KOVACS, ANGELIKA DUSK (09/04/2016) PIRAEUS 117 ACADEMY

Η μικρή ολλανδέζα Sharon Kovacs έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Λογικό βέβαια, μιας και τα τραγούδια της παίζονται συχνά-πυκνά στα ραδιόφωνα, ενώ και η ίδια έχει γίνει αποδέκτης ευρείας αναγνώρισης μέσα σε διάστημα μόλις δυο χρόνων, με το πρώτο της full length, “Shades of Black”, να έχει γνωρίσει τεράστια εμπορική επιτυχία.

Το Σάββατο, ο κόσμος γέμισε πάντως το Piraeus Academy, παρότι αρκετοί την είχαν ξαναδεί στο περσινό Rockwave, όπως και στην προηγούμενη εμφάνισή της επί ελληνικού εδάφους.

Τη μουσική αυλαία σήκωσε η Angelika Dusk, η οποία μοίρασε το set της σε διασκευές και δικά της κομμάτια, ενώ παρουσίασε και συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκο της. Κύρια διαφωνία μου η λογική των τόσων επανεκτελέσεων, η οποία ουσιαστικά συνεισφέρει μεν στο να περάσει ο κόσμος καλά (γιατί “ξέρει τα τραγούδια”), από την άλλη όμως μειώνει την όποια καλλιτεχνική υπόσταση έχουν οι προσωπικές της ιδέες.

Η συντοπίτισσα Angelika, κινείται στον ευρύτερο εύπεπτο ήχο, δίχως να χαζοχαρουμενίζει προς τέρψη των πολλών, φλερτάροντας με τις πιο radio friendly συχνότητες της μουσικής. Κατά τα άλλα, pop ατμόσφαιρα, όμορφη σκηνική παρουσία κι αμεσότητα στην εμφάνισή της, η οποία δεν κούρασε το 40λεπτο που διήρκησε. Διασκεδαστική ως επί το πλείστον, έκανε τους παρευρισκόμενους να κουνηθούν όσο περίμεναν για το κυρίως πιάτο.

Angelika Dusk setlist
What Kind of Man (Florence + The Machine cover)
Beautiful Love
Sugar (Editors cover)
Diamonds (Rihanna cover)
Marionette
Crazy Drunk In Love (Beyonce cover)
Catfight
Scream
Video Games (Lana Del Rey cover)
Bad Habit

21:30 ακριβώς τα φώτα σβήνουν με ένα τσέλο κι ένα βιολί να παίζουν το “Libertango” του Astor Piazzolla. Την επί σκηνής έλευση της Kovacs, παράτεινε ένα video πεντάλεπτης διάρκειας, με το κοινό να αδημονεί. Το άτυπο intro τελειώνει, ο κόσμος χειροκροτεί, η μικρή ολλανδέζα σκάει μύτη και… στιγμιαία παγωμάρα, μιας και οι πρώτες νότες του “Whiskey & Fun” που αντηχούν στο Piraeus Academy δε φέρουν τον αναμενόμενο ενθουσιασμό! Κι αυτό διότι δεν είναι hitάκι, άρα αρκετοί δεν το γνώριζαν. Όλοι πήραν μπρος αμέσως μετά, με το 50 Shades Of Black, όπου οι θεατές έδειξαν ουσιαστικά το ότι είχαν έρθει για συγκεκριμένες συνθέσεις.



Η αλήθεια είναι πως η Kovacs παραείναι pop για τους trip-hopers, αλλά κι αρκετά “ψαγμένη” (τρόπος του λέγειν, μην παρεξηγηθούν κιόλας οι απανταχού μποέμ καλλιτεχνικοί ξερόλες), για τη γενιά των μπουζουκλερί. Έτσι λοιπόν, πέραν όσων ήθελαν να χαρούν live τη χαρισματική φωνή της, το κοινό αποτελείτο, μεταξύ άλλων, από άτομα που μετά θα πήγαιναν στον Βέρτη, από trendy τυπάκια που σημαιοστολίστηκαν συγκεκριμένα για το event κι από πιτσιρίκια που αναμένουν τις καλοκαιρινές συναυλίες του Χατζηγιάννη. Η πλειοψηφία είχε ένα κοινό: δε γνώριζε πάνω από 3-4 κομμάτια κι ενδιαφέρονταν περισσότερο για selfies και τα συναφή.

Όλο αυτό επιβεβαιωνόταν σε τραγούδια που δεν έχουν γίνει ραδιοφωνικές επιτυχίες, κάτι που σίγουρα είχε λάβει υπόψη και η ίδια η Kovacs, έχοντας μοιράσει τα hit έξυπνα στη setlist, η οποία περιλάμβανε ολάκερο το album της κι όχι μόνο.



Απόμακρη στην αρχή, με χαμηλό φωτισμό, κάτι που άλλαξε στην πορεία, με την ίδια να γλυκαίνει και να χαίρεται την κάθε στιγμή, συνοδευόμενη από ένα εξαιρετικό team μουσικών που βοηθούσε στο αποτέλεσμα με κάθε νότα. Άκρως επαγγελματική εμφάνιση, αν κι αναμενόμενα περιορισμένη σε διάρκεια (σχεδόν 70 λεπτά), κάτι που προβλημάτισε αρκετούς που για κάποιο λόγο νόμιζαν πως είχε υλικό για παραπάνω…

Προφανώς highlight αποτέλεσαν οι γνωστότερες συνθέσεις της (aka “50 Shades of Black”, “My Love”, “Diggin’” και “The Devil You Know”). Για το γράφοντα, προστίθεται η εκπληκτική ερμηνεία στο “Song for Joel”, το Hooverphonicό “Sunday Dress”, όπως και η διασκευή στο “Mr. Bojangles”.

Έχοντας δει και στο περσινό Rockwave την Kovacs, οφείλω να πω ότι ο κλειστός χώρος της ταιριάζει καλύτερα, καθώς αναδεικνύει την περσόνα που βγάζει προς τα έξω, όπως και την jazzy χροιά των τραγουδιών της. Βέβαια, αν είναι να έρθει ξανά του χρόνου, ας είναι με νέο full length, έτσι για την αλλαγή…

Kovacs setlist
Intro (Libertango)
Whiskey & Fun
50 Shades Of Black
Night of the Nights
Fool Like You
My Love
Sunday Dress
Mr. Bojangles (Jerry Jeff Walker cover)
When The Lady’s Hurt
A Part of this
Shirley (Sound Of The Underground)
Howling
Diggin’
He Talks That Shit
Song For Joel
Wolf In Cheap Clothes
The Devil You Know

Photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου

428

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.