ATENA: “Possessed”

Οι Νορβηγοί μεταλλάδες, ATENA, μας χτυπούν την πόρτα, μετά από 2 χρόνια, για τρίτη φορά. Νέος δίσκος και ο τρίτος στην σειρά, διαφορετικός από τον προηγούμενο (“Shades Of Black Won’t Bring Her Back”) και το όνομα αυτού, “Possessed”.

Τολμούν να κάνουν κάτι διαφορετικό και κάνουν θραύση.

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, επανέρχονται δριμύτεροι και υπενθυμίζουν στο κοινό τους, πως όποιος τολμά, κερδίζει! Η νέα τους δουλειά, έχει μια πιο μελωδική και ηλεκτρονική διάθεση σε σχέση με τα προηγούμενα εγχειρήματά τους, μια αναπάντεχη και συνάμα ωραία αλλαγή, μιας και δείχνει ωριμότητα στις επαγγελματικές/μουσικές κινήσεις τους. Δείχνουν με απόλυτη καθαρότητα πως είναι ατρόμητοι στην ιδέα του πειραματισμού, με αποτέλεσμα να συναρπάζουν.

Το album αποτελείται από έντεκα κομμάτια, όπου το καθένα δεν ξεπερνά τα τέσσερα λεπτά. Ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση, διότι δεν προλαβαίνεις να πεις κακή κουβέντα. Τονίζω κάτι τέτοιο, διότι οι περισσότερες metalcore μπάντες, έχουν την τάση να γράφουν κομμάτια άνω των πέντε λεπτών. Δεν είναι κατακριτέο, απλώς εξουθενωτικό. Εδώ, δεν προφταίνεις να κουραστείς. Παρόλο που τα φωνητικά είναι αρκετά σκληρά σε διάφορα σημεία, στο άκουσμά τους μένεις -θετικά- έκπληκτος.

Και για να μιλήσω πιο “απτά”, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων περιγράφω παραπάνω, είναι το “Oil Rigs”. Απέραντη ένταση, σκληρά φωνητικά που σε συνδυασμό με τα καθαρά φωνητικά και την ηλεκτρονική χροιά, κάνουν το τραγούδι, να στρίψει 180 μοίρες. Ωστόσο, ξεχώρισα πολλά κομμάτια τους όπως τα “Confessional” και “Birth” όπου στα σημεία των μελωδικών τους γραμμών, θυμίζουν Royksopp εκεί κοντά στα ’00s. Νορβηγοί οι μεν, Νορβηγοί και οι δε! Το τραγούδι όμως, που μου ξύπνησε όμορφες μνήμες και με έκανε να συνδυάσω μουσικές, είναι το “Argument”. Ηλεκτρονική χροιά και “πειραγμένα” φωνητικά – tale quale με μουσική των Pendulum και συγκεκριμένα το 2010 (δίσκος: “Immersion”). Αυτό ονομάζεται ταλέντο. Η μόνη ένσταση είναι στο “Death Eating”, που είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ραπ στοιχεία μαζί με brutal φωνητικά και λίγο ηλεκτρονική μελωδία. Απαγορευτικό.

Ανακεφαλαιώνοντας, έχουμε μια νορβηγική metalcore μπάντα, η οποία δημιουργήθηκε πριν επτά χρόνια (2010) και όπως φαίνεται ωριμάζει με τον καιρό. Αδιαμφισβήτητα, απαρτίζεται από ταλαντούχους και γεμάτους νεύρο ανθρώπους, με ιδιαίτερη προτίμηση στο ρίσκο -και μας αρέσει αυτό! Είναι φανταστική η δουλειά τους. Τα τραγούδια τους έχουν ένταση και για τους λάτρεις αυτής της μουσικής, όπως εγώ -για παράδειγμα, είναι ό,τι καλύτερο προς ακρόαση.

Το γούστο άλλωστε, είναι κάθε τι που προκαλεί χαρά και ευχαρίστηση. Γι’ αυτό και είναι προσωπική υπόθεση του καθένα. Enjoy!

461