SOCIAL DISTORTION

Όλα άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν ο Mike Ness (vocals, lead guitar) επηρεασμένος από το punk κίνημα της εποχής αποφασίζει να φτιάξει την πρώτη του μπάντα. Την ίδια περίοδο θα γνωρίσει στο σχολείο τον Denis Danell (guitar) και μαζί θα είναι τα μόνα σταθερά μέλη του συγκροτήματος για περίπου δύο δεκαετίες.

Η δισκογραφική αρχή έγινε με το Mommys Little Monster το 1983 το οποίο κυκλοφόρησε από την δικιά τους δισκογραφική εταιρεία, 13th Floor Records. Μπορεί να είχαν κάνει ήδη μία περιοδεία με 3 singles στις βαλίτσες τους αλλά με το συγκεκριμένο δίσκο άρχισαν να αποκτούν μία φήμη σε όλη την χώρα. Η συνέχεια ήταν αρκετά δύσκολη. Η εξάρτηση του Ness από τα ναρκωτικά και αργότερα κάποια προβλήματα με τον νόμο άρχισαν να δημιουργούν τριβές στο συγκρότημα με αποτέλεσμα την φυγή δύο μελών (O’Brien και Liles). Στο μεταξύ το όνομα της μπάντας άρχιζε να μεγαλώνει αρκετά με προβολές στο MTV και περιοδείες σε California και Arizona. Όλα όμως μπήκαν στον πάγο το 1985 όταν ο Ness αναγκάστηκε να μπει σε κέντρο αποτοξίνωσης και στην συνέχεια ακόμα και στην φυλακή για μικροαδικήματα.

SocialDistortion_07

Το 1986 – μόλις τέλειωσε ο Ness το πρόγραμμα απεξάρτησης – οι Social Distortion ξαναπιάνουν δουλειά για το 2ο τους δίσκο, Prison Bound (Restless Records – 1988) το οποίο κινείται σε εντελώς διαφορετικά μουσικά επίπεδα από την πρώτη τους προσπάθεια, το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε hardcore punk. Πλέον το συγκρότημα έχει κάνει στροφή περισσότερο προς τις ρίζες του punk και της country μουσικής. Στο Prison Bound είναι εμφανής η επιρροή του Johnny Cash. Επίσης υπάρχει και η διασκευή του “Backstreet Girl” των Rolling Stones.

SocialDistortion

Tο 1989 γίνεται η μεγάλη αλλαγή και το συγκρότημα υπογράφει στην Epic και αρχίζει να ηχογραφεί την 3η τους δουλειά, το “Social Distortion” (Epic – 1990) η οποία ήταν και η πρώτη που έγινε με χρηματοδότηση εταιρείας. Στον δίσκο θα βρείτε μεγάλες επιτυχίες όπως Ball And Chain, Story Of My Lifeκαι μία από τις καλύτερες διασκευές του Ring Of Fire του Johnny Cash. Το album ψηφίστηκε ως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς.

Συνέχεια με το Somewhere Between Heaven And Hell (Epic – 1992) το οποίο ξεπέρασε σε αποδοχή και τα 3 προηγούμενα albums, χαρίζοντας στο συγκρότημα αρκετό air play στο ραδιόφωνο με το single Bad Luck. To ύφος παραμένει ίδιο: κάτι μεταξύ rockabilly και punk των Ramones.

SocialDistortion

Μετά από ακόμα ένα διάλειμμα το συγκρότημα ξαναμπαίνει στο studio το 1994 και τελικά ηχογραφεί το White Light, White Heat, White Trash (Epic – 1995) το οποίο έχει σαφώς σκληρότερο ήχο από τους προκατόχους του. Κομμάτια όπως το I Was Wrong και When The Angel Sings” (αφιερωμένο στην γιαγιά του Mike Ness η οποία ήταν μεγάλη θαυμάστρια του συγκροτήματος) έκαναν ακόμα πιο γνωστούς τους Social Distortion στο κοινό. Στον δίσκο επίσης θα βρείτε ακόμα μία διασκευή από Rolling Stones, το Under My Thumb. Έκπληξη προκαλεί σε πολλούς η συμμετοχή του Dean Castronovo (drummer των Journey). Δυστυχώς αυτός ήταν και ο τελευταίος δίσκος που ηχογράφησε το σχήμα με τον Dennis Dannel, ο οποίος πέθανε το 2000 από καρδιακές επιπλοκές. Ο Mike Ness λίγο αργότερα θα δηλώσει: “Δεν υπάρχουν λέξεις για να μπορέσω να περιγράψω πόσο λυπημένος νιώθω. Με τον Dennis ήμασταν φίλοι από παιδιά και φτιάξαμε μαζί τους SocialDistortion όταν πηγαίναμε σχολείο. Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη θλίψη μου στην οικογένειά του”.

SocialDistortion

Το 1998 κυκλοφορεί το μοναδικό live album των Social Distortion,Live At The Roxy(Time Bomb Recordings – 1998) με όλες τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος. Μετά τον θάνατο του Danell πολλοί πίστεψαν ότι αυτό ήταν και το τέλος για τους punkers από το Orange County αφού η μόνη δραστηριότητα που είχαν για τα επόμενα 3 χρόνια ήταν κάποιες ελάχιστες sold out εμφανίσεις στο Los Angeles την περίοδο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς. Ο Ness το 1999 ηχογράφησε δύο δίσκους μόνος του, που κινούνται ως επί το πλείστον σε πιο country ρυθμούς (“Cheating At Solitaire” και “Under The Influences”, με το δεύτερο να περιέχει μόνο διασκευές).

Το 2003 και μετά από απουσία 5 ετών από τις δισκογραφίες, λόγο φορτωμένου προγράμματος, η μπάντα επιστρέφει στο στούντιο και ηχογραφεί το Sex, Love And RocknRoll(Time Bomb Recordings – 2004). Μετά την κυκλοφορία το συγκρότημα συνέχισε τις εμφανίσεις του, πολλές φορές πλέον ως headliners σε μεγάλα festival.

SocialDistortion

Είχε φτάσει και η ώρα για την πρώτη συλλογή του συγκροτήματος με το λιτό όνομα “Greatest Hits” (Time Bomb Recordings – 2007) το οποίο περιέχει όλες τις γνωστές επιτυχίες και ένα νέο κομμάτι το Far Behind. Επίσης θα βρείτε και μία διασκευή στο “Maybellene” του Chuck Berry.

Επτά χρόνια μετά την τελευταία τους δουλειά οι Social Distortion κυκλοφορούν το Hard Times And Nursery Rhymes (Epitaph Records – 2011). Το συγκρότημα έχει γυρίσει ξανά στις ρίζες του rock της country και του honky tonk. Σίγουρα θα βρείτε πολλές ομοιότητες με την μουσική του Bruce Springsteen, καλού φίλου του Mike Ness, το οποίο μόνο κακό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Θα μπορούσε να μπει στην κατηγορία των κλασικών rock ‘n’ roll δίσκων.  Και εδώ θα βρείτε ακόμα μία διασκευή ενός κλασσικού κομματιού, του Alone And Forsaken από τον Hank Williams.

SocialDistortion

Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Social Distortion είναι το προσωπικό μουσικό όχημα του Mike Ness μέσω του οποίου εξέφραζε τις εκάστοτε ανησυχίες και προβληματισμούς του χωρίς να μένει δέσμιος ενός συγκεκριμένου είδους μουσικής. Το σχήμα ποτέ δεν έγινε μία από εκείνες τις τεράστιες μπάντες που γεμίζουν τις αρένες. Στις καρδιές των οπαδών τους όμως, που τους λατρεύουν, κάτι τέτοιο δεν παίζει κανένα ρόλο. Και πραγματικά δεν μπορώ να τους αδικήσω. Έχω συναντήσει ελάχιστες μπάντες που μπορούν και μιλάνε τόσο άμεσα και εύκολα στην καρδιά!

Δισκογραφία:
1983 – Mommy’s Little Monster
1988 – Prison Bound
1990 – Social Distortion
1992 – Somewhere Between Heaven And Hell
1996 – White Light, White Heat, White Trash
2004 – Sex, Love And Rock ‘n’ Roll
2011 – Hard Times And Nursery Rhymes

Απόστολος Πανταζόγλου

696