WEDNESDAY 13: “Condolences”

O Wednesday 13 (κατά κόσμον Joseph Poole) είναι ένας τραγουδιστής ο οποίος έχει μια πολύ παραγωγική πορεία μέσα στο χρόνο, όντας frontman των Murderdolls (οι οποίοι έχουν διαλύσει από το 2013) τους οποίους σχημάτισε με τον Joey Jordison, drummer των Slipknot, αλλά και με άλλες συμμετοχές στο παλμαρέ του, ονόματα όπως τους Frankenstein Drag Queens from Planet 13 και διάφορους άλλους.

Με το φερώνυμο σχήμα του, έχει δημιουργήσει επτά (μαζί με το τελευταίο που θα αναφερθώ στο παρόν κείμενο) album τα οποία κινούνται σε αρκετά καλά επίπεδα, μουσική σύγχρονου και ίσως σχετικά πιο “υποψιασμένου” metal (υποψιασμένου σε σχέση φυσικά με τη μέση αμερικανική mainstream κουλτούρα).

Το υλικό του “Condolences” θα έλεγα ότι αποτελεί μια ομοιογενής μίξη ευδιάκριτων επιρροών. Η σύγχρονη metal άποψη των Slipknot, η prog άποψη που δομεί ο Devin Townsend την μουσική του στα δομικά riffs των κομματιών, η μηχανιστική / industrial αισθητική από μπάντες όπως οι Rammstein, πολλά thrash / extreme metal στοιχεία διάσπαρτα μέσα στη ροή των κομματιών και η ερμηνεία του Wednesday (που ακολουθεί Alice Cooperικά πρότυπα στον τρόπο έκφρασης, με πολύ καλά αποτελέσματα σε στιγμές), φιλτράρονται αξιοθαύμαστα παράγοντας ένα αποτέλεσμα που θυμίζει τα πάντα αλλά ποτέ κάτι συγκεκριμένο, ένα στοιχείο που δίνει δόσεις ενδιαφέροντος σε ένα ούτως ή άλλως αρκετά καλό δίσκο.

Η ηχητική επένδυση είναι βαρύτατη και ογκώδης, αλλά παράλληλα καθαρότατη και λεπτομερής. Καλά κιθαριστικά riffs, λίγα κραυγαλέα solos και πολλές λαμαρινέ Flynnικές αρμονίες που τόσο λατρεύουν οι αμερικανοί γενικώς και πολύ καλό ρυθμικό δίδυμο, στιβαρό και ογκώδες.

Υπάρχουν αρκετές κορυφές σε ένα γενικά ισοποιοτικό σύνολο. Πολύ καλό το “What the Night Brings”, όπως και το “Blood Sick” που φέρει έναν “hit” gothic αέρα, τα εξαιρετικά “Good Riddance”, “You Breathe, I Kill” και “Lonesome Road to Hell”, το ομότιτλο track που είναι μάλλον η πιο σκοτεινή / μελαγχολική στιγμή του album, ένα καθαρά Machine Headικό κομμάτι και το Pink Floydικό επιλογικό track “Death Infinity”.

Ο Wednesday 13 και η παρέα του κυκλοφόρησαν ένα αρκετά καλό album, πολυσχιδές, που διαχωρίζεται ακριβοδίκαια ανάμεσα στην διασκέδαση και στην περισυλλογή. Δεν είναι εύκολο album, απαιτεί συγκεκριμένες διαθέσεις για να αφομοιωθεί, αλλά θεωρώ ότι όταν συμβεί αυτό, ακρόαση στην ακρόαση, θα γίνεται και περισσότερο εκτιμητέο. Ακούς και κρίνεις.

http://officialwednesday13.com/
https://www.facebook.com/officialwednesday13/

521

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.