίασης της σπουδαίας αυτής μπάντας των Raw Silk, παρουσιάζεται η πιο πρόσφατη δημιουργία του Κώστα Κυριακίδη που ζει και δημιουργεί πλέον στο Birmingham της Αγγλίας.

Το όνομα προέκυψε από τη ρήση του Ιταλού ποιητή, σκηνοθέτη και συγγραφέα Pier Paolo Pasolini (1952-1975), που δήλωσε σε συνέντευξη του 1966 : “εάν γνωρίζεις ότι είμαι άπιστος, τότε με γνωρίζεις καλύτερα απ’ όσο γνωρίζω εγώ τον εαυτό μου. Πιθανόν να είμαι ένας άπιστος, αλλά είμαι ένας άπιστος με νοσταλγία για  μία πίστη” (nostalgia for a belief).

Μουσικά, συμπυκνώνει και παρουσιάζει  γνώσεις-ακούσματα-ηχοχρώματα-επιρροές του Κώστα Κυριακίδη σε όλη της διάρκεια της μουσικής ζωής του, όπως εξομολογείται σε μία συνέντευξη-κουβέντα de profundis, που ευγενικά παραχώρησε στο Rockway.gr για το αφιέρωμα που θα παρουσιάσουμε με έργα και ημέρες των Raw Silk, τότε και σήμερα…

Ηχοχρώματα που κινούνται και περιλαμβάνουν avant garde κλασική μουσική, electro-acoustic και μουσική για film ή απλά, όπως το περιέγραψε ο δημιουργός  του, μεταμοντέρνο μέταλ. Αρχικά το υλικό που περιλαμβάνεται στο EP αυτό ήταν η βάση για το πολυαναμενόμενο και δυστυχώς μηδέποτε κυκλοφορήσαν δεύτερο άλμπουμ των Raw Silk:

Γιώργος Φλωράκης: Με είχε πάρει τηλέφωνο ο Κώστας, γιατί είχε ένα καινούργιο project και ετοίμαζε καινούργια τραγούδια. Μου λέει “Τι κάνεις; Αν θέλεις να τα κάνουμε μαζί… Φέρε μου πράγματα που κάνεις αυτή την περίοδο”… “Ε, του πήγα κι εγώ διάφορα, ακούω και κάποια τραγούδια που είχε κάνει… Ύφος A Perfect Circle, 30 seconds to Mars, Tool… Ψήνομαι εγώ, γιατί μου άρεσαν τα τραγούδια. Τα κάνουμε demo σπίτι του” καθ’ομολογία και των δύο, υπάρχει αυτό το ακυκλοφόρητο demo με μία σύνθεση ολοκληρωμένη. Μετά την αποχώρηση του Γιώργου Φλωράκη, τον Ιούνιο του 2006 η μπάντα (Β. Αξιώτης-φωνή, Δ. Κουτσούκης-κιθάρες, Λ.Πετρόπουλος μπάσο, Ορ.Πλακίδης πλήκτρα) πλαισίωσε τον Κ.Κυριακίδη (τύμπανα-πλήκτρα) και άρχισε ηχογραφήσεις στα Prism-Studios της Αθήνας με μηχανικό ήχου/παραγωγό τον συνοδοιπόρο όλα αυτά τα χρόνια, Κώστα Καλημέρη.

Μετά από συζητήσεις, αλλαγές στη μουσική βιομηχανία και τις αδηφάγες βλέψεις της, τις εμφανέστατες διαφορές στον ήχο και στο ύφος ανάμεσα σε παλαιό και νέο υλικό, αποφασίστηκε από την μπάντα να κυκλοφορήσει το υλικό με νέο όνομα: Nostalgia for a Belief.

Συμμετέχουν επίσης οι: Άρτεμις Ζάννου και Stephanie Fowler φωνητικά, ο Μ.Γαβαλάς στα πλήκτρα, ο Στ.Στέμσης στη βιόλα, ο Σπ.Κοντάκης  ακουστικές και δωδεκάχορδες κιθάρες, ο Ν. Πλατύραχος στο πιάνο και τα πρόσθετα πλήκτρα. Μουσική και στίχοι είναι του Κ.Κυριακίδη, ενώ πρόσθετους στίχους συνέγραψε η Stephanie Fowler. Στις τρεις συνθέσεις που περιέχονται στο EP αυτό, θα ανακαλύψει το εξασκημένο αυτί, αχνές εικόνες από Jesus Christ  Superstar.

Οι αρεσκόμενοι στο ύφος συγκροτημάτων, όπως οι The Deftones, NIN, Tool, Radiohead, A Perfect Circle, 30 seconds to Mars, θα το εκτιμήσουν δεόντως. Πιστεύω όμως ότι οι έχοντες ανοιχτά τα “αυτιά” της ψυχής τους θα μπορέσουν να διεισδύσουν και να το “περιποιηθούν” δεόντως και να αποδώσουν την πρέπουσα προσοχή. Κυκλοφορεί μόνο σε μορφή download από τις παρακάτω διευθύνσεις:

[ tradebit.com]
[ itunes.apple.com]
[ cdbaby.com]
[ amazon.co.uk]


452