ADIMIRON: “Et Liber Eris”

Νέο album για τους Ιταλούς Adimiron, το πέμπτο μιας 12ετούς πορείας που η αλήθεια είναι ότι δεν είχε και πολλά αξιοσημείωτα highlights να επιδείξει.

Αρχικά στο χώρο του μελωδικού black metal, μετέπειτα κινούμενοι σε πιο progressive thrash / death μονοπάτια, οι Adimiron επανέρχονται με αλλαγές στο line up τους και για άλλη μια φορά με αλλαγές και στο ύφος τους. Στο νέο τους “Et Liber Eris” αναμειγνύουν αρκετές τεχνοτροπίες με τις κύριες επιρροές τους να εμφανίζονται πολύ διακριτές. Εκτελεστικώς είναι φανερό ότι πρόκειται για πολύ καλούς μουσικούς και η ανάμιξη των ολοφάνερων επιρροών της μπάντας γίνεται επιτυχημένα.

Δαιδαλώδεις συνθέσεις στα πρότυπα των Opeth της μεσαίας περιόδου τους (ναι, αυτή με τον “guru” Steve Wilson – δεν τον αντέχω, σχωρνάτε με!) με πολύ τεχνικά riffs (“The Sentinel”, “The Coldwalker”), ρυθμικώς με το ένα πόδι στους Mastodon (“Zero-Sum Game”, “As Long As It Takes”, “Stainless” “Zona Del Silencio”) και το άλλο στους Tool  (“The Unsaid”, “Joshua Tree 37”) και με αψεγάδιαστα φωνητικά στο στυλ των Leprous (εκπλήσσομαι! – πλάκα κάνω φυσικά, από το 2015 και έπειτα δεν υπάρχει progressiveίζουσα κυκλοφορία που να μην εμπεριέχει ψήγματα της τέχνης των νορβηγών θεούληδων), με εναλλαγές ανάμεσα στο growling και στα καθαρά λυρικά, με τον Sami El Kadi να δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία, επαρκέστατος για τις απαιτήσεις των συνθέσεων.

To “Et Liber Eris” είναι ένα πολύ καλό album αν εξεταστεί αυτόνομα. Περιέχει “σκεπτόμενη” μουσική, σίγουρα οι λάτρεις της “δυσκολίας” θα εκτιμήσουν το υλικό τους και κάθε κομμάτι έχει το δικό του αυτόνομο ενδιαφέρον ενώ και ο ήχος του δεν έχει αδυναμίες, τα πάντα ακούγονται ολοκάθαρα παρά τη δαιδαλώδη φύση των συνθέσεων. Από την άλλη απαιτεί την πλήρη προσοχή του ακροατή, δεν πρόκειται για άκουσμα που ενδείκνυται για φευγαλέες ακροάσεις.

Για τους φίλους των ανωτέρω ελιτιστικών μονάδων, το “Et Liber Eris” είναι μια αξιοπρεπέστατη πρόταση, οι υπόλοιποι αν δεν έχετε πρόβλημα με τις tribute απόπειρες ή θα θέλατε άλλα οκτώ κομμάτια στο “Leviathan” / “Ghost Reveries” σας, ρίξτε τις αυτιές σας στους Adimiron. Δεν θα πάει χαμένος ο χρόνος σας σίγουρα.

https://www.facebook.com/adimironofficial/
http://adimironband.bandcamp.com

525

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.