REM: “Collapse Into Now”

Εικοσιοκτώ χρόνια πορείας, δεκαπέντε full length album, αμέτρητες συναυλίες και ένα μεγάλο κεφάλαιο στη rock μουσική. Οι REM επιστρέφουν τρία χρόνια μετά το αφοπλιστικό “Accelerate” με μία ακόμη ποιοτική κυκλοφορία που θα απασχολήσει τα ραδιόφωνα και τους fan.

Όχι όσο τραχύ όσο ο προκάτοχός του, το Collapse Into Now” κινείται σε πιο γνώριμα για τη μπάντα μονοπάτια, θυμίζοντας δουλειές όπως “Out of Time” και “Reveal”. Η πρώτη γεύση ήρθε με το single “Uberlin” που έχει κατακλύσει τα ερτζιανά και σίγουρα έπεται συνέχεια, μιας και υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο με τρία κομμάτια που θα μπορούσαν να έχουν ανάλογο airplay. Και φυσικά, μη σας περάσει από το μυαλό πως μονάχα αυτά τα δύο- τρία τραγούδια αξίζουν μόνο και μόνο επειδή είναι πιο radio friendly! Ο δίσκος είναι γεμάτος εξαιρετικές μουσικές στιγμές που περιμένει να τις ανακαλύψετε. Οι στίχοι του Michael Stipe είναι όπως πάντα μεθυστικοί και αλληλοσυμπληρώνονται με τις ταξιδιάρικες συνθέσεις, θυμίζοντάς μας γιατί το συγκρότημα έχει αγαπηθεί τόσο σφόδρα από όλον τον κόσμο. Το μειονέκτημα του Collapse Into Now” είναι πως δεν προσφέρει κάτι το εναλλακτικό σαν πρόταση, μιας και κακά τα ψέματα, οι REM είναι ένα σχήμα που κατά καιρούς έχει πειραματιστεί και έχει εξελίξει τον ήχο του. Εδώ δε συνεχίζει τη rock νοοτροπία του “Accelerate” αλλά επιστρέφει στις πιο ήπιες μουσικές φόρμες. Ύστερα όμως από τόσα χρόνια δε νομίζω πως έχουν να αποδείξουν τίποτα και σε κανέναν, άρα ότι και να λέω εγώ, λίγη σημασία έχει. Πολύ ενδιαφέρουσες και οι συμμετοχές στο album, με αυτές των Patti Smith και Eddie Vedder να ξεχωρίζουν. Εν κατακλείδι, όσοι ακολουθείτε πιστά τους REM, θα βάλετε στη δισκοθήκη σας ακόμη ένα πολύ καλό album τους, ενώ όσοι τους παρακολουθείτε εξ αποστάσεως ίσως μείνετε μονάχα στα single. Άντε με το καλό να μας ξαναέρθουν!

515

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.