SORCERER: “The Crowning Of The Fire King”

Μπορεί να μη σου λένε απαραίτητα κάτι σαν όνομα (ή να σου θυμίζουν αρκετούς άλλους), αλλά ίσως να αναγνωρίσεις το όνομα του Johnny Hagel, ο οποίος αποτέλεσε μέλος των Tiamat την περίοδο 1992-1996, ηχογραφώντας μαζί τους τα album “Clouds” και “Wildhoney”, όπως και το “Gaia” EP.

Ο κύριος Hagel, προτού συνεργαστεί με τον Johan Edlund και την παρέα του, είχε φορμάρει του Sorcerer το 1988, μαζί με τους Tommy Karlsson και Peter Furulid, με τον Anders Engberg (Lion’s Share, Therion, 220 Volt) να εντάσσεται στο σχήμα έναν χρόνο μετά. Το 1992, ύστερα από δύο demo, τα μέλη πήραν διαφορετικούς δρόμους, με μια συλλογή να σκάει μύτη το 1995, από την Brainticket Records, την εταιρεία του John Perez των Solitude Aeternus.

15 χρόνια μετά, προτάθηκε στον Hagel μια επανεμφάνιση του σχήματος στα πλαίσια του Hammer of Doom festival, το οποίο διεξάγεται στη Γερμανία. Κάπου εκεί, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, με τους Sorcerer να επανασυστήνονται ως κουιντέτο και το 2015 να βγάζουν το πρώτο τους full length. Το αποτέλεσμα δικαίωσε όσους πίστευαν τόσα χρόνια στο group κι απορούσαν για τη μικρή θητεία τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο τους λοιπόν και 29 (!) από τη δημιουργία τους, οι Sorcerer παρουσιάζουν το δεύτερο ολοκληρωμένο πόνημά τους, ονόματι “The Crowning Of The Fire King” κι άπαξ και αρέσκεσαι στο doom, έτσι όπως το σμίλευσε ο Leif Edling μέσω των Candlemass και των μεταγενέστερων Krux, τότε το εν λόγω δισκάκι θα κάνει καιρό να βγει από το στερεοφωνικό σου.

Αργόσυρτοι ρυθμοί, οι οποίοι όμως δεν ψυχεδελίζουν και σίγουρα δεν πλατειάζουν, διάχυτο επικό στοιχείο, στην πιο ώριμη έκφανσή του και γενικά μια σωρεία τραγουδιών που ακουμπούν τα 57 λεπτά και, δίχως να κυνηγούν δάφνες πρωτοτυπίας, κοσμούν το ιδίωμα με το άρτιο (συνθετικό) σπαθί τους. Κι άπαξ και ξέρεις να γράφεις κομμάτια, ακόμη κι η πεπατημένη μπορεί να μετουσιωθεί σε αριστούργημα!

Ερμηνευτικά, ο Engberg κεντάει κι υπενθυμίζει πως δεν χρειάζεται ντε και καλά να θυμίζεις ψάλτη προκειμένου να υπηρετήσεις σωστά το doom ιδίωμα, ενώ τα riff καρφώνονται απευθείας στο μυαλό του ακροατή, ο οποίος ακολουθεί ασυναίσθητα το ρυθμό του εκάστοτε τραγουδιού, με μια πολεμική αίσθηση να αιωρείται μόνιμα.

Οι Sorcerer επιστρέφουν θριαμβευτικά, με το “The Crowning Of The Fire King” να αποτελεί μια από τις πιο “to the point” κυκλοφορίες του 2017, με εξαιρετικές συνθέσεις και doom χαρακτήρα που τιμά παντελόνια και διδάσκει ουσία.

593

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.