ORANSSI PAZUZU: “Värähtelijä”

Δυόμιση σχεδόν χρόνια μετά το εκπληκτικό “Valonielu” οι Φιλανδοί Oransi Pazuzu επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και καλούνται να υπερασπιστούν την θέση τους ως νέοι βασιλιάδες του ψυχεδελικού progressive black metal.

Το “Värähtelijä” (ο Δονητής?!?) όχι απλά συνεχίζει από τον προκάτοχο του αλλά επαυξάνει και διαλύει όποιες αμφιβολίες: οι Oranssi Pazuzu μας παίζουν μονότερμα. Ψυχεδελικό, με tribal πινελιές, τελετουργικά groove, άρτια κιθαριστική δουλειά και άψογες συνθέσεις, στα 70 περίπου λεπτά που διαρκεί, το “Värähtelijä” αναμιγνύει black metal, 70s ψυχεδέλεια, progressive rock και αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι για να παίξεις ψαγμένο μαυρομέταλλο δεν χρειάζεσαι πολύ φιοριτούρα, μπλα μπλα και γαρδένιες. Ίσως για αυτό να φταίει η προϋπηρεσία μελών τους στην ψυχεδελική ροκ σκηνή που δίνει ιδιαίτερη οπτική γωνία στις πιο μεταλλικές τους αναζητήσεις, όπως συνέβη και με τους τελείως άσχετους μουσικά αλλά παρόμοιους σε μουσική καταγωγή Βρετανούς Meads of Asphodel.   

Στο καθαρά μουσικό κομμάτι τώρα, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο άλλο συγκρότημα το οποίο να προσεγγίζει τον ήχο τους, ίσως οι Negura Bunget, Aluk Todolo και Blut Aus Nord αλλά και αυτοί όχι τόσο ηχητικά όσο σαν concept, οπότε η καλύτερη περιγραφή του ήχου τους είναι απλά να τους ακούσετε οι ίδιοι, που μάλλον σαν αποτέλεσμα θα έχει να πονέσει το πορτοφόλι σας. Απαραίτητο για μαυρομέταλλα αλλά και λάτρεις του σκληρού ψυχεδελικού ήχου ανεξαρτήτως ιδιώματος.  

538

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.