APOLLO: “Waterdevils”

Παρότι στο κουρμπέτι από τα τέλη των ‘90s, ο Απόλλωνας Παπαθανασίου έγινε ευρύτερα γνωστός το 2006, όντας frontman των Firewind στην (μέχρι στιγμής) καλύτερη περίοδο της μπάντας.

Η λήξη της συνεργασίας του με την μπάντα το 2012 και η ένταξή του στους Spiritual Beggars από το 2010, άλλαξε κατά πολύ την πορεία του στη μουσική βιομηχανία, μιας και μιλάμε για δυο αρκετά διαφορετικά σχήματα. Η επιλογή του πάντως από τον Mike Amott δεν έχει αποφέρει καρπούς, μιας και οι ερμηνείες του Apollo απέχουν παρασάγγας από αυτό που είχαν χτίσει μέχρι πρότινος οι Beggars.

Εγκλωβισμένος λοιπόν ανάμεσα στο λαμπρό power παρελθόν του και το hard rock παρόν του, ο Apollo αποφασίζει να κυκλοφορήσει την πρώτη προσωπική του δουλειά, προκειμένου να βγάλει το μουσικό του άχτι και να δείξει στην τελική το τι θέλει κι ο ίδιος.

Το “Waterdevils” λοιπόν, αποτελεί τον εκφραστικό πυλώνα του, ομολογουμένως, χαρισματικού τραγουδιστή και μέσα σε 52 λεπτά παρουσιάζει το πολύπλευρο ταλέντο του, δίχως να αναζητά δάφνες πρωτοτυπίας και καλλιτεχνικές καινοτομίες.

Ο δίσκος, εύστοχα, επικεντρώνεται στον ίδιο τον Apollo, ενώ σε γενικές γραμμές ακροβατεί ανάμεσα στα προαναφερθέντα σχήματα, αποφεύγοντας τεχνηέντως να χαρακτηριστεί μονόπλευρα power ή αμιγώς hard rock. Το αποτέλεσμα είναι απλό, όμορφο και κατανοητό, με τον 47χρονο τραγουδιστή να προβάλει τις μουσικές του εμπειρίες μέσα από 12 συνθέσεις που αντικατοπτρίζουν το τι εστί Apollo εν έτει 2016.

Κι επειδή ο μπαξές του “Waterdevils” διαθέτει λογής λουλούδια, θεωρώ πως δεν υπάρχουν αντικειμενικά καλύτερες στιγμές, μιας και ο εκάστοτε ακροατής θα βαφτίσει διαφορετικά κομμάτια ως αγαπημένα του κι αυτό είναι μεγάλο ατού για ένα δίσκο που εξ ορισμού δεν κυνηγά την εμπορική επιτυχία, βασιζόμενος απλά σε γλυκές πεπατημένες.

Ένα άκρως σαγηνευτικά προβλέψιμο album, που δικαιώνει τον Apollo για την επιλογή του και τον βγάζει λίγο από το επίκεντρο των αρνητικών σχολίων που εγείρουν οι τελευταίες (μέτριες) κυκλοφορίες των Spiritual Beggars.

“I Need Rock n’ Roll for My Soul”

597

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.