RUSSIAN CIRCLES: “Guidance”

Το εξαιρετικό instrumental τρίο των Βrian Cook, Dave Turncrantz και Mike Sullivan, από το Σικάγο, έπειτα από αναμονή 3 χρόνων αποφάσισε να κυκλοφορήσει το έκτο του full length.

Καταρχάς οι Russian Circles (οι οποίοι θα εμφανιστούν στην Ελλάδα στις 5 Νοεμβρίου στην Ιερά Οδό) αποτελούν μία από τις σημαντικότερες και ίσως πρωτοπόρες μπάντες του post-rock/ metal μουσικού ιδιώματος. Έχοντας στο ενεργητικό τους άλμπουμ που μπορούν να θεωρηθούν ως και μουσικοί Βίβλοι όπως το “Station” , “Empros”, “Geneva” κλπ., δικαιολογημένα κερδίζουν τον τίτλο της μπάντας που έχει επηρεάσει ίσως περισσότερο από καθεμιά την post-rock/metal σκηνή. Το καλύτερο ακόμα είναι ότι από άλμπουμ σε άλμπουμ ο ακροατής μπορεί να παρατηρήσει μία σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη συνθετική εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο χαρακτήρας ή το ύφος του συγκροτήματος. Αλλά, αρκετά με τις εισαγωγές, ας περάσουμε στο δια ταύτα.

Το πόνημα των εν λόγω κυρίων ξεκινά  με το μελωδικό κι απόλυτα ατμοσφαιρικό “Asa”, για να δώσει την σειρά του στο μουσικό δυναμίτη “Vorel”. Επόμενο είναι το “Morta” το οποίο συνδυάζει τον ambient ήχο με μελωδικά ξεσπάσματα και σκαλωτικές λούπες! Ακολουθεί το “Afrika” το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ο ορισμός τους post-rock ήχου του οποίου το κρεσέντο παραπέμπει αρκετά σε Mogwai αλλά με ένα πολύ sludge -Russian Circles- τρόπο. Πρέπει να το ακούσεις για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται.

Το “Overboard” με ύφος ταξιδιάρικο και πολύ ambient, αποτελεί ιδανική γέφυρα στο καυλωτικά μονολιθικό και βαρύ “Cala”. Κομμάτι ογκώδες με βαριά riff που γκρεμίζουν τα πάντα γύρω σου, δημιουργώντας μία πολύ σκοτεινή/ βαλτώδη ατμόσφαιρα. Τελευταίο τραγούδι του δίσκου αποτελεί το “Lisboa”. Γκρουβάτο, με υπέροχη ροή που καθηλώνει τον ακροατή. Και κάπου εκεί είναι που συνειδητοποιείς πως το άλμπουμ τελείωσε χωρίς να το πάρεις χαμπάρι και αναζητάς κι άλλο.  Οπότε πατάς το replay και αφήνεις το δίσκο να κάνει την δουλειά του ξανά!

Σε ό,τι αφορά τη συνοχή των κομματιών, η επιλογή έχει γίνει απολύτως μαεστρικά ώστε να μην κουράζει τον ακροατή. Οι συνθέσεις και η παραγωγή είναι ένα υγρό όνειρο. Γενικά το νέο πόνημα των Russian Circles ρέει τόσο όμορφα που μπορείς να το ακούς σε λούπα με τις ώρες, σε αντίθεση με τα περισσότερα post-rock άλμπουμ. Προσωπικά το θεωρώ μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες κυκλοφορίες για το ’16 κι έχει κερδίσει ήδη μία θέση στο προσωπικό μου top 20.

Έχουν το πάθος, έχουν την δημιουργικότητα, όπως φαίνεται έχουν την όρεξη και συνεχίζουν να θέλουν να θέτουν τον πήχη όσο πιο ψηλά γίνεται. Ας ελπίσουμε το επόμενο άλμπουμ να μην αργήσει ακόμα 3 χρόνια και να είναι όσο συγκλονιστικό είναι και το “Guidance”.

Τον δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε δωρεάν στο
https://russiancircles.bandcamp.com/album/guidance
Τα νέα της μπάντας να τα μαθαίνετε από το
https://www.facebook.com/russiancirclesmusic/?fref=ts
Και τις λεπτομέρειες για την επικείμενη συναυλία τους στην Ελλάδα στο
https://www.facebook.com/events/208487219549851/

624