SLAGMAUR: “Thill Smitts Terror”

Λίγα γκρουπ έκαναν τόσο μεγάλο μπαμ με την εμφάνιση τους στο μαυρομεταλλικό σύμπαν όσο οι Νορβηγοί Slagmaur, των οποίων το ντεμπούτο “Skrekk Lich Kunstler” θεωρώ αισθητικά και μουσικά μια από τις καλύτερες black metal κυκλοφορίες της προηγούμενης δεκαετίας.

Μετά όμως από το δεύτερο άλμπουμ τους, το “Von Rov Shelter” του 2009, κάπου εξαφανίστηκαν. Να λοιπόν, 8 χρόνια μετά, που αποδεικνύουν ότι όχι μόνο υπάρχουν ακόμα, αλλά το μπαμ δεν έχει πάει πουθενά.

Ο ήχος του “Thill Smitts Terror” είναι πραγματικά εκπληκτικός και πιστεύω πως ο όρος “avant-garde black” που χρησιμοποιούν πολλοί δεν είναι επαρκής για να τους περιγράψει. Αρκεί απλά μια ακρόαση του πρώτου κομματιού “The Drummer of Tedworth” για να καταλάβετε τι θα ακολουθήσει, και ο δίσκος συνεχίζει ανελέητα στο ίδιο μοτίβο μέχρι και το outro “Utferd”. Φαινομενικά μινιμαλιστικό συνθετικά, με τα κομμάτια να αποφεύγουν πολλές αλλαγές, η πολυπλοκότητα κρύβεται κάτω από “πουτανιές” στην ενορχήστρωση, διακριτικά αλλά στρατηγικά sample και εφέ, ενώ η παραγωγή και τα φωνητικά είναι απλά κολασμένα.

Το όλο σύνολο είναι μεν ψυχρό και ψηφιακό, αλλά κατ’ ουδέν λόγο δεν θα το ονόμαζα industrial. Η όλη post-apocalyptic βιομηχανική ατμόσφαιρα φέρνει στο μυαλό τους Thorns (χωρίς να μοιάζουνε τόσο μουσικά), αλλά εκεί που ο Snorre είναι περισσότερο το ηλεκτρονικό φάντασμα που έχει καταλάβει τις υποδομές μιας πόλης και εξουσιάζει τους νεκροζώντανους κατοίκους, οι Slagmaur εδώ μοιάζουν περισσότερο με ένα κερασφόρο γιγάντιο ρομπότ καλυμμένο με ξόρκια που κινείται αργά και βασανιστικά προς τα τείχη μιας άλλης πολιτείας, της οποίας οι κάτοικοι μπορούν απλά να το παρατηρούν ανήμποροι.  

Σίγουρα σαν δίσκος δεν απευθύνεται σε όλους, και δεν έχει κάτι να πει στην αποκλειστικά “μπίρα και μέταλ” συνομοταξία, αν όμως ανήκετε στην άλλη κατηγορία, αυτούς που ακούνε το “Grand Declaration of War” για συνοδεία του πρωινού καφέ, αυτή η κυκλοφορία θα μπει σίγουρα στα must have δισκάκια της περιόδου. Θριαμβευτική επιστροφή σε κάθε επίπεδο, ας ελπίσουμε μόνο πως οι Νορβηγοί δεν θα κάνουν άλλα 8 χρόνια για την επόμενη δουλειά τους.

513

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.