THE OUTLAWS: “Legacy Live”

Πίσω στο μακρινό πια 1967, στην Tampa της Florida, σχηματίζονται οι Outlaws.

Με εξαμελή σύνθεση από το ξεκίνημα τους μοιράζονται ανάμεσα στο θρυλικό southern rock που μεσουράνησε τα επόμενα χρόνια αλλά και την country, folk μουσική που τελικά τους διαφοροποίησε σημαντικά και από τους σύγχρονους συνοδοιπόρους τους.

Σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα και κοιτάζοντας κανείς πίσω τις σελίδες της ιστορίας τους, θα διακρίνει συχνά παράλληλους βίους με άλλους διάσημους του χώρου, όπως οι Lynyrd Skynyrd. Οι Outlaws έστειλαν κι αυτοί ιδρυτικά τους μέλη στην πολυπληθή νότια ροκ μπάντα των ουρανών, μέσα από τις δικές τους τραγωδίες. Ευτύχησαν βέβαια να γνωρίσουν τεράστια επιτυχία και να αφήσουν συνθέσεις που άντεξαν στο χρόνο, όπως τα “Green grass and high tides”, “There goes another love song” ή την κλασσική διασκευή του Stan Jones, “(Ghost) Riders in the sky”. Παράλληλα εδραίωσαν τη φήμη τους σαν σπουδαία live μπάντα, περιοδεύοντας  δίπλα σε ονόματα της ίδιας συνομοταξίας όπως οι The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd, The Marshall Tucker Band, αλλά και μεγαθήρια του rock, όπως οι Who, The Eagles  και οι Rolling Stones.

Αυτήν ακριβώς τη φήμη και κληρονομιά υπερασπίζονται φέτος με μια πλούσια ζωντανή ηχογράφηση που μας προσφέρεται σε διπλό cd, στην πέμπτη live κυκλοφορία της μπάντας στην ιστορία της. Με επικεφαλείς τους “παλιούς” Henry Paul (guitars, vocals) και Monte Yoho ( drums), μια ομάδα από περιζήτητους βετεράνους μουσικούς του ιδιώματος σχηματίζει τους σημερινούς Outlaws, φανερώνοντας ξεκάθαρα τη διαχρονική αντοχή του πνεύματος της μουσικής τους.

Οι Chris Anderson ( lead guitar, vocals), Randy Threet (bass, vocals), Dave Robbins ( keyboards, vocals) και Steve Grisham ( lead guitar, vocals) συμπεριφέρονται αυτόματα μέσα στους κώδικες της κληρονομιάς των Outlaws. Tο σύνολο, μουσικά εναρμονισμένο, μπορεί να περνά από παρορμητικά, δυνατά southern rock κειμήλια σε τρυφερές country folk ερωτικές ελεγείες , διατηρώντας την περιπετειώδη, παραδοσιακή rock υφή του και τη χρήση των πολλαπλών φωνητικών αρμονιών που τους χαρακτήριζε.

Όπως είναι φυσικό κι αναμενόμενο για μια μπάντα που τα τελευταία χρόνια παίρνει πιο συχνά τους δρόμους -όπως κάνει και φέτος-από τις φορές που ανοίγει την πόρτα του στούντιο, το ζωντανό αυτό διπλό cd λειτουργεί ουσιαστικά σαν ένα “Best of” παιγμένο ολοζώντανο και με τη φλόγα που διατηρεί αυτή η “κολεκτίβα” (αναρίθμητα μέλη πέρασαν από τις τάξεις τους) των Outlaws.

Συνοπτικά, το “Legacy Live” αποτελεί ένα πάρτι-ανακεφαλαίωση της διαδρομής και των ηχοχρωμάτων του ιστορικού σχήματος από την Tampa. Οι φίλοι του ιδιώματος μπορούν  να γεμίσουν το ποτήρι τους και να αποζημιωθούν άφοβα με νότιο ροκ “λογικής και ευαισθησίας”, από ένα γκρουπ μάλλον παραγνωρισμένο στη χώρα μας.

586

Avatar photo
About Γιώργος Γεωργίου 540 Articles
Συνηθίζουν να λένε, «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»… Αν μπορούσε λοιπόν να ιδρύσει το δικό του “Cabaret Voltaire”, στους τοίχους του θα είχε κορνίζες με φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και πίνακες των David Bomberg και Edward Hopper. Πάνω στο πατάρι θα είχε τις δύσκολες περιπτώσεις, αυτούς που αν τελικά μάλωναν μεταξύ τους, θα έπρεπε να γίνει σε απομόνωση. Σε ειδικό “triryche design” τραπεζάκι ο Tate με τον De Garmo, και ακριβώς απέναντι σε ευρύχωρο καναπέ ο Fish με τον Steve Hogarth. Μοναχικό τραπέζι με κηροπήγιο και θέα από μικρό παράθυρο στην ομίχλη της πίσω αυλής ο Simon Jones. Φθαρμένο ημίψηλο σκαμπό και μίνι μπαρ δίπλα του για τον Nick Cave. Σκαλιστή πολυθρόνα για τον Ronnie James Dio, και κάθισμα VIP από το Villa Park για τον μουστάκια άρχοντα των ριφ. Φουτουριστικό κουπέ για τρεις σεβάσμιους κυρίους από τον Καναδά, μην τον ρωτήσεις ποιους. Κάτω σε περίοπτη θέση στο μπαρ, τον μορφονιό Joakim Larsson, για να τραβά τις ωραίες γυναίκες, και δίπλα του τον Jim Matheos να τον συμμαζεύει με την ψυχραιμία του όταν χρειάζεται. Σε ένα μικρό τραπέζι στην πιο σκοτεινή γωνιά, η περίεργη παρέα του David Sylvian, του Neil Hannon και του Paddy McAloon. Όταν κάθονται στο μπαρ και οι νεότεροι Einar Solberg, Daniel Tompkins και Daniel Estrin, η χημεία είναι πια ιδανική. Καθόλου άσχημα κι απόψε…