Clan Of Xymox (05/03/16) Death Disco club

Με αφορμή την συμπλήρωση 3 ετών λειτουργίας του Death Disco στην καρδιά της Αθήνας, η διεύθυνση του χώρου διοργάνωσε κάποια event, μέρος των οποίων αποτέλεσε και η εμφάνιση των πάντα αγαπητών στην Ελλάδα, Clan Of Xymox.

Με sold out την προηγούμενη εμφάνισή τους στο ίδιο club, δεν αποτέλεσε έκπληξη η επανάληψη της εξάντλησης των εισιτηρίων με κόσμο να μένει εκτός.

Παρά το άνοιγμα της πόρτας στις 21.00, η κουρτίνα της σκηνής του Death Disco δεν άνοιξε, τουλάχιστον για το επόμενο δίωρο. Στο διάστημα αυτό η προσέλευση του κοινού κορυφώθηκε και παρά την παράκληση διοργανωτή και μπάντας (με ανακοίνωση στην είσοδο μάλιστα) να μην καπνίζει το κοινό τουλάχιστον μέχρι το τέλος της συναυλίας, ο χώρος πήρε αυτήν τη χαρακτηριστική, για τα ελληνικά δεδομένα, ομιχλώδη ατμόσφαιρα.

Ευτυχώς το φαινόμενο περιορίστηκε σημαντικά λίγο μετά τις 23.00, όταν και το Ολλανδικό κουαρτέτο πάτησε πόδι στο σανίδι. Παρά το γεγονός πως ο Ronny Moorings γυρνάει με την (εκάστοτε) παρέα του τις σκηνές ανά τον κόσμο από το 1981 έχοντας κυκλοφορήσει ένα σκασμό άλμπουμ, δεν του στερεί καθόλου από την φρεσκάδα που εκπέμπει ως μουσικός στις ζωντανές του εμφανίσεις, ακόμη και τόσα χρόνια μετά.

Η αμεσότητα που προσφέρει ο χώρος του Death Disco από το κοινό προς την μπάντα και αμφίδρομα, έχει συνεισφέρει σημαντικά στο να παρακολουθήσουμε εκεί μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συναυλιακές βραδιές. Το σαββατόβραδο αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση και με ένα setlist που δεν άφησε πολύ κόσμο ανικανοποίητο, νομίζω άλλωστε πως το τέλειο σετ δεν υπάρχει, ειδικά για μπάντες με τέτοια δισκογραφική έκταση.

Ακούσαμε κομμάτια από το ξεκίνημα τους στα 80’s με την 4AD (“Stranger”, “Louise”, “A Day”, “Back Door”), υλικό που έβγαλαν ως Xymox (“Muscoviet Mosquito”, “Obsession”) αλλά φυσικά και αρκετές από τις μεταγενέστερες σημαντικές στιγμές της μπάντας. Με ήχο τυπικό για το club, να γεμίζει το χώρο με διακριτή ευκρίνεια αλλά χωρίς ιδιαίτερο σώμα, μας κράτησαν συντροφιά με την μουσική τους μέχρι τις 00.30 που άλλωστε είχε προανακοινωθεί πως θα ξεκινούσε το after party για την επέτειο του Death Disco, στο οποίο η μπάντα έδωσε “δυναμικά” το παρόν.

Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιες στιγμές αυτές θα είναι το αναπάντεχο ξεκίνημα με το “Stranger”, τις ξεσηκωτικές εκτελέσεις των “A Day” και “Emily”, την αίσθηση του ταξιδιού πίσω στο χρόνο που κατάφεραν να κεράσουν στο “Muscoviet Mosquito”, αλλά κυρίως για το θαυμάσιο “Hail Mary” (το έχω λιώσει να το βλέπω στο βίντεο). Είμαι με αυτούς που θα προτιμούσαν να δουν και να ακούσουν τους Ολλανδούς να παίζουν ακόμη δυο δικά τους κομμάτια από τις 2 διασκευές με τις οποίες έκλεισαν. Η πρώτη ήταν στο “Venus” των Shocking Blue, με το κοινό όμως να τους δικαιώνει με τις αντιδράσεις του για την επιλογή τους. Η δεύτερη, για ευνόητους λόγους, στο “Heroes” του David Bowie.

Από το Rockway.gr ευχόμαστε στον Λεωνίδα και σε όλους τους υπολοίπους “θανατοδίσκους” να έχουν δύναμη και επιμονή να συνεχίσουν την μοναδική δουλειά που κάνουν 3 χρόνια τώρα. Δεν είναι εύκολο να στηρίζεις ολόκληρη σκηνή στην πλάτη σου και να το κάνεις και τόσο καλά.

Clan Of Xymox setlist
Stranger
She Is Falling In Love
Love’s On Diet
In Love We Trust
Hail Mary
Muscoviet Mosquito
Emily
Louise
Jasmine And Rose
Farewell
A Day
Obsession
This World
Back Door
Venus (Shocking Blue cover)
Heroes (David Bowie cover)

photos: Βασιλική Παναγοπούλου
videos: Γιάννης Φράγκος

468