CROWBAR: “The Serpent Only Lies”

Οι Crowbar δικαίως εδώ και 25 (και βάλε) χρόνια θεωρούνται μια από τις πιο heavy μπάντες στο μεταλλικό στερέωμα και αισίως με το “The Serpent Only Lies” φτάνουν τα 11 full length.

Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως αυτό το άλμπουμ είναι πισωγύρισμα στην πρώιμη περίοδο τους, αλλά μεταξύ μας τώρα, αυτός ο ισχυρισμός είναι λίγο υπερβολή, γιατί πολύ απλά από το 1990 μέχρι σήμερα δεν άλλαξαν ποτέ ιδιαίτερα. Ναι, κάποιοι δίσκοι ήταν πιο χύμα κι άλλοι πιο γυαλισμένοι, άλλοι απλά αργοί κι ασήκωτοι και άλλοι λίγο περισσότερο αργοί (και πάλι ασήκωτοι) αλλά η ουσία παραμένει, το χαρακτηριστικό sludge metal ύφος τους δεν άλλαξε.

Μπορεί κιόλας κάποιος να πει ότι οι Crowbar είναι η πρώτη και χαρακτηριστικότερη sludge metal μπάντα, αφού από τους big 4 του sludge (τι, νομίζατε ότι μόνο το θρας έχει τετράδα;) είναι η μόνη που μπορείς να χαρακτηρίσεις με ασφάλεια metal, αφού οι Acid Bath φλέρταραν με πιο εναλλακτικούς ήχους, ενώ οι Eyehategod και οι Buzzoven επέμεναν σε πιο hardcore/punk νοοτροπίες. Αυτό λοιπόν το μεταλλικό doom-άτο sludge που δημιούργησαν κι ανέδειξαν κι επηρέασε τους πάντες από Pantera και Machine Head μέχρι Life of Agony και την δεύτερη ενσάρκωση των Corrosion of Conformity, είναι αυτό ακριβώς που συνεχίζουν να παίζουν.

Χωρίς εκπλήξεις λοιπόν, γιατί πολύ απλά στην περίπτωση τους δεν χρειάζονται, ο κύριος Kirk Windstein εξακολουθεί να σκορπάει αργά και mid-tempo riff οδοστρωτήρες, με τα χαρακτηριστικά “δυσκοίλια” φωνητικά του και αρκετές ως συνήθως doom metal μελωδίες να σπάνε την ανελέητη sludge μαυρίλα. Δεν νομίζω να υπήρχε κανένας που να περίμενε κάτι διαφορετικό, άλλωστε η τετράδα από τη Νέα Ορλεάνη για το είδος τους είναι κάτι σαν τους Slayer, ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε από αυτούς και μας ενδιαφέρει πρωτίστως να το κάνουν καλά.

Το “The Serpent Only Lies” είναι απόλυτα επιτυχημένο σε αυτό, μπορεί να μην ξεφεύγει από το μέχρι τώρα καλούπι αλλά συνθετικά είναι παραπάνω από άρτιο, ο δίσκος είναι όχι απλά αντάξιος του ονόματος των Crowbar αλλά και ένα από τα καλύτερα άλμπουμ τους μέχρι τώρα, είτε λοιπόν είστε παλιός οπαδός που θέλει να συμπληρώσει την συλλογή του είτε νέος που θέλει απλά να αρχίσει από κάπου, μπορείτε να επενδύσετε χωρίς ενδοιασμούς, το ερπετό μπορεί να λέει ψέματα αλλά οι Crowbar παραμένουν αξιόπιστοι.

543

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.