AVANTASIA

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους rock δημιουργούς, ο mastermind των Avantasia, Tobias Sammet, μιλάει στο Rockway για το νέο (αλλά ουσιαστικά παλιό) DVD τους, “The Flying Circus” όπως και για τη μέχρι τώρα πορεία του σχήματος! Η αλήθεια είναι ότι είχα πολλά να τον ρωτήσω, αλλά η ρημάδα η ώρα “πέταξε” και αυτή γρήγορα, οπότε μείναμε μονάχα στα βασικά. Παρόλα αυτά μίλησα με έναν Tobias ενθουσιασμένο, λαλίστατο και ορεξάτο…

Γεια σου Στέφανε! Όλα καλά;

Καλώς τον! Μια χαρά είμαι! Εσύ πες μου τα δικά σου! Νέο DVD Avantasia, ε;
Ω, ναι και σε πληροφορώ πως δεν πρόκειται για μονό DVD, αλλά για διπλό! Αυτή η κυκλοφορία είναι πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα μου, καθώς οι Avantasia ξεκίνησαν σαν ένα project που συμπεριελάμβανε μουσικούς που θαυμάζω και ποτέ δεν περίμενα όλο αυτό να βγει και εκτός studio!

Και τι μεσολάβησε;
Όταν ετοιμάζαμε το “The Scarecrow” μας έγινε πρόταση να παίξουμε headliners στο Wacken Festival, το οποίο όπως ξέρεις είναι το μεγαλύτερο metal festival στον κόσμο! Το σκέφτηκα διεξοδικά και η απάντηση ήταν θετική, ενώ στην πορεία δώσαμε και άλλα shows! Είχαμε μαζί μας μουσικούς από Gamma Ray, Angra, Magnum, Edguy και γενικά ήμασταν μια απίστευτη παρέα που έπαιξε σε διάφορες χώρες τα τραγούδια των Avantasia. Δε φανταζόμουν ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο! Στο “The Flying Circus” DVD λοιπόν αποτυπώνεται live ένα all star metal project, κάτι το οποίο θεωρώ μοναδικό! Όλη η live εμπειρία βρίσκεται στο πρώτο δισκάκι, όπου εμπεριέχει υλικό από τις εμφανίσεις μας στο Wacken και στο Masters of Rock, με 80.000 και 20.000 κόσμο από κάτω αντίστοιχα!

Avantasia_Tobias

Στο δεύτερο DVD υπάρχει ένα documentary…
Ακριβώς! Σε αυτό το δισκάκι φαίνεται η πορεία το πώς οι Avantasia ξέφυγαν από τα όρια του studio και μπόρεσαν να παίξουν ζωντανά! Η κάμερα μας ακολουθούσε σχεδόν παντού, οπότε καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πολύ υλικό, ενώ φυσικά στο documentary υπάρχουν και διάφορες συνεντεύξεις από τους συντελεστές! Είμαι σίγουρος πως θα τα βλέπω όλα αυτά σε 30 χρόνια και θα νοσταλγώ αυτές τις στιγμές, γιατί πέρασα πολύ καλά και πιστεύω πως το ίδιο θα περάσουν και όσοι το δουν. Δε θεωρώ πως είναι ένα ακόμη DVD από τα τόσα που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά μια πραγματική εμπειρία. Και μόνο το ότι συμπεριλαμβάνει τόσους σημαντικούς μουσικούς, το κάνει να διαφέρει από άλλα!

Πως και το κυκλοφορείς τώρα όμως αυτό; Οι συγκεκριμένες εμφανίσεις είχαν γίνει τουλάχιστον πριν δύο χρόνια!
Κοίτα, δεδομένης της κόπωσης που είχα δε μπορούσα να ασχοληθώ αμέσως με κάτι τέτοιο! Ήθελα να χαλαρώσω πρώτα λίγο, αλλά στο μεταξύ κυκλοφόρησα μαζί με τους Edguy νέο album, άρα κάναμε και νέα περιοδεία και στη συνέχεια άρχισα να συνθέτω για τα “Angel of Babylon” και “Wicked Symphony” των Avantasia, οπότε δεν υπήρχε χρόνος ούτε για δείγμα! Και δεν είναι ότι δεν ήταν έτοιμο το υλικό, αλλά δε μπορούσα να κάνω το promotion που χρειαζόταν. Και να σου πω την αλήθεια, δε νομίζω πως ο κόσμος θα ήθελε να βλέπει τη μάπα μου κάθε τρεις μήνες στα περιοδικά (γέλια)! Εδώ κάποιοι με έχουν σιχαθεί που εμφανίζομαι κάθε ένα με δύο χρόνια, σκέψου (γέλια)! Έτσι λοιπόν περίμενα την κατάλληλη στιγμή. Βέβαια υπολόγιζα να κυκλοφορήσει κάπως νωρίτερα, αλλά ο υπεύθυνος για την επιμέλεια του DVD τα σκάτωσε και έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Το καλό βέβαια είναι πως πρόκειται για μια δουλειά που δεν πρόκειται να ξεχαστεί πιστεύω σύντομα και ότι δεν έχει σημασία το πότε μαγνητοσκοπήθηκε. Για μένα είναι κάτι διαχρονικό και μαγικό! Άλλωστε, δε νομίζω πως έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν παίζει ρόλο τελικά η όλη αργοπορία.

Τα “Angel of Babylon” και “Wicked Symphony” πάντως πήγαν πολύ καλά παγκοσμίως, από ότι μαθαίνω.
Παράπονο δεν έχω (γέλια)! Ευτυχώς βέβαια, γιατί με αυτά τα album προσπάθησα να κάνω κάτι μεγαλεπήβολο και πρέπει να σου πω πως το όλο εγχείρημα αποδείχτηκε ιδιαίτερα δαπανηρό! Από οικονομικής άποψης δηλαδή, αρχικά τουλάχιστον, φαινόταν εξαιρετικά ηλίθιο (γέλια) ! Ακόμα και η εταιρεία τα μάσαγε και ήθελε αντί να βγουν στην αγορά ταυτόχρονα τα δύο album, να μεσολαβήσουν μεταξύ τους κάποιοι μήνες τουλάχιστον. Αλλά εγώ δεν το δέχτηκα! Τα “Angel of Babylon” και “Wicked Symphony” είναι μουσικά και θεματικά αλληλένδετα και έπρεπε να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα!

Avantasia_Tobias

Η εταιρεία τελικά έμεινε ευχαριστημένη, φαντάζομαι, ε;
Καλά, μη φανταστείς πως καθόμαστε όλοι σε ένα τραπέζι και μου λένε πως ακριβώς πήγε. Άσε που δε θα μπορούσα να γυρίσω να τους πω “είδατε που σας τα έλεγα;” (γέλια), αν και θα το ήθελα! Αλλά σίγουρα θα έμειναν ευχαριστημένοι! Από την άλλη βέβαια, το ότι πήγε πολύ καλά δε σημαίνει και τίποτα για εμένα. Δε μετρούν οι πωλήσεις το περιεχόμενο μιας κυκλοφορίας. Ξέρω πολλές δουλειές που έχουν χαμηλά έσοδα, αλλά μουσικά είναι πολύ καλύτερες από άλλες που επιφέρουν πολλά χρήματα!

Ναι, αλλά με αυτόν τον τρόπο βγάζεις τα προς το ζειν…
Από τη στιγμή που καταφέρνω και έχω ένα σπίτι και φαγητό στο ψυγείο μου, δε με νοιάζει κάτι παραπάνω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ένας καλλιτέχνης ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ποιότητα της δουλειάς του, ενώ οι εταιρείες για τις πωλήσεις καθαυτές. Η μόνη γλώσσα που μιλούν είναι το “χρήμα”. Το δικό μου κέρδος από το ότι πήγαν καλά τα “Angel of Babylon” και “Wicked Symphony” είναι το ότι θα συνεχίσουν να πιστεύουν σε αυτό που κάνω και ότι θα με στηρίξουν και στις επόμενες κινήσεις μου.

Να σου πω πως σε ψηφοφορία που έκανε το Rockway, με τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε, βρέθηκαν και τα δύο στο top 20.

Avantasia_Tobias

Ω, αυτό είναι υπέροχο! Ξέρεις, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται η δουλειά σου. Άλλωστε δεν είναι ότι προσπάθησα να κάνω επίτηδες κάτι που θα είναι επιτυχημένο. Όπως πάντα προσπαθώ να γράψω κάτι θα αρέσει πρώτα από όλα σε εμένα. Το ζητούμενο είναι να εκπλήξω τον ίδιο μου τον εαυτό, όσο περίεργο και εάν ακούγεται αυτό!

Και; Τον εξέπληξες;
(γέλια) Ναι, ναι, ευτυχώς ακόμα τα καταφέρνω! Το ξέρω πως ακούγεται εγωιστικό, αλλά σαν καλλιτέχνης θεωρώ πως για να είσαι ειλικρινής με τους οπαδούς σου, πρέπει πρώτα να είσαι με τον εαυτό σου. Άπαξ και το αποτέλεσμα δεν αγγίζει τον ίδιο το συνθέτη, πως περιμένει να αγγίξει όλους τους άλλους; Έτσι λοιπόν, δεν κυκλοφορώ ποτέ κάτι που δεν ικανοποιεί εμένα! Προτιμώ να το πετάξω! Υπήρξαν βέβαια και διάφοροι που θεώρησαν πως έπρεπε να αφήσω μερικά κομμάτια εκτός, ώστε να κυκλοφορήσει ένα μονάχα cd. Παρόλα αυτά, εάν τους ρωτήσεις ποια θα έβγαζαν, δε θα συμφωνούσαν όλοι μεταξύ τους! Αυτό για μένα σημαίνει πως όλα τα τραγούδια έχουν μια θέση στα δύο αυτά album.

Πάμε πίσω στο 2001 τώρα, που είχες δηλώσει ότι οι Avantasia επρόκειτο για ένα project το οποίο δε θα συνεχιζόταν από την πλευρά σου. Να όμως που δέκα χρόνια μετά πάλι μιλάμε για αυτό! Τι σου άλλαξε γνώμη;
Νομίζω πως ήταν το 2006 που αναθεώρησα. Όταν είχα ολοκληρώσει τα δύο “Metal Opera” album ήμουν εξουθενωμένος. Ήταν άλλωστε μεγάλο ρίσκο τότε για μένα και ήθελε πολύ κόπο! Για αυτό και αποφάσισα πως παρότι πήγε καλά, δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί. Άλλωστε η κύρια μπάντα μου ήταν και είναι οι Edguy και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος! Σε κάποια φάση λοιπόν, καθόμουν με κάτι φίλους και μου είπαν πως ήταν ηλίθια αυτή η απόφαση, καθώς πλέον είχα περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου για να κάνω ότι θέλω. Και είχαν δίκιο, καθώς οι Edguy ήταν ήδη πολύ γνωστοί, άρα είχαν και λιγότερο τρέξιμο σε ότι αφορά το να φτάσουν αυτό το επίπεδο. Το σκέφτηκα λοιπόν, τα έβαλα κάτω και είδα πως όσο κοπιαστικό και εάν είναι αυτό το project μου δίνει μια καλλιτεχνική ελευθερία για να εκφραστώ. Με το που αποφάσισα να επαναδραστηριοποιήσω λοιπόν το σχήμα, ξεκίνησε ένα νέος κύκλος σε ότι αφορά τους Avantasia, συνεργάστηκα με απίστευτους ανθρώπους και τελικά χαίρομαι πολύ που μιλάμε αυτή τη στιγμή για αυτό!

Δεν πιστεύεις όμως ότι αρκετά από τα τραγούδια των Avantasia θα μπορούσαν να εμπεριέχονται σε cd των Edguy;
Φυσικά! Μα, είναι ο ίδιος συνθέτης και στα δύο: εγώ (γέλια)! Σίγουρα όταν γράφω κάποια κομμάτια σκέφτομαι σε ποια μπάντα ταιριάζουν καλύτερα, αλλά γενικά αυτό που κάνω είναι να επικεντρώνομαι σε ένα σχήμα τη φορά. Όταν δηλαδή γράφω για τους Edguy, οι ιδέες που δε με ικανοποιούν δεν πάνε στο άλλο συγκρότημα, αλλά κατευθείαν στα σκουπίδια. Το ίδιο γίνεται και με τους Avantasia, με

Avantasia_Tobias

τη διαφορά πως τροποποιώ καμιά φορά τις συνθέσεις ανάλογα με το ποιος θα τραγουδήσει!

Ξέρεις από πριν ποιος θα συμμετάσχει σε κάθε album των Avantasia;
Όταν γράφω συνήθως φαντάζομαι ποιος θέλω να το ερμηνεύσει και πράττω αναλόγως. Κάποιες φορές γνωρίζω, κάτι που κάνει τη δουλειά μου πιο εύκολη, αλλά όχι πάντα. Το ευχάριστο είναι πως ακόμη και εάν εκ πρώτης όψεως δεν ταιριάζουν οι φωνητικές γραμμές σε κάποια τραγούδια, υπάρχουν ερμηνευτές που είναι τόσο ευέλικτοι που τελικά κάνουν τη φωνή τους να ταιριάξει!

Έχεις ποτέ σκεφτεί να γράψεις άλλου είδους στίχους; Κοινωνικούς, πολιτικούς κτλ;
Πιστεύω πως ένας καλλιτέχνης έχει την υποχρέωση να εκφράζει κάποιες ιδέες του μέσα από τη μουσική. Για παράδειγμα, δε θα μπορούσα με τίποτα να ταυτιστώ με σατανικούς στίχους, γιατί πολύ απλά δεν καταλαβαίνω τη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Για αυτό λοιπόν δε γράφω και τέτοιους. Το ίδιο ισχύει λοιπόν και για αυτό που με ρώτησες. Είναι καλό να έχεις άποψη, αρκεί να είναι εμπεριστατωμένη και να αποδίδεται σωστά. Εγώ φροντίζω να το βουλώνω όταν δε γνωρίζω κάτι. Βέβαια, έμμεσα τουλάχιστον, περνάω και εγώ τα μηνύματά μου, τα οποία θα μπορούσες να τα πεις κοινωνικά, αλλά αποφεύγω την αμεσότητα. Το βρίσκω πιο δελεαστικό το να σκεφτεί ο άλλος τι του λες, από το να του το δίνεις στο πιάτο.

Γενικά βγάζεις προς τα έξω έναν άνθρωπο που είναι έξω καρδιά, με χιούμορ και καλή διάθεση, κάτι που αποτυπώνεται πολλές φορές και στη μουσική σου. Θεωρείς πως υπάρχουν συγκροτήματα που έχουν πάρει τελικά το όλο θέμα “μουσική” πιο σοβαρά από ότι θα έπρεπε;
Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. θα μου φαινόταν παράξενο, για παράδειγμα, να δω τον King Diamond να κάνει χαζά αστειάκια στη σκηνή! Δεν είναι αυτό που θες από αυτόν, αν και ομολογώ πως θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον (γέλια)! Από την άλλη, όντως υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι παραείναι σοβαροί, χωρίς λόγο. Και για να το πάω ακόμα παραπέρα, το heavy metal όπως και το rock έχει γίνει ξαφνικά πολύ βλοσυρό και γεμάτο κανόνες! Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα στον κόσμο, από το ποιος θα κυκλοφορήσει καλύτερο δίσκο, ή από το ποιος είναι πιο “κακός” ή πιο “true”! Πόλεμοι και φτώχια θα έπρεπε να μας απασχολούν πιο πολύ! Να, εσείς στην Ελλάδα περνάτε δύσκολες στιγμές από ότι μαθαίνω! Στην Αφρική πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι από την ασιτία καθημερινά! Είναι δυνατόν λοιπόν να παίρνουν τόσο σοβαρά κάποιοι τις μουσικές επιλογές του καθενός; Και στο κάτω κάτω, τι χρειάζονται όλοι αυτοί οι κανόνες; Όταν πρωτοεμφανίστηκε το rock πρέσβευε οτιδήποτε εναντιωνόταν σε καλλιτεχνικούς κανόνες. Όλα ήταν επιτρεπτά, χωρίς όρια! Οι Aerosmith, oι Deep Purple, οι Led Zeppelin ή ο Frank Zappa δεν είχαν χιούμορ; Μπορεί να είχαν διαφορετική θεματολογία, αλλά πάντα έβρισκαν χώρο σε κάποιες συνθέσεις τους για να αστειευτούν, πάντα με έξυπνο τρόπο. Δεν το καταλαβαίνω αυτό όμως που γίνεται σήμερα! Υπάρχει κόσμος που είναι απίστευτα κολλημένος και οτιδήποτε παρεκκλίνει από αυτό που θεωρεί ο ίδιος σωστό, δεν το δέχεται. Για μένα η rock είναι για να σπας του κανόνες. Και δεν είναι αναγκαίο ότι “πρέπει” να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά ή αίσθηση του ότι “μπορείς”! Άμα θέλω να πω ένα χαζό αστείο επί σκηνής, θα το κάνω και δε με νοιάζει εάν ο κόσμος από κάτω θα γελάσει. Έστω πέντε άνθρωποι να χαμογελάσουν, εμένα μου αρκεί.

Avantasia_Tobias

Λοιπόν, Tobias, δεν έχουμε άλλο χρόνο, οπότε πες μου στα γρήγορα τι περιμένουμε στο μέλλον από Avantasia και Edguy…
Ε, από Avantasia μην περιμένετε κάτι για αρκετό καιρό! Ένα show μονάχα θα δώσουμε στο φετινό Wacken και το σχήμα μετά θα κάνει ένα διάλειμμα, για να μη μας βαρεθείτε (γέλια)! Θα επανέλθουμε μετά από μερικά χρόνια, αρκεί βέβαια να υπάρχουν ακόμα δισκογραφικές εταιρείες; (γέλια)! Αρχές Απριλίου μπαίνω όμως στο studio με τους Edguy, για να ηχογραφήσουμε το νέο μας δίσκο, ο οποίος θα είναι πομπώδης και λιγότερο “bluesy” σε σχέση με τον προηγούμενο.

Και πότε να τον περιμένουμε;
Στις 22 Αυγούστου (τρελά γέλια)! Πλάκα κάνω, δεν ξέρω την ακριβή ημερομηνία, αλλά κάπου μέσα στον Αύγουστο τέλος πάντων!


396

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.