HARM: “Devil”

Λοιπόν, ή εγώ είμαι κολλημένος ακόμα στην προηγούμενη τριανταετία ή οι νορβηγοί Harm μπορεί όντως να πιστεύουν ότι παίζουν Thrash Metal.

Η Battlegod Productions επανέκδοσε το ντεμπούτο των νορβηγών, “Devil”, ο οποίος είχε πρωτοκυκλοφορήσει το 2006 και συμπεριέλαβε κι ένα extra cd με δύο official demos αλλά κι ένα ανέκδοτο demo του 1998.

Οι Harm πλασάρονται ως μια Thrash Metal μπάντα αλλά με την πρώτη ακρόαση κιόλας δυσκολεύτηκα να καταλάβω που στηρίζουν αυτήν την ταυτότητα. Το “Devil” δεν είναι ένας Thrash Metal δίσκος αλλά ένα συνονθύλευμα επιρροών από Thrash-Black-Death-Metalcore καταστάσεων.

Η παραγωγή του είναι αρίστης ποιότητας, αν μη τι άλλο εν έτη 2006, με απόλυτα ψηφιακό ήχο θα έλεγα και τίγκα τριγκαρισμένα τύμπανα. Η μία και μοναδική κιθάρα συνοδεύεται επάξια από το πρωταγωνιστικό μπάσο βγάζοντας έναν ψυχρό και βιομηχανικό ήχο.

Οι επιρροές πολλές και μέσα στον δίσκο βγάζουν μάτια. Από τη δεύτερη εποχή των Pantera με τα χαμηλοκουρδισμένα βαριά riff και τις groovy κλίμακες, τις επικές και ψυχρές φάσεις των Immortal με τα απόκοσμα φωνητικά και την καταχνιά και την σκοτοδίνη που σου βγάζουν οι Hypocrisy.

Λογικό μου φαίνεται να υπάρχουν τέτοιες επιρροές καθώς η Νορβηγία δε φημίζεται τόσο για την Thrash σκηνή της όσο για το  Black και Death Metal στερέωμα.

Από τα δικά μου αυτιά τρώει πόρτα αλλά αν εσάς σας αρέσει πρόβλημά σας. Εγώ θα συνεχίσω να ακούω το “Infernal Overkill” των Destruction.

440

Avatar photo
About Αντώνης Ξενάκης 240 Articles
Σαββατογεννημένος της 13ης Ιουλίου του 1985 στην Αθήνα, με πρώτο συναυλιακό βίωμα περίπου το 1992 στην Σφεντόνα με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λία Βίσση και Γιάννη Μηλιώκα, έπεσε στον σκληρό ήχο σε ηλικία 11 ετών αγοράζοντας το "The Number Of The Beast" των Iron Maiden. Έκτοτε ψάχτηκε αρκετά στον σκληρό ήχο, ταυτίστηκε μαζί του και τα τελευταία χρόνια τον υπηρετεί ενεργά ως συντάκτης του Rockway.gr, παρουσιαστής του Singloud Tv και ραδιοφωνικός παραγωγός του Octava Radio.