ΜΟΝΚΕΥ3: “Astra Symmetry”

Όσοι ήσασταν το Μάιο στο live τους στο Κύτταρο, θα καταλάβετε καλύτερα όσα θα διαβάσετε παρακάτω!

Κι αυτό γιατί ακούσατε το “Astra Symmetry” εκείνο το βράδυ κι ασπαστήκατε το μυστικισμό που το καταβάλλει.

O πέμπτος δίσκος των Ελβετών είναι σταθμός στην έως τώρα καριέρα τους για πολλούς λόγους.

Πρώτον, η μπάντα σπάει τη σιωπή της κι εντάσσει στίχους στο ορχηστρικό της υπερακρόαμα. Δεύτερον, ηχητικά περνάει σε άλλο διανοητικό επίπεδο που στο εναρκτήριο “Abyss” θυμίζει Om (δεν μένει εκεί όμως, έχει δικό του χαρακτήρα). Τρίτον, μιλάμε για 72 λεπτά που δε βαριέσαι να ακούς σε αέναη επανάληψη και κάθε φορά βρίσκεις κάτι καινούργιο να σε καταπλήξει. Θα μπορούσα να κλείσω εδώ και να μη συνεχίσω τον παιάνα προς τιμήν των Monkey3, αλλά αυτό ίσως και να ήταν λίγο άδικο.

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω με ευκολία κάποιο κομμάτι, αφού αυτό θα με καταπιέσει ή θα με αναγκάσει να κάνω copy-paste τη setlist του. Τα στοιχεία του space rock ποικίλλουν από τους τεράστιους Pink Floyd, τα kraut χρόνια και τους πατεράδες Hawkwind, ενώ το παρόν δισκογράφημα θα μπορέσει να προσελκύσει κι αντιφασαίους προοδευτικούς μεταλλάδες, αφού μιλάμε για ένα ατόφιο progressive διαμάντι. Ένα album που έχει περίσσευμα εξαιρετικών riff και γενικών μουσικών ιδεών (φοβερά σολαρίσματα, εξαίσια τύμπανα) και με φωνητικά που ξέρουν πώς να φτιάχνουν ατμόσφαιρα, αν και δεν είναι το δυνατό σημείο του δίσκου. Επειδή υπάρχουν φωνητικά, μπορεί κανείς να το θεωρήσει ντεμπούτο, αφού το ρίσκο ήταν μεγάλο και λόγω του ότι είναι τρομεροί οργανίστες, τους βγήκε.

Βέβαια, θιασώτες του γνήσιου ινστρουμενταλισμού μη φοβάστε. Jamming υπάρχει ακόμη άφθονο, με πιανάκι να κάνει εμφάνιση στο “The Water Bearer” κι άλλες στιγμές που δεν περίμενες να ακούσεις μέχρι χθες από τους Monkey3, σε ένα δίσκο όπου η παραγωγή λαμβάνει θετικό πρόσημο.

Ένα soundtrack για την εξερεύνηση του διαστήματος, την αστρολογία και το ζωροαστρισμό. Μια ελεγεία για τη δημιουργία του κόσμου. Ένα ψίθυρος που χτυπάει κάθε κρυφή χορδή της ανθρώπινης ψυχής. Ένα album που θα ανέβει ψηλά στην 20αδα μου στο τέλος του χρόνου! Αν δεν τολμήσεις να κάνεις το ταξίδι, θα πάρεις τα Monkey3 μας!

608

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.