KAMELOT

Ο Oliver Palotai διαθέτει πολλά καλά χαρακτηριστικά ως καλλιτέχνης. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με λογής μουσικούς, είναι εξαιρετικός συνθέτης, κατέχει την τέχνη των πλήκτρων, αλλά και της κιθάρας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε σχέση με τη Simone Simons (Epica)! Μέσα σε όλα αυτά, δηλώνει μέλος των Kamelot και η εκτελεστική του δεινότητα παίρνει σάρκα και οστά πίσω από τα keyboards του. Το Rockway, έχοντας απολαύσει πολλαπλώς το νέο album των Kamelot, δεν έχασε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Oliver για όλα τα παραπάνω (πέραν της Simone)!

Γεια σου Oliver! Χαιρετισμούς από Ελλάδα!
Καλησπέρα Στέφανε!

Πριν μιλήσουμε για το νέο δίσκο θα ήθελα να μου πεις για το τι έγινε τελικά με τον Roy (σ.σ. Khan, φωνητικά)…
Κοίτα, οι ηχογραφήσεις για το “Poetry for the Poisoned” μας πήρε πολύ καιρό, και ο Roy ουσιαστικά δούλευε σερί 2 χρόνια, ενώ παράλληλα κάναμε και κάποιες live εμφανίσεις, οπότε όπως καταλαβαίνεις, άδειασαν τελείως οι μπαταρίες του! Ήταν καταβεβλημένος από το υπερφορτωμένο πρόγραμμα, οπότε ξεκουράστηκε για λίγο και συνεχίζουμε κανονικά.

Ωραία, οι Kamelot λοιπόν κυκλοφόρησαν νέο δίσκο. Τώρα που είναι ήδη έξω στην αγορά, θα άλλαζες κάτι στο τελικό αποτέλεσμα;
Από όλα τα album που έχω ηχογραφήσει με τη μπάντα, νομίζω πως το “Poetry…” είναι η πιο ολοκληρωμένη δουλειά μας, οπότε μάλλον όχι. Βέβαια είναι νωρίς ακόμα για τέτοιες κουβέντες, αλλά εγώ προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Θεωρώ πως το “Poetry for the Poisoned” είναι το πιο ατμοσφαιρικό album των Kamelot. Συμφωνείς;
Βέβαια! Κάποιος μάλιστα τις προάλλες ανέφερε πως μοιάζει με soundtrack και συμφωνώ απόλυτα με αυτό.

Έχουμε να κάνουμε με έναν concept δίσκο;
Όχι ακριβώς. Πάντα υπάρχει μεν, μια κεντρική ιδέα πίσω από τα κομμάτια, αλλά δε υπάρχει κάποια θεματική αλληλουχία μεταξύ τους. Το ομώνυμο για παράδειγμα, που χωρίζεται σε 4 μέρη, έχει μια συγκεκριμένη ιστορία σαν υπόβαθρο, αλλά δε συνδέεται με τα υπόλοιπα.

kamelotpic28145

Μιας και το ανέφερες, θα μας πεις τι εξιστορεί το ομώνυμο κομμάτι;
Δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για να σου μιλήσει για τους στίχους. Ο Roy είναι ο υπεύθυνος για όλη τη θεματολογία και τη στιχουργική, οπότε δε μπορώ να σε βοηθήσω.

Δεν πειράζει. Σας πήρε 3 ολόκληρα χρόνια για να γράψετε και να κυκλοφορήσετε το “Poetry for the Poisoned”. Γιατί τόσο πολύ;
Κοίτα, με κάθε νέα δουλειά, θέλουμε να δείχνουμε βελτίωση. Θεωρώ πως οι Kamelot με κάθε νέο cd, επαναπροσδιορίζονται και δε μένουν στάσιμοι, για αυτό και ακολουθούμε κατά καιρούς διάφορες μουσικές κατευθύνσεις. Αν συγκρίνεις τις παλιές κυκλοφορίες μας με το “Poetry…” θα δεις ότι υπάρχει εξέλιξη. Το ηχητικό αποτέλεσμα λοιπόν του νέου δίσκου, μας πήρε περισσότερο από ότι περιμέναμε! Ξέρεις, μπορεί άλλοτε να ολοκληρώνεις ένα δίσκο σε 6 μήνες, άλλοτε 3 χρόνια, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Αποτελείς μέλος των Kamelot εδώ και 5 χρόνια. Ποιες είναι οι εμπειρίες σου από όλο αυτό το διάστημα;
Για να είμαι ειλικρινής, όταν πρωτοξεκίνησα στο συγκρότημα, δε γνώριζα σχεδόν τίποτα για τη μπάντα! Παρόλα αυτά το ευχαριστήθηκα, καθώς η μουσική ων Kamelot είναι μια πρόκληση για έναν keyboard- ίστα! Το καλό επίσης είναι ότι έχω αρκετή συνθετική ελευθερία και το όλο κλίμα είναι άκρως φιλικό!

Παίρνεις μέρος στην όλη συνθετική διαδικασία;
Σε αυτό το δίσκο έγραψα το “Dissection”, όπως επίσης και το bonus track που έχει συμπεριληφθεί στην ιαπωνική έκδοση του cd (σ.σ. “Thespian Drama”). Επίσης στα live παίζω τα διάφορα instrumental. Γενικά ο Thomas (σ.σ. Youngblood, κιθάρα) και ο Roy είναι πολύ δεκτικοί σε νέες ιδέες, αλλά να σου πω την αλήθεια, ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις εύκολα, και τόσα χρόνια μια χαρά τα καταφέρνουν στον τομέα της σύνθεσης οι δυο τους! Έχουν τον τρόπο τους, και αυτός στην ουσία είναι που φέρει τον ήχο τον Kamelot!

Είναι πασιφανές, πως αρέσουν στη μπάντα οι διάφορες συμμετοχές, είτε πρόκειται για τραγουδιστές, είτε γενικά για μουσικούς. Υπήρξε ποτέ κανένας που προσεγγίσατε και αρνήθηκε;
Απ’ όσο ξέρω, κανείς! Όλοι όσοι προσεγγίσαμε ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι εξ αρχής. Οκ, κατά την άποψή σου, ποιος θα αποτελούσε τον ιδανικό καλεσμένο για τους Kamelot;
Υπάρχουν πολλοί μουσικοί με τους οποίους θα ήθελα να συνεργαστώ. Βέβαια δεν κολλάνε όλοι με το μουσικό στυλ των Kamelot. Δε μπορώ να πω με σιγουριά! Για παράδειγμα, είμαι πολύ χαρούμενος που είχαμε τον Gus G στο δίσκο, καθώς όταν περιοδεύαμε μαζί με τους Firewind, τον θαύμαζα όταν ήταν πάνω στη σκηνή, και ήταν πολύ καλή η ιδέα να συμμετάσχει στο cd. Επίσης, μου αρέσει πολύ ο τρόπος που δένει η φωνή της Simone (σ.σ. Simons, φωνητικά- Epica) με του Roy, οπότε ήταν και αυτή μια πολύ καλή επιλογή.

Πολλοί από τους fan σας, θεωρούν ως “αγία τριάδα” τα “Karma”, “Epica” και “The Black Halo”. Πως επηρεάζει λοιπόν η αίσθηση του ότι ίσως να έχετε φτάσει ήδη στο peak της καριέρας σας, όταν ξεκινάτε ετοιμασίες για νέο δίσκο;
Εντάξει, αυτό είναι μια άποψη, αλλά δε τη συμμερίζομαι! Άπαξ και θεωρούσαμε ότι με το “The Black Halo” πιάσαμε κορυφή, και ότι μόνο κατηφορικός θα ήταν ο δρόμος στη συνέχεια, δε θα συνεχίζαμε να βγάζουμε δίσκους. Θεωρώ τα “Ghost Opera” και “Poetry for the Poisoned” εξίσου καλά album, με τη διαφορά ότι έχουν μια διαφορετική μουσική προσέγγιση. Ίσως μετά από χρόνια οι ίδιοι οπαδοί καταλάβουν πως από το 2007 και μετά ξεκίνησε ουσιαστικά με νέα εποχή για τους Kamelot, όχι καλύτερη ή χειρότερη, απλώς διαφορετική. Όπως είπα βέβαια και στην αρχή, ο καθένας έχει την άποψή του.

Στην limited έκδοση του cd που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη, έχετε συμπεριλάβει μια διασκευή στο “Where the Wild Roses Grow” (σ.σ. Nick Cave). Ποιος το επέλεξε;
Δεν έχω ιδέα (σ.σ. γέλια)! Δεν ήμουν μπροστά μάλλον όταν έγινε αυτό…

kamelot-1

Οκ, εσύ πάντως όλα αυτά τα χρόνια, έχεις συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως Uli Jon Roth, Doro, Circle II Circle, Epica, Blaze και άλλα… με ποιους έχει περάσει πιο καλά;
Δύσκολη ερώτηση. Κάθε μπάντα ή καλλιτέχνης έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και μου είναι δύσκολο να επιλέξω. Όταν ας πούμε έπαιζα κιθάρα στους Blaze, παρόλο που υπήρχαν δυσκολίες, διασκεδάζαμε πάρα πολύ! Ίσως εκεί να είχα και το λιγότερο άγχος, για αυτό. Με τον Uli θα ξαναδουλέψουμε στο άμεσο μέλλον και ότι και να πω είναι λίγο. Ο άνθρωπος είναι μοναδικός σε αυτό που κάνει! Με τους Epica είχα περιοδεύσει και ήταν και τότε πολύ ωραία. Άσε που εξυπηρετούσε αρκετά τη σχέση μου με τη Simone (σ.σ. γέλια)!

Μάλιστα… Πες μου για τους Sons of Seasons. Είναι απλώς ένα project, ή κάτι παραπάνω;
Σίγουρα κάτι παραπάνω. Πέρα από τους Kamelot, είναι το συγκρότημά μου. Τώρα δουλεύουμε πάνω στο δεύτερο album μας, το ποίο λογικά θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο. Θα είναι αρκετά διαφορετικό, με την καλή έννοια, από το ντεμπούτο μας, μιας και όταν έγραφα στην αρχή μουσική, δεν ήξερα καν ποιος θα τραγουδάει! Τώρα που έχουμε ένα πιο σταθερό line up τα πράγματα είναι καλύτερα.

Φαντάζομαι οι Kamelot θα ξεκινήσουν σύντομα και τη περιοδεία τους. Να σας περιμένουμε στην Ελλάδα; Έχει περάσει πολύς καιρός!
Πραγματικά το ελπίζω! Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα, είτε με συγκροτήματα, είτε πιτσιρικάς για διακοπές, και μου αρέσει πολύ! Ξέρεις, η πρώτη μου κοπέλα ήταν ελληνίδα (σ.σ. γέλια)! Πέρα όμως από την πλάκα, δεν τα κανονίζουμε εμείς αυτά. Αν ήταν στο χέρι μας πάντως θα το είχαμε κανονίσει ήδη!

Για να δούμε! Λοιπόν, ο χρόνος μας τελείωσε! Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;
Ναι, θα ήθελα να πω στου έλληνες οπαδούς μας, πως αδημονώ να έρθω ξανά στην όμορφη χώρα σας και να rock- άρουμε μαζί ! Μας δίνετε ενέργεια σε κάθε μας εμφάνιση εκεί! Μακάρι να τα καταφέρουμε και να σας δούμε όλους από κοντά σύντομα!


379
Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1411 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*