MONSTER MAGNET: “Tab”, “Spine of God”

1991, η αρχή του κακού.

Οι Monster Magnet κυκλοφορούν το πρώτο τους ολοκληρωμένο album “Spine of God”, ενώ την ίδια χρονιά ντεμπουτάρουν και οι Kyuss με το “Wretch”, με αποτέλεσμα 26 χρόνια μετά ο ήχος τους να έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπων να ασχοληθούν με τη μουσική, με μεγάλο αντίκτυπο και στη χώρα μας, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

H Napalm Records αποφασίζει να ξαναφέρει στο προσκήνιο τις πρώτες δουλειές των Αμερικανών “Tab” και “Spine of God”, οι οποίες θα κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα σε CD και σε βινύλιο παρακαλώ.

Το ομώνυμο “Tab…25” είναι ένα κομμάτι 33 λεπτών (δυο σε ένα ουσιαστικά) με την μοναδική βρώμικη παραγωγή που καθόρισε το ξεκίνημα εκείνου του πράγματος που ονομάστηκε stoner (για λόγους που δεν θέλω να αναπτύξω στο παρόν κείμενο). Το δεύτερο αυτό ΕΡ των Monster Magnet είχε κυκλοφορήσει αρχικά στην Ευρώπη το 1991, αν και είχε ηχογραφηθεί πριν το ντεμπούτο “Spine Of God, και δυο χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ επί τη ευκαιρία της επιτυχίας που το full length album έφερε στην μπάντα.

Το “Longhair” ως μια ακόμη μακροσκελής σύνθεση (13 λεπτά περίπου) δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα σε σχέση με το εναρκτήριο κομμάτι, αλλά το “Lord 13” στη συνέχεια είναι μια πρόγευση του τι επιφυλάσσουν οι M. M. για το μέλλον. Ας σημειώσουμε βέβαια την κομβικότητα του κομματιού, που έχει μια σημειολογία και για την εγχώρια μας 70s rock προσανατολισμένη μουσική.

Η διάρκεια του EP με την πρόσθεση της ζωντανής εκτέλεσης του “Spine of God” φτάνει κοντά στη μία ώρα που το καθιστά, σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια ΕPs της ιστορίας.

Πατώντας το play στο “Spine of God” τόσα χρόνια μετά, όταν ξεκινάει το “Pill Shovel” νιώθεις και πάλι ξεκάθαρα τις επιρροές του συγκροτήματος, με την κιθάρα να γλυκοκοιτάζει τον κύριο Hendrix, την ατμόσφαιρα ψυχεδέλειας των Hawkwind να γεμίζει το χώρο και το βάρος των μεγάλων Black Sabbath να συμπληρώνει την εικόνα. Το “Μedicine” δείχνει εκείνο το πρόσωπο των Monster Magnet που τους έκανε διάσημους και τους έβαλε στην playlist του κραταιού τότε Headbanger’s ball του Mtv.
Ενώ εκρύγνειται η σκηνή της grunge με κέντρο το Seattle, οι Monster Magnet υπηρετούν την ψυχεδέλεια της όγδοης δεκατίας του 20ου αιώνα και προσφέρουν στο βωμό της εξαίσια δείγματα γραφής σαν τo “Nod Scene” και το “Ozium”, του οποίου μια demo έκδοση είναι το bonus track της επανέκδοσης.

Οι δυο αυτές επανεκδόσεις είναι τυράκι για τους άρρωστους οπαδούς της μπάντας που μπορούν να τα αποκτήσουν σε βινύλιο αν δεν είχαν προλάβει να το κάνουν παλαιότερα, και μάλιστα με μια πιο στρογγυλεμένη remastered έκδοση που καθαρίζει κάπως ορισμένα σημεία θολού τοπίου. Βεβαίως και οι καινούργιοι φίλοι τους μπορούν να ανακαλύψουν τα πρώτα σπουδαία βήματα αυτής της σημαντικής hard rock μπάντας και να στολίσουν λίγο παραπάνω τα ράφια τους.
Για να καταλάβεις το τι γίνεται σήμερα, πρέπει να μελετήσεις την ιστορία. Και οι Monster Magnet έχουν το δικό τους κεφάλαιο στο βιβλίο της.

553

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2113 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.