SHADOW’S GREY: “Bonjour Tristesse”

“Θλίψη σε χαιρετώ”!!! Αυτό σημαίνει στα ελληνικά ο τίτλος της πρώτης δουλειάς των Αυστριακών Shadow’s Grey, αν και δανεισμένος από τη νουβέλα του Γάλλου συγγραφέα Francoise Sagan, o οποίος την έγραψε σε ηλικία μόλις 18 ετών, μέσα σε μια νύχτα!

Θλίψη, που τούτη η μπάντα τιμά στο έπακρο, χωρίς να γίνεται κλίσε ή νυσταλέα, ως άλλη μία female fronted gothic metal μπάντα! Οι Shadows Grey, είναι η αναγεννημένη και ξαναβαπτισμένη doom/prog μπάντα Scargod του κυρίου Martin Moser, μπασίστα και συμμέτοχου στις δεύτερες φωνές του παρόντος άλμπουμ, με τη βοήθεια του Dominic Sebastian στο μπάσο.

Είπα gothic;! Α ναι! Δεν έχει μόνο τέτοια στοιχεία! Θα ακούσεις και αρκετά progressive πραγματάκια, με όλη τη σημασία της λέξεως, αφού στο “Gone” για παράδειγμα, υπάρχει συμμετοχή μιας παιδικής χορωδίας, δίνοντας μία άλλη διάσταση στο κομμάτι! Υπάρχουν επίσης δύο πρωταγωνιστικές φωνές στη δομή του άλμπουμ, η μία είναι της υπέροχης Martina Penzenauer και η άλλη του Albert Gruber, κάτι που απενοχοποιεί άμεσα τη παραπάνω ετικέτα μου ως female fronted, αν και συνολικά, υπερισχύει εκείνη της Martina…

Το κομμάτι “Hurt”, (που μαζί με το Cold ανήκουν στη δουλειά τον Scargod) είναι το τραγούδι κλειδί στην υπόθεση όχι μονό του Bonjour Tristesseως δίσκου, αλλά και του συγκροτήματος του ιδίου! Γιατί; Γιατί αν είναι αυτό το peak της συνθετικής ικανότητας τούτον των Αυστριακών ως μπάντα, τότε στο μέλλον θα ασχοληθούμε μαζί τους πάρα πολύ! Και συνήθως δε πέφτω έξω…! Είναι απλά κομματάρα! Είναι αυτό που λέω.. “με το δάχτυλο στο repeat”! Αν και από τη μέση και μετά, το άλμπουμ “κοιλιάζει”, κρατάω τα καλά στοιχεία του, δικαιολογώντας την “απειρία” του συγκροτήματος και περιμένω τη συνέχεια..!

Σε γενικές λοιπόν γραμμές η δουλειά αυτή απευθύνεται στους λάτρεις του είδους και κρίνεται αξιοπρεπής ως πρώτη προσπάθεια!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΝΑΚΟΥΣΑΚΗΣ

429