BLACK MOUNTAIN: “IV”

Οι Καναδοί Black Mountain είναι μια από τις πιο γερές γέφυρες μεταξύ σύγχρονου alternative rock και psychedelic rock παλιάς κοπής, το οποίο ολοκλήρωσαν οι μεγιστάνες Pink Floyd.

Οι Black Mountain δεν ήταν ποτέ κάποιο αγαπημένο σχήμα για μένα, αλλά άκουσα τις προηγούμενες 3 δουλειές τους με μεγάλο ενδιαφέρον και ευχαρίστηση.
2 χρόνια μετά από το soundtrack για μια ταινία με θέμα το surf (Year Zero: The Original Soundtrack) και 6 χρόνια μετά το “Wilderness Heart”, οι B.M. έρχονται να πάρουν το ασανσέρ που θα τους πάει σίγουρα, πολύ κοντά στην κορυφή.

Στο “IV” τους βρίσκουμε πιο διαστημικούς, κατά τόπους kraut, όπως φαίνεται στο εναρκτήριο “Mothers of the sun” και η Amber έχει πλέον πάρει τα φωνητικά 50-50 με τον Stephen McBean. Αυτό από μόνο του ανεβάζει πολύ τον πήχη στο σύνολο του δίσκου, αφού η ερμηνεία της είναι εξαιρετική. Στο “Florian Saucer Attack” καθιερώνεται και στη δική μου συνείδηση ως μαγική αοιδός και το “ΙV” ήδη στο δεύτερο κομμάτι του, δείχνει πως μάλλον μιλάμε για το δίσκο που θα τους καθορίζει από δω και στο εξής.
Οι κιθάρες και τα εφέ τους στο “Defector” μας φέρνουν κοντά στο δίδυμο Waters/Gilmore, σε ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του δίσκου και αυτή η συνταγή ακολουθείτε και στο “You can dream”.

Εκεί που λες, πως βρήκαν το μοτίβο και θα το ακολουθήσουν τυφλά, σε χτυπάει το “Constellations”. Ένα κομμάτι από αυτά που θα περίμενες να γράψουν οι Blood Ceremony, οι Uncle Acid and the Deadbeats ή κάποιος άλλος θιασώτης του 60s-70s rock revival, αλλά το έχουν γράψει οι Black Mountain και θα το ακούσεις σίγουρα πολλές φορές. Ο συνδυασμός των δύο φωνών και το μέτρημα των τυμπάνων στο cowbell σε παίρνει από το χέρι και σε ταξιδεύει στο χρόνο.

Στη συνέχεια, το “Line them all up”. Ένα ακουστικό κομμάτι που μοιάζει περισσότερο με Blackmore’s Night, με την γλυκιά και γοητευτική φωνή της Amber να σε ανατριχιάζει.
Το “Cemetery Bleeding” έρχεται πιο κοντά στο σήμερα και στους συμπατριώτες τους Arcade Fire, πριν μπούμε και πάλι στο αστρόπλοιο “(Over and Over) The Chain” για 8 λεπτά, αποτίοντας και πάλι φόρο τιμής στους Floyd. Το “Crucify Me” είναι μια ημιακουστική μπαλάντα και το στερνό αντίο του album λέγεται “Space to Bakersfield”. Ο τίτλος του δείχνει και πάλι, τι πρέπει να περιμένεις.

Άξια παιδιά των Floyd, αν μη τι άλλο!

Η παραγωγή προσεκτική και καλογυαλισμένη και τα τραγούδια που το απαρτίζουν είναι συνθετικά άρτια (από όσο μπορώ να καταλάβω σαν ακροατής, δεν είμαι και ο Μότσαρτ) και παρόλο που, όλα αυτά τα έχουμε ξανακούσει από μεγάλους του είδους, ακούγονται φρέσκα και πρωτοπόρα.

Οι Black Mountain με το “ΙV” χτύπησαν φλέβα χρυσού και το 2016 πολλά στόματα θα μιλούν για αυτούς.

564

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.