OVERDRIVE: “Angelmaker”

Μπορεί όλοι να ‘μαστε πλήρως απασχολημένοι με το να κυνηγάμε τις μουσικές εξελίξεις και τα νέα είδη όμως για λίγο παραδοσιακό heavy metal πάντοτε βρίσκουμε χρόνο. Ο νέος δίσκος των Σουηδών Overdrive που φέρει τον τίτλο Angelmaker” είναι 100% αγνό heavy metal και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι.

Το line-up του συγκροτήματος είναι σχεδόν το ίδιο εδώ και 30 χρόνια με τους Janne Stark και Kjell Jacobsson στις κιθάρες, τον Kenth Ericsson στο μπάσο και τον Kenta Svensson στα τύμπανα. Ο τραγουδιστής τους, Per “Periloz” Karlsson είναι ο μόνος που εξαιρείται αφού μπήκε στη μπάντα στο 2003 με το reunion-αναγέννηση της μπάντας. Η προηγούμενη κυκλοφορία τους, “Let The Metal Do The Talking”(2008) έκανε ουκ ολίγους Ευρωπαίους heavy metal fans να τους δείξουν τα devil horns και κατά τη γνώμη μου θα συνεχίσουν να το κάνουν για αρκετό καιρό ακόμα.

“Angelmakers” ήταν μια ομάδα Σουηδών γυναικών που στη δεκαετία του ‘20 φρόντιζαν να διευθετούν τις υποθέσεις παράνομων γεννήσεων στη χώρα τους δολοφονώντας στη ουσία τα νεογέννητα με διάφορες βίαιες μεθόδους. Η σύνδεση με το artwork του δίσκου είναι πιστεύω προφανής. Η θεματολογία των στίχων δεν περιορίζεται σε αυτό το θέμα βέβαια, οι Overdrive καταπιάνονται με πολλά ακόμα θέματα όπως πχ την ψυχοπάθεια, την Καθολική Εκκλησία κα. δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα ποικιλία.

Περνάω τώρα στη μουσική πλευρά του θέματος. Εδώ δεν έχω να σας πω αναγκαία πολλά. Αρκεί να ξέρετε ότι από τα 12 κομμάτια του δίσκου, τα 11 προσφέρονται για φρενήρες headbanging αφού το riffing είναι ασταμάτητο και τα bpm πάντοτε πολλά. Οι Overdrive είναι λιγότερο μελωδικοί από άλλες ευρωπαϊκές μπάντες του είδους κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το δυνατό τους χαρτί. Στα κομμάτια τους ακούς μια συνολική προσπάθεια με πολύ δουλεμένες ενορχηστρώσεις σε riffs και ρυθμικά να συνοδεύονται από γουστόζικα leads και ένα τελικό αποτέλεσμα στο οποίο ο τραγουδιστής δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον γιατί απλούστατα δεν χρειάζεται να το κάνει. Αυτό δείχνει συνθετική ωριμότητα (αλίμονο με τόσα χρόνια εμπειρίας). Το μόνο κομμάτι που διαφοροποιείται αισθητά από το πακέτο είναι το “The Wavebreaker”, μια επικής αισθητικής 10λεπτη μπαλάντα που κλείνει τον δίσκο με την αρμόζουσα πικρία. Αξίζει τέλος να σημειωθεί η έξυπνη διασκευή στο I Know Theres Something Going On, ένα κομμάτι που είχε ερμηνεύσει στα 80s, η Frida των ABBA και έχει συνθέσει ο Russ Ballard. Η εκδοχή των Overdrive είναι σαφώς λιγότερο cult.

Mανώλης Γιαννίκιος

808