BLACK STAR RIDERS: “Heavy Fire”

Τρίτο abum για το alter ego των Thin Lizzy (μην το ανοίξω το γαμώστομά μου, θα είμαι κόσμιος) και σε αντίθεση με τους Lizzy, οι οποίοι ενδέχεται να συνεχίσουν με ευκαιριακές ζωντανές εμφανίσεις, έτσι, για να τρίξει κανένα κόκαλο up there to the sky, οι Black Star Riders του θεούλη κατά τ’ άλλα κιθαρίστα Scott Gorham είναι κανονική full length μπάντα. Και μάλιστα από τις καλές του είδους.

Τι “ποιου είδους”; Του Thin Lizzyκού hard rock / heavy metal. Μιας από τις πιο ένγκαυλες στιλιστικές μορφές που πήρε ποτέ η μουσική ως Τέχνη. Και σίγουρα ο Scotty έπαιξε μεγάλο ρόλο στη θεμελίωσή του, υπαίτιος κάποιων εκ των πιο φλεγόμενων riff και solo από τότε που πρωτακούστηκε κιθάρα υπό ηλεκτρισμό.

Η ομάδα που συγκροτεί με τον τραγουδιστή Ricky Warwick (όποιος θυμάται τη μιλφάρα σύζυγό του να σηκώσει το χέρι! – το ήξερα ότι θα το σηκώσετε όλοι, είσθε μεγάλοι καριόληδες αγαπητοί, ειδικά οι πιο Ιουράσιοι εξ υμών) επανέρχεται με το νέο album της “Heavy Fire” και στέκεται σε υψηλότατα επίπεδα, τιμώντας στο έπακρον το παρελθόν της ως μπάντας και ως προσωπικής ιστορίας των μελών που απαρτίζουν τους Black Star Riders.

Απολαυστική ροή, ταχύτητες όλης της γκάμας (ένας σπουδαίος Jimmy DeGrasso πίσω από το drum kit και ένας μπασίστας σαν τον Robbie Crane, πολύπειροι μουσικοί, είναι απόλυτες εγγυήσεις γεροδεμένου background) και γλυκές μελωδίες και έμπειρη riffολογία από τους Gorham και Damon Johnson.

Η μουσική των Black Star Riders σε πολλές στιγμές παραπέμπει φυσικά στο παρελθόν των Lizzy όπως στα καταπληκτικά “When the Night Comes in”, “Dancing With the Wrong Girl”, “Testify or Say Goodbye” και “True Blue Kid”, κατεξοχήν Thin Lizzyκά τραγούδια με συγκινητικά sing along ρεφρέν αλλά η μπάντα δεν μένει εκεί.

Μαζί με τις αναμενόμενες συνθετικά ροπές του δίσκου, συνυπάρχουν και άλλες μουσικές οντότητες, αυτόνομες σε ολοκληρωμένα κομμάτια όπως το πανέμορφο “Cold War Love” το οποίο ανήκει μάλλον στα ’90s ως τεχνοτροπία και μου έφερε συνειρμικά μπροστά μου τον Tom Petty, το “Ticket to Rise” που θα έκανε τον Alice Cooper να σκιρτήσει από απολαυστική δικαίωση, το groovy “Thinking About You Could Get Me Killed” pure αμερικανικής νοοτροπίας, το Priestικού (της “Sad Wings Of Destiny” εποχής) heavy metal ομότιτλο track και φυσικά τους Almighty του Warwick (“Letting go of me”). Ενός τύπου ο οποίος μεταφέρει με άνεση και εμπειρία το πνεύμα του Phil Lynott, του μεγαλύτερου Αφάνα που περπάτησε ποτέ στον όμορφο πλανήτη μας. Εκφραστική, αρσενικότατη φωνή που σε συνεπαίρνει με τα εκπληκτικά ρεφρέν των τραγουδιών, μια ιδανική ερμηνεία.

Η μπάντα αποδίδει ό,τι καλύτερο μπορεί στο σήμερα του ήχου σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και το “Heavy Fire” αποτελεί μια έξοχη πρόταση για τους λάτρεις όλων των εποχών του hard rock. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι ως μουσικοί δεν έχουν ανάγκη κανένα πισωγύρισμα. Μπορείτε να αφήσετε τον Μεγάλο Μιγά ήσυχο να απολαμβάνει την αιωνιότητά του. Το παρόν των Black Star Riders είναι απτό και είναι πολύ όμορφο για να το ακούει κανείς.

493

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.