“ΜΠΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ… όπα ρε, για κάτσε λίγο!”
Αυτή ακριβώς ήταν η αντίδραση μου βλέποντας αυτό το δισκάκι.
Το πρώτο μέρος νομίζω δεν χρειάζεται εξήγηση για όσους έχουν από παλιότερα επαφή με τον (συμπαθητικό κατά τα άλλα σαν περσόνα) κύριο. Αρχικά στα 90s είχαμε τα κάτι-σαν-ambient δισκάκια μέχρι και το “The Stargate” τα οποία αν και μου αρέσει γενικά το ambient τα κατατάσσω στην κατηγορία “μόνο για soundtrack σε επιτραπέζια RPG”, και ούτε καν καλά RPG αλλά φλωριές τύπου Lord of the Rings D20.
Μετά είχαμε το πιο αξιοπρεπές άλμπουμ του μέχρι τώρα, το σχετικά χορευτικό electro/goth “The Smell of Rain”, το οποίο βρήκα αρκετά ευχάριστο και σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τα παλιότερα του. Δυστυχώς όμως αντί να παίξει μπάλα εκεί που τον παίρνει αμέσως μετά το γύρισε σε κακό εμπορικό industrial rock/metal, στην κατηγορία του είδους όμως που απέχει από την ποιότητα και αρρώστια των πρωτοπόρων του και μοιάζει περισσότερο με glam rock με samples και παραμορφωμένα φωνητικά.
Που οφείλεται το “….κάτσε λίγο!” όμως; Αυτό το δισκάκι δεν είναι νέα κυκλοφορία αλλά remix του προηγούμενου άλμπουμ του Mortiis, “The Great Deceiver”, από ονόματα που βγάζουν μάτι. Godflesh, Die Krupps, PIG, Chris Vrenna, Wumpscut, Deutsch Nepal, Merzbow, In Slaughter Natives, Rhys Fulber, Apoptygma Berzerk κι άλλοι θρύλοι του ευρύτερου βιομηχανικού ήχου αναλαμβάνουν να τον κάνουν άνθρωπο (ξωτικό;). Και τα καταφέρνουν αρκετά καλά, καθένας με το χαρακτηριστικό του στιλ παίρνουν τα, ίσως όχι χάλια αλλά ανέμπνευστα, κομμάτια του Νορβηγού και τα κάνουν κάτι πιο ξεχωριστό και ποιοτικό, κάνοντας το “The Great Corrupter” ένα από τα λίγα remix άλμπουμ που υπερτερούν του πρωτότυπου.
Αυτό βέβαια δεν το κάνει και αριστούργημα, αν μη τι άλλο με εκνευρίζει λίγο γιατί σκέφτομαι ότι όλοι αυτοί θα μπορούσαν να κάνουν μια συλλογάρα με δικό τους υλικό και να τα γαμήσουν όλα αντί να remix-άρουν τον γαμψομύτη. Προσωπικά δεν θα το αγόραζα αλλά η industrial σκηνή δυστυχώς έχει κάνει κοιλιά τελευταία οπότε θα καταλάβω όσους το στηρίξουν με τη λογική “απ’ το ολότελα….”. Εγώ πάλι μάλλον θα κάνω αναδρομή στις παλιότερες δουλειές των μιξαδόρων.
638