PERSONA NON GRATA: “Confirm Your Humanity”

Τρίτο full length για τους αθηναίους progsters Persona Non Grata, μέσα σε μια 12χρονη πορεία που έχει στο ενεργητικό της άλλα δυο albums, το “Shade In The Light ” του 2009 και το “Quantum Leap” του 2011, το οποίο τους είχε χαρίσει και ένα συμβόλαιο με την κραταιά Massacre Records, κάνοντας το όνομά τους γνωστό και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Η μουσική τους ανήκει στο progressive metal, με έντονη χρήση keyboards, είτε synth είτε πιάνο, με  υψηλό δείκτη προσωπικότητας σε σχέση με τις επιρροές τους (οι οποίες δεν θα έλεγα ότι είναι και τόσο διακριτές, εκτός των Dream Theaterικών τάσεων – ε, τι διάολο, progressive παίζουν, δεν είναι δυνατόν κυκλοφορία του ύφους να μην εμπεριέχει έστω και ψήγματα των μεγάλων αμερικανών – κάτι θετικό, μιας και το συνθετικό φιλτράρισμα τους από τα μέλη της μπάντας επιτυγχάνεται με πολύ υψηλό βαθμό ομοιογένειας ως αποτέλεσμα), με πολύ καλό, διαυγή ήχο από τον Chris Tsangarides και γενική καλαισθησία.

Πολύ καλό το “Razor ”, οι Sieges Even / Leprous meets Kevin Moore “ανταύγειες” του “Memory Lane” (εξαιρετικό τραγούδι), η ’70s τεχνοτροπία αρχέγονου prog rock του “Burning Bridges “ μεταφερόμενης σε ένα ημιπαρελθοντικό Dream Theaterικό σήμερα, τα εξαιρετικά riffs του “Confirm Your Humanity” (με τον μπασίστα Χρήστο Κόλλια να εκδηλώνει την εκτελεστική του μαεστρία, αθόρυβος αλλά “μηχανάκι” σε όλον το δίσκο) και του “Fives 5” , κομμάτια που καταμαρτυρούν το ταλέντο αυτού του συμπαθέστατου σχήματος.
Πολύ καλά τα φωνητικά του Βασίλη Αξιώτη, ο οποίος διαθέτει μια βαθιά, εκφραστική και αρκούντως θεατρική φωνή, αριστοτεχνικό παίξιμο από τον drummer Άκη Γαβαλά , μελετημένες πολυσχιδείς κιθάρες από τον Χρήστο Γκάτσο που μαζί με τον keyboardίστα Γιάννη Ιωαννίδη στήνουν μια πολυφωνική, πυκνή βάση πάνω στην οποία απλώνονται οι μελαγχολικές (κυρίως) μελωδίες των τραγουδιών.

Το “Confirm Your Humanity” θέλει αρκετές ακροάσεις για να μπείς στο πνεύμα και στο νοητικό σύμπαν που δημιουργεί. Είναι δύσκολο album και θέλει τον απαιτούμενο χρόνο συμβίωσης μαζί του για να λάβεις τα όσα προσφέρει, πράγμα αναμενόμενο σε σχέση με την τέχνη που διαπραγματεύονται. Αλλά συμπερασματικώς, η προσπάθεια των αθηναίων είναι πολύ καλή, η πρόταση τους δεν νομίζω να αφήσει ανικανοποίητο κανέναν prog θαμώνα, το υλικό των Persona Non Grata είναι καλοπαιγμένο και γεννά ελπίδες για το μέλλον.

Μου έδωσε την εντύπωση ότι θα μπορούσε να είναι πιο άμεσο, αλλά αυτό είναι πρώτιστα ζήτημα του συνθετικού attitude των δημιουργών και σε καμιά περίπτωση δεν είναι κατακριτέο. Προσωπικά, έχοντας απομακρυνθεί σχετικά από τον prog metal (ως ταμπέλα) κόσμο, μου άρεσε, τόσο ώστε να μην πατήσω ούτε μια φορά το next button, είναι πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο άκουσμα. Σε περίπτωση που ανήκεις στους τακτικούς αναγνώστες κι έχεις σκιαγραφήσει έναν άλφα χαρακτήρα, αυτό είναι μέγιστο credit για τον γράφοντα.

Θετικότατοι οι κύριοι, ευελπιστώ εις ανώτερα.

556

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.