YGGDRASIL: “Kvällningsvindar över Nordrönt Land”/ “Vedergällning”

Yggdrasil: “Kvällningsvindar över Nordrönt Land”
Η remastered έκδοση του debut album των Σουηδών Yggdrasil είναι μια αρκετά καλή ευκαιρία να έρθει ο κόσμος– οπαδός του σοβαρού και επαγγελματικού folk σε επαφή μαζί τους.

Το κύριο στοιχείο τους δεν είναι το γεγονός πως επηρεάζονται από τη Νορβηγική μυθολογία αλλά το πώς αφήνουν αυτή την επιρροή να εξαπλωθεί πάνω από το εύρος του μουσικού τους φάσματος. Το “Kvällningsvindar över Nordrönt Land” επιτέλους δίνει την ατμόσφαιρα την οποία ορισμένες φορές ψάχνεις στο folk αλλά μένεις με… το CD στο χέρι. Η ατμόσφαιρα λοιπόν του δίσκου είναι αρκετά αφηρημένη, νοσταλγική και χαοτική ώρες ώρες.

Οι black ιαχές είναι κι αυτές μέσα στα υλικά που συνθέτουν την απαρχή του κόσμου των Σουηδών. Σε κάτι τέτοια σημεία θυμίζουν το ατμοσφαιρικό black των 90s εκμοντερνισμένο εκ του ασφαλούς με τελικά βαθύτατο αποτέλεσμα. Τα πολλά guest όργανα εξυπακούεται πως δεν λείπουν απ’ το πανηγύρι κάνοντας τον ήχο των Yggdrasil απρόσιτο και συνάμα αγαπητό σε μεγάλο βαθμό.

Από τις χιονισμένες κοιλάδες της Σουηδίας, τη μυθολογία της Νορβηγίας και το τρομακτικό επιτελείο του τρίο Yggdrasil το ντεμπούτο “Kvällningsvindar..” τώρα και σε remastered έκδοση προσφέρουν μια μοναδική ακουστική εμπειρία που θα λατρέψετε.

Yggdrasil_Vedergallning_cov

Yggdrasil: “Vedergällning”

Στην επανέκδοση του δεύτερου Yggdrasil δίσκου, “Vedergällning”, συναντάμε ένα σαφώς πιο έμπειρο και κατασταλαγμένο συγκρότημα. Μερικά από τα κομμάτια του δίσκου αυτού είναι ήδη ύμνοι για τους folk οπαδούς.

Ξεκινώντας τον δίσκο με μια post/metal μελωδία αλά MONO, οι Σουηδοί προσθέτουν ίσως το καλύτερο folk/black κομμάτι τους μέχρι σήμερα στον κατάλογο με τα καλούδια τους. Αυτή τη φορά τα guest όργανα χρησιμοποιήθηκαν λιγότερο με τα κύρια να παίρνουν τα ηνία, κάνοντας πολύ καλή δουλειά, βγάζοντας αφηγηματικές και συναρπαστικές κομματάρες, καταλήγοντας με ένα όντως πολύ ανεβασμένο επίπεδο μουσικότητας αλλά και ομαδικότητας στο εσωτερικό.

Τα riff δίνουν και παίρνουν, υπόκλιση στο heavy ξεκίνημα του ομότιτλου κομματιού, μεγάλο credit στο “Ekot Av Skogens Sång” και τη συναυλιακή αύρα του και εννοούνται τα πολλά συγχαρητήρια στη παραγωγή. Το τελευταίο αν μη τι άλλο εννοείται σε τούτη τη remastered έκδοση. Προωθεί και τις περισσότερο επικές φάσεις του group.

Καλύτερος ακόμα από τον προηγούμενο ο δεύτερος δίσκος τους. Καλύτερες ταχύτητες, μεγαλύτερη προσοχή στη Νορβηγική μυθολογία και βαρύτερος– πιο ταιριαστός ήχος. Το “Vedergällning” είναι μια ασφαλής και σχεδόν απαραίτητη folk/black metal επιλογή.

Παναγιώτης Πετρόπουλος

402