PATTI SMITH: “Horses”

H Patti Smith είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της rock μουσικής. Θεωρείται νονά του punk rock και μια από τις σημαντικότερες επιρροές του post punk κινήματος της δεκαετίας του 1980.

Γεφυρώνοντας τη folk rock με τις πιο άγριες απογόνους της, έδειξε στις γυναίκες πως μπορούν να πιάσουν την κιθάρα τους και να ακουστούν πιο σκληρές από τις εξαιρετικές Joni Mitchell και Joan Baez.

Και το ντεμπούτο της “Horses”, που κυκλοφόρησε το 1975, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μνημείο μόνο και μόνο για την ύπαρξη της διαχρονικότατης εκτέλεσης του “Gloria” (κομμάτι του Van Morrisson) που το ανοίγει. Ένας από τους πρώτους δίσκους που περιείχε τη γνωστή punk φιλοσοφία των τριών ακόρντων που καθόρισε το μέλλον του ήχου και συνδύαζε και την beat ποιητική ευαισθησία της Patti.  Στην παραγωγή βρίσκεται ο John Cale των Velvet Underground και το “Horses” μπαίνει στη θέση 50 των Billboard 200, ενώ πλέον θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους rock δίσκους.

Παίζει με τους reggae ρυθμούς στο “Rodondo Beach”, στο “Birdland” ξεκινάει μια ποιητική απαγγελία που μετατρέπεται σε τραγούδι με συνοδεία πιάνου, στο “Free Money” είναι μαεστρική η επιτάχυνση του ρυθμού της μουσικής, στο “Kimberly” και πάλι παίζει με την πρόζα, στο “Break it up” ακούγεται η έμπνευση που γέννησε η γενιά του Woodstock, το 9-λεπτο έπος “Land” είναι από μόνο του μια κατηγορία, αφού ακούγοντας το καταλαβαίνεις μεμιάς το τι θα ακολουθήσει στην καριέρα της κυρίας αυτής, ενώ ο δίσκος τελειώνει με το δακρύβρεχτο “Elegie”. Η κιθάρα του Lenny Kaye έδωσε τροφή σε πολύ κόσμο αποδεικνύοντας πως δεν χρειάζεται να παρλάρεις ασταμάτητα για να πεις κάτι σωστό  και η σκληρή και διαπεραστική σαν τις Ερινύες, φωνή της Patti Smith, έδειξε πως αν μάθεις τον τρόπο μπορείς με κάθε φωνή να κάνεις κάτι σημαντικό.

Καλλιτέχνες σαν τους Smiths, Siouxsie and the Banshees, R.E.M και δε συμμαζεύεται η λίστα, έχουν συμπεριλάβει το “Horses” στους δίσκους με μεγάλη επιρροή επάνω στη μουσική τους.

Το 2005, στα πλαίσια του εορτασμού των 30 χρόνων από την κυκλοφορία του, μία ζωντανή έκδοση του κυκλοφόρησε, ηχογραφημένη στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, με τον Tom Verlaine (TELEVISION) στην κιθάρα και τον Flea (Red Hot Chili Peppers) στο μπάσο, σε ένα πακέτο 2cd, παρέα με μια remastered έκδοση του πρωτότυπου υλικού.

Στις 25 Ιουλίου στο Piraeus 117 Academy, η Patti Smith θα παίξει όλο το “Horses” ζωντανά και ακόμα περισσότερα… να είμαστε εκεί!

531

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.