MANI DEUM

Οι Mani Deum δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, μιας που στη δεκάχρονη πορεία τους έχουν συστηθεί σε όλη τη χώρα με τις εμφανίσεις τους και το δισκογραφικό τους υλικό. Η εκπομπή 2 Smoking Barrels που με την απειλή όπλου απέσπασαν τη χορηγία του Rockway.gr, ανάγκασε το Δημήτρη Μαρσέλο να συνεντευξιάσει τον κιθαρίστα και τραγουδιστή τους, Μάνο Καρακατσάνη, αφού οι Mani Deum ήταν οι μεγάλοι νικητές του παιχνιδιού “Κούνα το”.

Πως νιώθετε που είστε οι νικητές του παιχνιδιού “Κούνα το”; Ποιος ήταν εκείνος που έκανε το ρεκόρ;
Το ρεκόρ το έκανε ο Περικλής, που είναι μάστορας σε αυτά, gamer από τους λίγους. Πλάκα είχε και η αλήθεια είναι ότι όποτε μας φιλοξενούν τα παιδιά είναι από τις πιο άνετες και διασκεδαστικές συνεντεύξεις που μπορεί κάποιος να μας κάνει (σ.σ. πόσα του έδωσαν κανείς δεν ξέρει!).

LINK με τη νικηφόρα παρτίδα “ΚΟΥΝΑ ΤΟ”

-Εκτός από το να βάζετε μπίλιες σε ανυπεράσπιστες τρύπες, τι άλλο ξέρουν να κάνουν καλά οι Mani Deum;
Τίποτα. Αυτό μόνο. Και να πίνουν κανένα ποτό.

-Είναι αλήθεια πως ο Μαραντόνα και “το χέρι του θεού” σας έδωσε το όνομα;
Φυσικά, ποιος να μας το έδωσε; Οι θρησκευτικές, κοινωνικοπολιτικές μας ανησυχίες;-Τι σας ώθησε στο να γίνετε οι Mani Deum;
Κλισέ απάντηση, αλλά ανάγκη έκφρασης, εξορκισμός προσωπικών δαιμόνων, αναζήτηση και πειραματισμός, η φιλία μας, το αλκοόλ φυσικά, η αισθητική. Τέτοια πράγματα.

-Δέκα χρόνια προσφέρετε μουσική. Υπάρχει κάτι που σας έχει μείνει απωθημένο να κάνετε;
Πολλά πράγματα. Αυτά τα δέκα χρόνια ούτε που καταλάβαμε πως πέρασαν. Είναι σαν να ξεκινήσαμε πέρυσι. Σίγουρα θα θέλαμε να κάνουμε αρκετούς ακόμα δίσκους, συνεργασίες και συναυλίες, αλλά αυτά δεν λένε όλοι; Προσωπικό απωθημένο είναι ένα soundtrack, o συνδυασμός εικόνας και ήχου.

-Ποια είναι τα θέματα που σας κάνουν να γράφετε στίχους;
Η ζωή, αυτά που λαμβάνουμε σαν ερεθίσματα γύρω μας, καθημερινά. Το περιβάλλον μας, οι καταστάσεις, είτε πιο προσωπικές, είτε πιο κοινωνικές.-Το χαρακτηριστικό σημάδι σας είναι το theremin. Έχετε σκεφτεί να προσθέσετε και άλλα περίεργα όργανα στη μουσική σας;
Έχουν περάσει διάφορα όργανα από τους δίσκους μας και από τις συναυλίες, όπως μπουζούκι, μπάντζο, βιολοντσέλο και βιόλα, κρουστά, μελόντικα. Αυτός ο πειραματισμός είναι κάτι που ποτέ δεν τελειώνει. Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε αυτό. Το theremin απλά έδεσε πολύ καλά με την μουσική μας και από το 2009 θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι μόνιμο.

-To 2014 κυκλοφόρησε το “When Beauty Ends”; Τι συμβαίνει τελικά όταν τελειώνει η ομορφιά;
Αρχίζει η ζωή. Η πραγματικότητα. Η σοβαρή θεώρηση των πραγμάτων. Αυτό συμβαίνει όταν πετάμε τις μάσκες, γενικά. Αρχίζουν οι αληθινοί αγώνες για κάτι ουσιαστικά όμορφο και όχι επίπλαστο.

-Υπάρχουν σχέδια για επόμενο album;
Υπάρχουν και είναι κάτι που το θέλουμε πολύ αυτή την περίοδο. Υπάρχουν προσχέδια που ήδη δουλεύουμε.-Νέο video clip. Πόσο σημαντικό είναι τέτοιου είδους promotion για τη διάδοση ενός συγκροτήματος; Πιστεύετε πως η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αφαιρέσει λίγο από τη μαγεία του πράγματος;
Αυτή την στιγμή θα έλεγα ότι είναι ίσως το νούμερο ένα. Η μαγεία είναι πάντα εκεί αν θέλεις να την δεις. Η τεχνολογία είναι ένα όπλο που μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει σωστά προς ανάδειξη του τι θέλει να προβάλει καλλιτεχνικά και αισθητικά. Δεν πιστεύω στις “χαμένες μαγείες”και “ότι παλιά τα πράγματα ήταν καλύτερα”. Η ζωή αλλάζει και προχωράει και είναι στο χέρι του καθενός να το εκμεταλλευτεί σωστά. Για παράδειγμα πίσω το 2006 που ξεκινάγαμε, το ιντερνετικό ραδιόφωνο δεν ήταν σε τόσο καλό επίπεδο όπως τώρα, άρα δεν υπήρχε περίπτωση να ακούσει κάποιος αυτό που κάνουμε σε μια εκπομπή, όπως οι 2 Smoking Barrels.

-Η παρουσία σας στη σκηνή είναι ιδιαίτερη και φαίνεται εξαρχής το σφιχτό δέσιμο της μπάντας. Υπάρχουν τριβές μεταξύ των μελών που ίσως σας κάνουν πιο ζωντανούς στις συναυλίες; Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου live;
Το μυστικό είναι να ξέρεις τι θέλεις, τον ήχο σου και να προβάρεις με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι. Τριβές φυσικά υπάρχουν, αφού δεν είμαστε απλά συνεργάτες, είμαστε φίλοι και παρέα εκτός Mani Deum. Αλλά οι τριβές είναι κάτι που μπορεί να σου δώσει μεγάλη ώθηση. Για παράδειγμα έχουμε παίξει σε πολλές σκηνές που οι προϋποθέσεις για το live ήταν για γέλια, αλλά στο τέλος είπαμε το “πάμε να βγούμε με το 100% , για εμάς και ότι γίνει”.-Τον Οκτώβριο παίζετε με τους Psychic TV. Τι άλλα μουσικά σχέδια έχετε;
Σίγουρα ένα μεγάλο live για τα 10 χρόνια με διάρκεια και πολλούς καλεσμένους επί σκηνής. Μέχρι το τέλος του 2016 υπάρχουν κάποια σχέδια που μακάρι να μπορούσα να στα πω από τώρα.

-Ποιους στίχους σας θα αφιερώνατε στους 2 smoking barrels ευχόμενοι μια καλή νέα σεζόν;
Τους εξής: “One day I will return, to the land I love best/ One day I will return, to the river I love best”. Από το τραγούδι “Bloodbath in E Minor”που βρίσκεται στο “When Beauty Ends”με την ευχή κάθε χρόνο να γυρνάνε σε αυτό που πραγματικά αγαπάνε καλύτερα.

-Συγχαρητήρια για την πρωτιά στο σημαντικό αυτό παιχνίδι. Πως νιώσατε που μιλήσατε στο Rockway.gr;
Υπέροχα, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και σίγουρα θα τα πούμε κάπου εκεί έξω. Δύναμη σε όλους.

76
About Δημήτρης Μαρσέλος 1888 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.