GREEN DAY: “Revolution Radio”

Τούτη η μπάντα βιώνει μονίμως τον πόλεμο, σε όλες του τις μορφές, καθώς ακόμη και το μυθικό Gilman Street 924 τους έχει εξοστρακίσει πριν καλά-καλά πουν “Dookie”.

Έχουν περάσει, πλέον κάποια έτη από το ατόπημα των “Uno!”, “Dos!”, “Tre!” και πολλοί, ούτως ή άλλως, έχουν διαγράψει προ πολλού τους Καλιφορνέζους από τα punk rock κατάστιχά τους, θεωρώντας ότι δεν έχουν πλέον κάτι να προσφέρουν στον ευρύτερο χώρο. Ο Billie Joe Armstrong έχει εισαχθεί σε κλινική αποτοξίνωσης κατόπιν ενός δημοσίου ξεσπάσματος, η σκιά σοβαρών ασθενειών για συγγενείς και βοηθητικά μέλη της μπάντας  έχει πέσει στο προσκήνιο κι ο Armstrong το έχει γυρίσει στην ηθοποιία, λέγοντας λίαν προσφάτως ότι θα καταστρέψει το pop-punk. Η μπάντα, παρόλα αυτά, έχει ανέβει σε δημοτικότητα αγγίζοντας πλέον αλλά ακροατήρια, πιστή στην εδώ και 12 συναπτά έτη αντικομφορμιστική πολιτική του στάση.

Κάπου εδώ, έρχεται το νέο “Revolution Radio”, που συνεχίζει  την παράδοση των προηγηθέντων “American Idiot” και  “21st Century Breakdown”, κι αν κάποιοι από εσάς περιμένατε πισωγύρισμα στο “Kerplunk” ή και στο “Nimrod”, τότε χάσατε, γιατί αυτό απλά δε θα συμβεί ποτέ. Το μόνο τραγούδι  που ίσως να θυμίζει το παρελθόν είναι το ίσως το ταχύτατο “Bang Bang”, αλλά προηγείται το “Somewhere Now” που θυμίζει το “Before the Lobotomy” από το “21st…”.

Από εκεί και πέρα το συγκρότημα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος των επιρροών του, όπως στο “Bouncing Off the Wall” που δανείζεται το riff του “School Days” των Runaways της Joan Jett. Αλλού, στο  “Too Dumb to Die” ακούγεται το “The KKK Took My Baby Away” των Ramones και λίγο πιο πριν, στο “Still Breathing”, φαίνεται να μιμούνται τους Blink- 182 σε μετά- “Angels and Airwaves” εποχές και δεν εννοώ με τον Matt Skiba. Σε γενικές γραμμές αυτό το the Who – Queen arena – friendly στιλάκι, προσαρμοσμένο πάντα στα δικά τους μέτρα, καλά κρατεί από τότε.

Αν δεν σας αρέσει ποσώς τους ενδιαφέρει προφανώς και θα ήταν καλό να επισημανθεί ότι άλλες αμερικάνικες μπάντες εμπορικού rock έχουν γεράσει πολύ χειρότερα κι αν θεωρείτε ότι οι Gaslight Anthem, Hot Water Music, οι Against Me!  και οι Anti-Flag τα πάνε καλύτερα, σκεφτείτε από που ξεκίνησε όλο αυτό το αστείο.  Ευχάριστο δισκάκι.

459