KORSIKOV: “Korsikov”

Οι Korsikov είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση.

Όντας στο μουσικό παρασκήνιο μεγάλο διάστημα κι έχοντας δικό τους υλικό αρκετά χρόνια, η σχέση τους με τις φυσιολογικές εξελικτικές νόρμες που αφορούν μια (τρόπον τινά) καριέρα, τύπου “έχουμε έτοιμα κομμάτια-πάμε να τα κυκλοφορήσουμε- να μας μάθει κι ο κόσμος”, δεν είναι και η καλύτερη.

Πήραν το χρόνο τους (και με το παραπάνω, μιας κι ιδρύθηκαν το 2005) και μόλις οι συνθήκες για τους ίδιους ήταν οι σωστές, συγκέντρωσαν το επί σειράς ετών υλικό τους και το εναπόθεσαν σε ετούτο το δισκάκι, βγάζοντας από πάνω τους τις “παλιές” συνθέσεις, αφήνοντας απ’ έξω τυχόν νέες, δημιουργώντας έτσι μια συνθήκη ετεροχρονισμένης μουσικής κυοφορίας, η οποία όμως δε χρειάζεται πάνες και “κου-πε-πε”, μιας και, ηχητικά, το “παιδί” είναι ήδη έτοιμο να μπει στην εφηβεία του. Κι αυτό διότι από το περίφημο “Liqweedator” έχουν περάσει χρόνια και τα τραγούδια τους είχαν την ευκαιρία να μεστώσουν και να δουλευτούν όπως ακριβώς πρέπει.

Κι όσο αλλοπρόσαλλοι είναι στις “εμπορικές” κινήσεις τους, άλλο τόσο είναι στον τρόπο που συνθέτουν, μιας και στο πρωτόλειο album τους δείχνουν πως οι Korsikov δεν είναι κάτι απόλυτα συγκεκριμένο. Αγκαλιάζουν με ζέση το sludge, αγαπούν τις doom καταβολές τους, γκρουβάρουν ασύστολα, ενώ παράλληλα λοξοκοιτάζουν -μέσω riff- τις southern επιρροές τους (πες τες και “stoner”, μιας και στην Ελλάδα αυτός ο όρος καλύπτει τα πάντα πλέον).

Το “Kruella” μπαίνει φορτσάτο και με το πέρας του mini νοητικού moshpit, σκάει το ρυθμικό “Pariah” και σε σβερκώνει. “Rolling Stoned” για τη συνέχεια, με τη συμμετοχή του Σταύρου των Sadhus (η πιο καβλερή πειραματική sludge μπάντα που έχω ακούσει εδώ και χρόνια), να βάζει τον ακροατή απευθείας μέσα στον βούρκο, από τον οποίο σε αναδύει το αλήτικο rock n’ roll του “The Ballad (of the Blackout Romantic)”, στο οποίο κάνει guest φωνητικά ο Μπάμπης των Planet of Zeus (οι οποίοι πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον καλύτερο δίσκο τους). Το φάντασμα των Kyuss πλανάται πάνω από το “22:03”, δημιουργώντας μια stoner-sexy ατμόσφαιρα, κατάλληλη να λικνίσεις γοφούς και κεφάλι.

Η εναλλαγή στις ταχύτητες σπάει την οποία αίσθηση μονοτονίας μπορεί να προκύψει από τους μεθυστικούς κθαρισμούς (μιας και μπάσο δεν υφίσταται στη σύνθεση) και το αποκορύφωμα αυτής της αυξομείωσης έρχεται με το grind ξέσπασμα του, 43ων δευτερολέπτων διάρκειας, “Baka”, το οποίο κλείνει και την εν λόγω κυκλοφορία.

Μόνο παράπονο η μικρή διάρκεια, η οποία ανέρχεται στα 26 λεπτά, όπως και η, από επιλογή, παράλειψη του “Liqweedator”, το οποίο βρίσκεται πλέον μονάχα στη συλλογή “Miss Fortune was a Henhouse Manager”, της Spinalonga Records, που βγήκε το 2011.

Κατά τα άλλα, όλα καλά και sludge! Απόλυτα “βρώμικοι”, κάργα ρυθμικοί και πάνω από όλα rock n’ roll. Οι Korsikov είναι ένα ξύλινο μπαρ χτισμένο στην EyeHateGod και Crowbar γωνία, κοντά στη λεωφόρο Motorhead και σερβίρει μόνο μπίρα. Βαρελίσια.

http://korsikov.bandcamp.com/

541

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.