SWEET APPLE: “Sing The Night In Sorrow”

Μια φορά και έναν καιρό, οι ροκάδες J Mascis (Dinosaur Jr., Heavy Blanket), Tim Parnin (Cobra Verde, Chuck Mosley), John Petkovic (Cobra Verde, Death of Samantha, Guided By Voices) και Dave Sweetapple (Witch, Eerie, Dusty Skull) δημιούργησαν μία ροκ-indie superband, τους Sweet Apple.

Oι Sweet Apple γεννήθηκαν στις 18 Μαρτίου 2010 κι έως και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 5 single και 3 άλμπουμ (“Love and Desperation” -2010, “The Golden Age of Glitter” -2014), συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου τους, ο οποίος είναι η συνέχεια των άλλων δύο.

Μετά από 3 χρόνια λοιπόν, έχουμε στα χέρια μας τον νέο δίσκο “Sing The Night In Sorrow”. Να σημειωθεί, πως στην εν λόγω δουλειά –όπως και στην προηγούμενη- εμφανίζονται βαρύγδουπα ονόματα της μουσικής, όπως ο Mark Lanegan (Screaming Trees, Queens of the Stone Age), o Robert Pollard (Guided by Voices), η Rachel Haden (Haden Triplets) και ο Doug Gillard (Guided by Voices, Nada Surf, Death of Samantha). Ροκ, stoner, indie μελωδίες μπλέκονται κι απογειώνουν τον ήδη απογειωμένο δίσκο.

Το συγκρότημα παρουσιάζει μια δυνατή rock ‘n roll δουλειά, με ωραίες κιθάρες και ακουστική. Τα τραγούδια, στιχουργικά και μουσικά, “μιλούν” για θέματα όπως η αγάπη, ο πόθος, η απόσταση, το φως, το σκοτάδι, η πληγωμένη μνήμη. Δεν αλλάζει εντελώς η λογική σε σχέση με τα δύο προηγούμενα άλμπουμ -άλλωστε είναι η συνέχειά τους. Ωστόσο, οι Sweet Apple, κέρδισαν τα μίλια πολλών πτήσεων, για ένα ταξίδι ηλιόλουστο και συγχρόνως moody.

Πρώτο και ξεσηκωτικό το “(My Head Is Stuck In The) Traffic”. Σε βάζει στο mood συναυλίας, όπου έχει τρομακτική ζέστη και εσύ αναζητάς σαν κολασμένος, νερό. Το κομμάτι αυτό είναι το νερό στην δίψα σου. Το οποίο θα σε ξεδιψάσει ναι μεν, αλλά την λύτρωση στην ζέστη θα στην φέρει το υπέροχο “World I’m Gonna Leave You” με την συμμετοχή των εξαιρετικών Mark Lanegan και Robert Pollard. Μια αίσθηση ότι παρατάω κάθε τι άσχημο και προχωράω μπροστά. Με μια λέξη, αισιόδοξο. Λυτρωτικό! Ακολουθεί το επόμενο κομμάτι, χαρούμενο και συγχρόνως λυπηρό, το οποίο έχει αρκετά alternative στοιχεία και εκεί που αναθαρρεύεις, ξαφνικά θλίβεσαι γιατί “You Don’t Belong To Me” και καταλαβαίνεις… έρως ανίκατε μάχαν !

Συνεχίζουμε με το “A Girl And A Gun”, στο οποίο συμμετέχει η ιδιαίτερα ατμοσφαιρική φωνή της Rachel Haden. Αυτό το τραγούδι, μαζί με τα “She Wants To Run” και “Summer’s Gone”, είναι τα ερωτιάρικα του δίσκου. Σε πολλά σημεία τους -αν και διαφέρουν- δίνουν το αίσθημα της χαρμολύπης. Κι εκεί που σε έχει καταβάλλει η νοσταλγία, αναλαμβάνουν τα “Candles In The Sun” και “Thank You”. Δεν θα πω πολλά, απλά με το που τα ακούς, είναι λες και βρίσκεσαι σε ένα βανάκι με τους φίλους σου και κάνετε roadtrip στην Αμερική, στις πιο ζεστές πολιτείες της, με ανοιχτά τα παράθυρα τραγουδώντας αυτά τα αριστουργήματα με τα δυνατά riff και τις ωραίες ροκ και indie πινελιές. Κι ενώ είσαι με το βανάκι και σε χτυπάει ο ζεστός αέρας, αρχίζει και σουρουπώνει με τα μπαλαντοειδή “Crying In The Clouds” και “Everybody’s Leaving”, στο οποίο συναντάται ξανά ο Robert Pollard. Το τελευταίο δε, είναι μια “ατέλειωτη θλίψη για τις πεθαμένες πόλεις της πατρίδας των Petkovic και Robert Pollard, στο Οχάιο”, όπως έχει σημειωθεί από την μπάντα.

Αν μπορούσα να δώσω μια εικόνα για τον δίσκο “Sing The Night In Sorrow” των Sweet Apple, θα έλεγα πως είναι ένα κόσμημα της μουσικής που ταξιδεύει σε ένα ευρύ φάσμα μουσικών στιλ. Ένα ταξίδι που δεν πρέπει να χάσεις. Ξεκινάς με αγωνία και ροκ διάθεση και όταν φτάνεις στον προορισμό σου, νιώθεις ολοκληρωμένος. Εκεί, στο βανάκι, με τους πιο στενούς σου φίλους.

529