Υ&Τ : “Black Tiger”

Το να κάνεις αναδρομή σε ένα συγκρότημα, το οποίο το συμπαθείς ιδιαίτερα είναι λίγο δύσκολο, γιατί πρέπει να διαλέξεις ένα και μόνο LP.

Πιστέψτε με, είχα δίλημμα στο πιο να διαλέξω και στο πιο να αφήσω, μετά από αρκετή ώρα αποφάσισα να σας παρουσιάσω το “Black Tiger”.

Γιατί πιστεύω πως το εν λόγο LP είναι ίσως το καλύτερο που έκαναν οι Y&T (μαζί με τα “Earthshaker” του 1981 και “Mean Streak” του 1983).

Οι Y&T δημιουργήθηκαν στην California το 1980 από τον κιθαρίστα – τραγουδιστή Dave Meniketti (αν και υπήρχαν από το 1972, με το όνομα Yesterday & Today έκαναν δυο μοναδικά – εκπληκτικά LP τα “Yesterday & Today” το 1976 και “Struck Down” το 1978).

Το “Black Tiger” μπορεί εύκολα να θεωρηθεί σαν θεμέλιος λίθος στην ιστορία του Hard Rock, μαζί με το “Earthshaker”.

Τα δυναμικά Heavy Hard Rock τραγούδια είναι αξιοσημείωτα, η κιθαριστική δουλεία του Dave Meniketti πολύ καλή, επηρεασμένη από Blues, γεμάτη ευαισθησία και η δυνατή ογκώδης δουλεία του Leonard Haze στα drums, είναι εκπληκτική.

Δυστυχώς οι Y&T δεν έγιναν το μεγάλο group, αλλά έμειναν πιστοί στο κλασσικό Hard Rock. Εδώ, στο “Black Tiger” ο Dave Meniketti εκπλήσσει με το μοναδικό vibrato στην φωνή του και το παίξιμο του στην κιθάρα σου κόβει την ανάσα.

Η μπάντα έχει μετατραπεί σε μια μηχανή με τη δύναμη πυρηνικής ενέργειας.

Τα τραγούδια είναι εκπληκτικά.

Η παραγωγή του Max Norman (Ozzy Osbourne, Loudness) είναι εντυπωσιακή, γεμάτη, καθαρή και με ποιότητα.

Τραγούδια όπως τα: “Open Fire”, “Don’t Wanna Lose”, “My Way Or The Highway” και οι ύμνοι του Hard Rock: “Forever” και “Black Tiger” θα είναι για πάντα μέσα στις καρδιές των γνήσιων οπαδών του Hard Rock & Ηeavy Metal.

Αν η εμπορική επιτυχία ήταν ενδεικτική της ποιότητας, τότε αυτός ο δίσκος θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ-πλατινένιος.

Ευτυχώς που οι Y&Τ υπάρχουν ξανά στις μέρες μας και περιοδεύουν.

SIDE I: From The Moon, Open Fire, Don’t Wanna Lose, Hell Or High Water, Forever.
SIDE II: Black Tiger, Barroom Boogie, My Way Or The Highway, Winds Of Change.

Y&T: Dave Meniketti – Vocals/ Guitar, Joye Alves – Guitars, Phil Kennemore – Bass, and Leonard Haze – Drums.

Ηλίας Κωστόπουλος

566