ANT ON TROUBLED PINE: “Shadow People”

Οι Θεσσαλονικείς Ant on Troubled Pine έρχονται να γεμίσουν ένα κενό στην ελληνική σκηνή με το πρώτο τους full length άλμπουμ, το Shadow People.

Η μπάντα παίζει αγγλόφωνο προοδευτικό ροκ που πατάει κυρίως στις φόρμες της δεκαετίας του ’90, ίσως και των ‘00s (βλέπε mid-tempo μπάντες τύπου Enchant, Threshold, ή ακόμα και IQ). Δημιουργήθηκαν το 2010 ως ένα μέταλ σχήμα που άλλαξε σύνθεση και μουσικό προσανατολισμό μέχρι να φτάσουμε στο 2015 όπου σταθεροποιήθηκε στους Κώστα Χριστόπουλο στις κιθάρες, τον Αδάμ Πεύκο στο μπάσο, την Εύα Κιοσέογλου στα φωνητικά, τον Γιώργο Λιούλιο στα πλήκτρα και τον Πάνο Τοπαλίδη στα τύμπανα.

Αυτό που γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι ότι η μπάντα δεν πέφτει στην παγίδα να παίξει κάτι προσποιητό ή κουραστικό. Σχετικά άνετα περνάνε αυτό το σκόπελο και μέσα στα 7 ποικίλης διάρκειας κομμάτια μας παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα μουσικής. Πολλές οι καλές ιδέες, αρκετές οι εναλλαγές όπως θα περίμενε κάποιος από ένα prog rock άλμπουμ και το αποτέλεσμα είναι εύγευστο και πατάει πάνω στη μελωδικότητα με δόσεις πολυπλοκότητας.

Δε λείπουν οι πιο σκληρές στιγμές με πιο δυνατά ριφ, όπως στο Tragic Figure που είναι μάλλον και το πληρέστερο κομμάτι του δίσκου, όπως και ακουστικά ή πιο ορχηστρικά περάσματα. Ενίοτε η μπάντα ακουμπά προσβάσιμα μοτίβα, για παράδειγμα στο Open Wounds που θα ήταν εν δυνάμει χιτάκι χάριν κυρίως στα πλήκτρα που το οδηγούν και την εξαιρετική δουλειά στις κιθάρες, αν τα φωνητικά και οι στίχοι ήταν όμως λίγο πιο προσεγμένα.

Η μπάντα τεχνικά πατάει σε πολύ στέρεες βάσεις και αποδίδει τις συνθέσεις πολύ επαγγελματικά, με ισότιμη συνεισφορά από όλους τους μουσικούς και με την παραγωγή σε γενικές γραμμές να αναδεικνύει σωστά τα όργανα. Τα φωνητικά είναι ενδιαφέροντα, με σχετικά ευρεία εκφραστική γκάμα, από πιο αιθέρια (στο φολκ Epiphany) ως πιο σκληρά σε άλλες στιγμές του δίσκου.

Περιθώρια βελτίωσης και εξέλιξης υπάρχουν, για παράδειγμα στην παραγωγή που θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο γεμάτη σε κάποια σημεία, ή περαιτέρω ωρίμανση στα φωνητικά και πιθανόν και λίγο παραπάνω δουλειά στους στίχους, οι οποίοι όπως και να το κάνουμε είναι το δόλωμα, ή επιδόρπιο, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς, στο μουσικό αυτό ιδίωμα.

Το Shadow People είναι ένα ντεμπούτο υψηλού επιπέδου και θα ικανοποιήσει τους περισσότερους φίλους του μεστού προοδευτικού ροκ, ή και μέταλ. Σίγουρα αξίζει την προσοχή μας και παράλληλα μας ανοίγει και την όρεξη για το μέλλον.

1060

Avatar photo
About Χρήστος Αθανασιάδης 48 Articles
Έχει απαρνηθεί δις το metal ψάχνοντας το νόημα σε άλλα ιδιώματα και ισάριθμες φορές έχει επιστρέψει γονυπετής ζητώντας άφεση αμαρτιών. Στο μουσικό πεντάγραμμο πάντως αναζητά το σημείο κάπου στο άπειρο που τέμνονται η post-πνευματικότητα των Talk Talk, η επιτυχία στις μεταγραφές του Miles Davis, ο χαμαιλεοντισμός των Bowie/Eno, η συναισθηματική νοημοσύνη των Rush και η ευφυής δημιουργία των original Queensryche.