Οι Deaf Radio ήταν κάτι ξαφνικό για τα αυτιά, αφού δεν είχαν ποτέ παγιδευτεί στο ακουστικό μου δίχτυ! Το ντεμπούτο τους “Alarm” με ανάγκασε σε πολλαπλές ακροάσεις (είμαι και έτοιμος να βάλω το χέρι στην τσέπη στη ζωντανή του παρουσίαση στο Six Dogs το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου) και στο να έρθω σε επαφή με τον Πάνο (φωνή/κιθάρα) να λύσω τις δικές μου απορίες, αλλά ενδεχομένως και εκείνες των αναγνωστών του rockway.gr.
-Πάνο, σε καλωσορίζω στο rockway.gr. Να υποθέσω πως βρίσκεσαι σε μια δημιουργική έκσταση αυτόν τον καιρό λόγω της κυκλοφορίας του ντεμπούτου σας.
Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι δημιουργική έκσταση ή κάτι άλλο. Σίγουρα βρισκόμαστε στο τρέξιμο, καθώς πλησιάζει και το live παρουσίασης (σ.σ. δελτίο τύπου) και δεδομένου ότι ασχολούμαστε μόνοι μας με το promo του δίσκου, ο χρόνος μας είναι πολύ περιορισμένος. Τουλάχιστον είμαστε χαρούμενοι με την θερμή υποδοχή του δίσκου και τις πολύ καλές κριτικές που έχει λάβει.
-Το όνομα σας δημιουργεί μια αντίφαση. Πως καταλήξατε να ονομάζεστε Deaf Radio;
Μας άρεσε το παιχνίδι με τις συγκεκριμένες λέξεις. Έχουν μια αντιφατική σχέση.
Deaf Radio είναι ένας πομπός χωρίς δέκτη, «κουφός», απαρχαιωμένος, χωρίς τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Απλά συνεχίζει να εκπέμπει.
-“Alarm” είναι ο τίτλος της πρώτης σας δουλειάς. Προσπαθείτε να μας αφυπνίσετε; Με τι θέματα καταπιάνονται οι στίχοι σας;
Στο “Alarm” μιλάμε για σκέψεις και εσωτερικές ανησυχίες που αφορούν την ψυχική ισορροπία, διάφορα κοινωνικά φαινόμενα, αλλά και τον έρωτα. Θεωρούμε πως είναι ένας συναγερμός προς όλους, μια προσπάθεια αφύπνισης και αποδοχής της ανθρώπινης και ειλικρινούς πλευράς μας. Η επιτυχία των στίχων και των νοημάτων που κρύβουν κρίνεται στο αν μετά το τέλος του δίσκου υπάρχουν σημεία ταύτισης των ακροατών με αυτά που λέμε, έστω και αν απλώς σκεφτούν ένα κλικ παραπάνω για τον εσωτερικό τους κόσμο ή τον κοινωνικό τους περίγυρο.
-Το εξώφυλλο έχει μια κόμικ αισθητική. Θα σκεφτόσασταν ένα video clip σε αυτήν τη λογική;
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να το δοκιμάζαμε. Ωστόσο είναι σαφώς δύσκολο να πετύχει καθώς αυτού του τύπου τα videos είναι απαιτητικά και ακριβά, ενώ είναι και λίγοι οι καλλιτέχνες που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο με επιτυχία.
-Η μουσική σας δείχνει αρχικά μια αδυναμία στην κιθαριστική κληρονομιά του Josh Homme. Είναι οι δουλειές του πηγή έμπνευσης για εσάς; Ποιους άλλους θεωρείτε σημαντικούς για την ύπαρξη των Deaf Rafio;
Η μουσική μας έχει σαν βάση τον σκληρό κιθαριστικό ήχο και τις κυρίαρχες φωνητικές γραμμές που αποτελούν γενικώς τον οδηγό. Όντως είμαστε fan των δουλειών του Josh Homme, όχι μόνο στους Queens Of The Stone Age, αλλά και των άλλων του project. Πέραν αυτών θαυμάζουμε, ακούμε και επηρεαζόμαστε και από άλλες σκηνές, όπως η post punk και η ψυχεδελική. Ενδεικτικά κάποιοι καλλιτέχνες που έχουν βάλει με τον τρόπο τους το λιθαράκι τους στον ήχο μας είναι οι: Joy Division, Black Angels, Radiohead, CAN και Brian Eno.
-Μου ήταν ευχάριστη έκπληξη το “Alarm” αφού για ντεμπούτο ήταν πολύ ισορροπημένο, καλογραμμένο και γεμάτο υποσχέσεις για το μέλλον. Μπορείς να μας πεις δύο κουβέντες για τη δημιουργία του, τους συντελεστές αυτής και πόσο χρόνο σας πήρε η όλη διαδικασία;
Ο δίσκος ουσιαστικά στήθηκε από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016. Σε αυτό το διάστημα συνθέσαμε και ενορχηστρώσαμε το μεγαλύτερο μέρος των κομματιών που απαρτίζουν το “Alarm”. Η ηχογράφηση έγινε τον Μάιο του 2016 στα Dudu Loft και Sonic Playground studios με την βοήθεια των Ηρακλή Βλαχάκη, Νίκου Τριανταφύλλου και Μάριου Νάρη που ασχολήθηκαν με την παραγωγή του δίσκου. Το εξώφυλλο είναι δημιουργία του Πέτρου Βούλγαρη.
-Βλέπω πως κυκλοφορεί σε βινύλιο και καθόλου σε CD. Πιστεύεις πως το τέλος του δεύτερου φτάνει σύντομα; Τι το καλύτερο προσφέρει το πρώτο;
Το CD, όπως έχουμε ξαναπεί, καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το digital σε επίπεδο χρηστικότητας γι’ αυτό και χάνει ολοένα και περισσότερο την απήχησή του. Το βινύλιο από την άλλη κουβαλάει πολύ μεγάλη συναισθηματική αξία, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το δίσκο σε αυτή τη μορφή.
-Που μπορούμε να προμηθευτούμε το “Alarm”;
Το “Alarm” μπορείτε να το προμηθευτείτε μέσω του https://deafradio.bandcamp.com, στο live μας στο six D.O.G.S το ερχόμενο Σάββατο (18/02/2017), αλλά και στο Syd Records στην οδό Πρωτογένους (Ψυρρή).
-Σάββατο 18 Φεβρουαρίου θα το παρουσιάσετε ζωντανά στο six dogs. Τι περιμένεις να συμβεί εκείνη τη βραδιά;
Θα είναι ένα μεγάλο πάρτι μαζί με τους φίλους και πολύ καλούς μουσικούς Devamp Javu, όπου θα παίξουμε ολόκληρο το “Alarm” και ίσως κάποιο μικρό δείγμα από νέο υλικό.
-Πότε θα σήμαινες έναν συναγερμό, θεωρώντας το ύψιστης σημασίας και αξίας;
Μεγαλώνοντας συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολο είναι να κατευθύνεις ένα συναγερμό και μάθαμε να αποφεύγουμε τις απλουστεύσεις. Κινηθήκαμε μέσα από τον κοινωνικό αναβρασμό των προηγούμενων χρόνων και φτάσαμε σε μια πιο εσωτερική αναζήτηση και αμφισβήτηση. Και αυτό υπήρξε τροφή για εξέλιξη. Ο δικός μας συναγερμός σήμανε όταν αμφισβητήθηκαν πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα από την κοινωνική δικαιοσύνη ως την ψυχική ισορροπία. Το μόνο που μπορούμε να συστήσουμε λοιπόν, σε μια περίεργη εποχή που η αδικία κερδίζει έδαφος, είναι να αμφισβητούμε όσα περισσότερα γίνεται και να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Ακούγεται πολύ γενικό αλλά αν πράγματι σκέφτεσαι το γιατί πίσω από κάθε τι που καθορίζει τη ζωή σου, θα μάθεις πολλά.
-Ποιο τραγούδι σας θα έπαιζε πρώτο το Deaf Radio; Χάρισε μας μερικούς από τους στίχους του…
Θα έπαιζε “Flowerhead”.
“I was born as a burden on shivering cold
She gave me a bleached out raincoat to keep me warm
She got a baby to lose
And kept the radio tuned
Playing forgotten tracks no one heard anymore.
Some said the walls are down and history is dead
But I could see it
Through the rearview mirror”