IN THIS MOMENT: “Ritual”

Κλείνοντας 12 χρόνια ζωής, οι In This Moment απομακρύνονται από τις metalcore καταβολές τους και πλέον κινούνται σε δικούς τους ηχητικούς δρόμους, απολαμβάνοντας παράλληλα την τεράστια εμπορική απήχηση που φέρει το όνομά τους.

Με μπροστάρισσα τη Maria Brink, το συγκρότημα παρουσιάζει μια άκρως μοντέρνη alternative metal δουλειά, η οποία, προς τιμήν του group, δε βασίζεται πια στην εξωτερική εμφάνιση της frontwoman, αλλά ρίχνει βάρος σε εύπεπτες και δροσερές συνθέσεις, οι οποίες κρατούν καλή παρέα, δίχως να προσποιούνται πως πρόκειται για κάτι ψαγμένο. Άλλωστε, οι ίδιοι οι In This Moment, ουδέποτε αποποιήθηκαν την pop χροιά της μουσικής τους, προκειμένου να γίνουν πιο τεχνικοί, ή για να απευθυνθούν σε ένα άλλο κοινό.

Με το “Ritual” δεν αλλάζουν άρδην τη λογική που υπήρχε στο προ τριετίας “Black Widow”, αλλά παρουσιάζονται πολύ πιο ώριμοι και πιο κατασταλαγμένοι, με το νέο τους πόνημα να θυμίζει ιδεολογικά την στροφή που έκανε ο Marilyn Manson  στο “The Pale Emperor”, με την εμπορική ταυτότητα των κομματιών να βγαίνει αβίαστα, ισορροπώντας τα “θέλω” της μπάντας, με εκείνα του κοινού.

Το εισαγωγικό “Salvation” (το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει soundtrack κάποιου horror film), οδηγεί στο ρυθμικό “Oh Lord”, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για το ποιόν του “Ritual”. Ακολουθεί το “Black Wedding”, με τη συμμετοχή του Rob Halford, το οποίο στο refrain θυμίζει εκούσια το “White Wedding” του Billy Idol. Την σκυτάλη παίρνει μια ατμοσφαιρική διασκευή στο “In the Air Tonight” του Phil Collins, η οποία όμως εν τέλει δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, με το Marilyn-Mansonικό “Joan Arc” να ανεβάζει κάπως τα γκάζια του δίσκου.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το ευρύτερο κλίμα του album, το οποίο είναι κάπως σκοτεινό και συνάδει πλήρως με το artwork που το συνοδεύει, αίσθημα που προκαλεί και το συναυλιακό “River of Fire” που συναντάται στην πορεία. Λιγότερο ξεσηκωτικό το “Witching Hour”, το οποίο εν τέλει δεν ακούγεται όσο υποχθόνιο θα ήθελε η Maria Brink, αλλά οκ.
Κάπου εδώ να πω πως τα mini intro μερικών τραγουδιών, φέρνουν στο νου Rob Zombie, και παρότι προφανώς η industrial πλευρά των In This Moment απέχει έτη φωτός από τον προαναφερθέντα καλλιτέχνη, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι ευπρόσδεκτες κι αποτελούν ευχάριστες πινελιές.

Το μπαλαντοειδές “Twin Flames” δίνει περισσότερο χώρο στην ερμηνευτική δεινότητα της frontwoman, ενώ το “Half God Half Devil” αποτελεί το σημείο επαφής με τις προηγούμενες δουλειές του συγκροτήματος. Το “No Me Importa” επαναφέρει το groove κι άνετα θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικό single του δίσκου, ενώ το πολύ καλό “Roots” δείχνει το γιατί η μπάντα έχει αποκτήσει τόσο ευρύ κοινό.

Το “Lay Your Gun Down” κλείνει όμορφα το “Ritual”, του οποίου οι 12 συνθέσεις, έκαναν την ώρα μου να περάσει ευχάριστα. Διότι σε αυτό βασίζεται το κουιντέτο από την Καλιφόρνια και πλέον ξέρει να το κάνει καλά.

Εν ολίγοις, αν ψάχνεις για κάτι περίπλοκο, οι In This Moment δε θα στο δώσουν. Το σχήμα δε θέλει να σε προβληματίσει, θέλει απλά να περάσεις ένα όμορφο 50λεπτο και με το “Ritual” το καταφέρνουν. Σίγουρα δεν πρόκειται για κυκλοφορία που θα μπει σε λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς, αλλά με βάση την πορεία του group, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως πρόκειται για την πιο σωστά δομημένη κυκλοφορία της Maria Brink και της παρέας της, η οποία παρότι χωλαίνει σε σημεία, διαθέτει πολύ σωστή ροή κι αποτελεί ένα εξαιρετικής ποιότητας μουσικό ξηροκάρπι, για να συντροφεύσει το κρασάκι σου.

621

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.