SURVIVOR: “Survivor” / “Premonition”

Η Rock Candy Records έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν της ότι κινείται στο χώρο των επανακυκλοφοριών δείχνοντας την δέουσα σοβαρότητα πάνω στο αντικείμενο και επιλέγοντας για τον κατάλογό της άλμπουμ, που για τον χώρο του μελωδικού ροκ και AOR θεωρούνται απλά masterpieces και που βρίσκονται εδώ και χρόνια out of print, δίνοντας έτσι την ευκαιρία κυρίως στους νεότερους οπαδούς του ήχου να αποκτήσουν μερικά από τα αριστουργήματα του παρελθόντος και βέβαια με ειδική επεξεργασία για καλύτερη απόδοση ήχου μιας και η τεχνολογία στις μέρες μας αν μη τι άλλο μας το επιτρέπει σε μεγάλο ποσοστό.

Αυτή την φορά παρουσιάζουμε εδώ στο Rockway.gr μια από τις μπάντες που υπεραγαπάμε και που είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για τις παρακάτω επανεκδόσεις. Ξεκινάμε λοιπόν!

SURVIVOR: “Survivor” (1980)

SURVIVOR

Βρείτε μου κάποιον που λάτρη του αμερικάνικου AOR, που δεν προσκυνά στο άκουσμα κάποιου δίσκου ενός εκ των κορυφαίων συγκροτημάτων που γέννησε ποτέ η Αμερική, των θρυλικών Survivor. Έπειτα από μια μάλλον όχι και τόσο πετυχημένη πορεία με τους jazz/fusion rockers Ides Of March και με ένα μόλις hit single στην δεκαετή σχεδόν πρώτη περίοδο κατά την οποία υπήρξαν ενεργοί (παρεμπιπτόντως το “Vehicle” είναι απλά θ-ε-ϊ-κ-ό), ο mastermind και multiinstrumentalist Jim Peterik συναντιέται με τον κιθαρίστα Frankie Sullivan και τον μοναδικό Dave Bickler να αναλαμβάνει τα φωνητικά, όπερ και εγένετο Survivor. Αφού ύστερα από παρότρυνση του “μεγάλου” John Kalodner υπογράφουν στην Atlantic Records, έναν κολοσσό της εποχής εκείνης και συγκεκριμένα σε μια θυγατρική της, την Scotti Bros Records, με την οποία θα “έδεναν” την συνεργασία τους για πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές του 1980 κυκλοφορεί σε παραγωγή του Ron Nevison, το ομώνυμο άλμπουμ, με την άσημη τότε Kim Basinger να κοσμεί το εξώφυλλο του σε ρόλο ιπτάμενης. Το “Survivor”, παρόλο που δεν κατάφερε να προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση και να παράγει κάποια hit μέσα από αυτό, όντας παράλληλα στην σκιά ήδη μεγάλων ονομάτων όπως Foreigner, Journey και Boston, περιείχε μερικά πολύ δυνατά AOR και lite AOR κομμάτια όπως τα “Somewhere In America”, “Can’t Getcha Offa My Mind”, “Youngblood”, “Nothing Can Shake Me” με έναν μανιασμένο Bickler να δίνει ρέστα ερμηνείας και φυσικά το “Rebel Girl” που κυκλοφόρησε σαν single αρκετά αργότερα από το άλμπουμ, στοχεύοντας στην ιαπωνική αγορά και που στην εν λόγω επανέκδοση υπάρχει ως bonus track. Να σημειώσουμε ότι το line-up στην συγκεκριμένη κυκλοφορία, συμπλήρωναν οι εντελώς άσημοι Dennis Johnson στο μπάσο και Gary Smith στα τύμπανα (και οι δυο προερχόμενοι από την προσωπική μπάντα του Jim Peterik), κάτι που του δίνει μια έξτρα συλλεκτική αξία αφού οι δύο αυτοί μουσικοί δεν έμελε να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα με την μπάντα και αποχώρησαν μέσα στην ίδια χρονιά για να αντικατασταθούν από δύο εξαίρετους μουσικούς οι οποίοι θα μεγαλουργούσαν αργότερα με τους υπόλοιπους και θα εκτόξευαν το όνομα τον Survivor στην κορυφή με το αξεπέραστο “Eye Of The Tiger”. Η συνέχεια ευθύς αμέσως!

SURVIVOR: “Premonition” (1981)

SURVIVOR

Μετά από το όχι και ιδιαίτερα εμπορικά επιτυχημένο θα έλεγε κανείς ντεμπούτο των Survivor, ακολούθησε η αποχώρηση των Dennis Johnson και Gary Smith για να αντικατασταθούν στην συνέχεια από τους Stephan Ellis και Marc Droubay σε μπάσο και ντραμς αντίστοιχα και χωρίς να το βάλουν κάτω, το 1981 ηχογραφούν το δεύτερο τους δίσκο με τα τίτλο “Premonition” και βάζουν τις βάσεις για μια μετέπειτα εμπορική άνοδο που θα τους καθιέρωνε στις συνειδήσεις των απανταχού οπαδών του μελωδικού ήχου που γνώριζε ιδιαίτερη άνθιση την εποχή εκείνη στην Αμερική και με μελλοντικές κυκλοφορίες όπως τα αριστουργήματα “Eye Of The Tiger” και “Vital Signs” θα έδιναν το έναυσμα σε μπάντες της αντίπερα όχθης να ανακαλύψουν το μελωδικό ροκ και να το οδηγήσουν ψηλά. Ας μείνουμε όμως στο παρών άλμπουμ. Με δυνατό τους όπλο, της μεγάλης κλάσης ερμηνείες του Dave Bickler και την συνθετική δεινότητα του Jim Peterik, να προσυπογράφει τις περισσότερες συνθέσεις του γκρουπ, με την σημαντική πάντοτε συμβολή του Frankie Sullivan, αποτελώντας οι δυο τους τον κινητήριο μοχλό των Survivor, το “Premonition” αποδείχτηκε εν τέλει εμφανώς καλύτερο από τον προκάτοχό του. Πήγε καλύτερα εμπορικά φτάνοντας στο Νο.82 του Billboard 200 και περιείχε ορισμένα από τα ομορφότερα AOR κομμάτια για εκείνη την χρονιά όπως τα “Hearts A Lonely Hunter”, “Chevy Nights”, “Light Of A Thousand Smiles”, “Runway Lights” καθώς και τα hits (αυτή τη φορά) “Summer Nights” και το “Poor Mans Son”, το κομμάτι που έγινε η αιτία να γίνουν οι Survivor αυτό που είναι σήμερα μιας και η ιστορία λίγο πολύ είναι γνωστή. Ένας από τους πρώτους οπαδούς των Survivor υπήρξε και ο Sylvester Stallone ο οποίος στο άκουσμα του “Poor Man’s Son” ζήτησε από τον Jim Peterik να γράψει για λογαριασμό της νέας του ταινίας τότε (τι ποιάς ταινίας? Για το Rocky 3, ντε!) το κεντρικό μουσικό θέμα που θα βασίζονταν στην δομή του “Poor Man’s Son”. Με μεγάλη του χαρά ο Peterik δέχεται και βλέποντας κάποια αμοντάριστα πλάνα από τα γυρίσματα του Rocky 3, γράφει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια στην ροκ ιστορία, το “Eye Of The Tiger” που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα σαν ηχητικό σήμα και θέμα σε διάφορα αθλητικά events παγκοσμίως μαζί με τα επίσης θρυλικά “We Are The Champions” των Queen και “The Final Countdown” των Europe. Εν τω προκειμένω λοιπόν, το “Premonition” είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της σχετικά σύντομης αλλά λαμπρής πορείας των Survivor και φυσικά τους έδωσε την ευκαιρία να περιοδεύσουν μαζί με τους Kansas και τους Triumph, συστήνοντας τους πια σε ένα ευρύτερο κοινό, παρόλο που δήλωναν πως προτιμούσαν να παίζουν σε μικρότερα clubs αντί για μεγαλύτερα venues. Εδώ δεν θα συναντήσουμε κάποιο bonus track ως προσθήκη. Έχουμε ατόφια και τα οκτώ κομμάτια του άλμπουμ σε digitally remastered μορφή.

Θεωρείστε όμως σημαντικό πλεονέκτημα για την αγορά των δύο αυτών πρώτων άλμπουμ της μπάντας, πέραν της συλλεκτικής τους αξίας, την δουλειά που γίνεται από την Rock Candy στον τομέα του layout. Οriginal artwork και 12σέλιδο booklet με ανέκδοτες φωτογραφίες για κάθε περίοδο, συνέντευξη με τον φυσικό ηγέτη του γκρουπ Jim Peterik, καθώς και αναφορά 4000 λέξεων γύρω από τις ηχογραφήσεις, facts και mini ιστορικό του εκάστοτε άλμπουμ από μεγάλους μουσικοκριτικούς της εποχής. Τελειώνοντας αυτή την παρουσίαση να τονίσουμε πως η εταιρία έχει ανακοινώσει την επανέκδοση όλου του back catalogue των Survivor και τα επόμενα άλμπουμ “Caught In The Game” και “Vital Signs” κυκλοφορούν ήδη. Σπεύστε!!!

Άρης Αβραμίδης

508