Video Tribute: GRAVE

Με την ευκαιρία της εμφάνισης των σουηδών Grave σε Αθήνα (Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στο An Club) και Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στο Eightball) παρέα με τους Malevolent Creation (Δελτίο τύπου), το Rockway.gr κάνει μια video αναδρομή στην πορεία αυτής της σπουδαίας death metal μπάντας.

Οι Grave πρωτοξεκίνησαν το 1986 στο Visby της Σουηδίας από τον κιθαρίστα / τραγουδιστή Ola Lindgren με αρχικό όνομα “Corpse”, κάτι που έμελλε να αλλάξει με την προσθήκη των Jorgen Sandstrom (κιθάρες / φωνητικά) και Jens Paulsson (drums). Το τρίο αλλάζει το όνομα σε Grave και κυκλοφορεί το πρώτο της demo “Sick Disgust Eternal”.

Ακολούθησαν οι ηχογραφήσεις δυο ακόμη demο την επόμενη χρονιά (“Sexual Mutilation “, “Anatomia Corporis Humani“) καθώς και μερικά promo που προορίζονταν για τις εταιρίες της εποχής με σκοπό την υπογραφή συμβολαίου.

Φτάνοντας στο 1991, το line up ολοκληρώνεται με την ένταξη του Jonas Torndal (μπάσο) και οι Grave κυκλοφορούν από την νεοσύστατη τότε (και γιγαντιαία μετέπειτα) Century Media το παρθενικό τους EP “Tremendous Pain”, δυναμώνοντας πολύ το όνομα της μπάντας στο underground death metal κύκλωμα.

Με τον ενθουσιασμό στο full την ίδια χρονιά, αμέσως μετά το EP, οι Grave συμμετέχουν σε δυο split LPs (με τέσσερα κομμάτια στο “Grave / Deviated Instinct / Devolution” παρέα με τις φερώνυμες μπάντες και με δυο ακόμη στο “In the Eyes of Death” μαζί με τους Unleashed, τους Asphyx, τους Tiamat και τους Loudblast.)

Το αποκορύφωμα της εκρηκτικής αυτής χρονιάς δεν είναι άλλο από την κυκλοφορία του πρώτου full length LP τους “Into The Grave”, ενός ντεμπούτου που πλέον θεωρείται κλασσικό για τους φίλους του κτηνώδους, σουηδικού death metal.

Το Μάιο του 1992, οι Grave, κυκλοφορούν το δεύτερο LP τους “You’ll Never See…”, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος του debut. Ήρθε η στιγμή για τους Σουηδούς να βγούν σε περιοδεία, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Torndal, ο οποίος αφήνει προσωρινά τη μπάντα. Με τον Sandstrom να αναλαμβάνει το μπάσο, το τρίο βγαίνει σε περιοδεία παρέα με τους Dismember αλωνίζοντας τα ευρωπαΐκά ακροατήρια supportάροντας τους headliners Morbid Angel, καθιερώνοντας το όνομά τους ακόμη περισσότερο. 

Μετά από αλλεπάλληλες περιοδείες, φτάνουμε στα τέλη του 1993 και οι Grave κυκλοφορούν άλλο ένα EP, το “…and Here I Die… Satisfied”, ως προπομπό για το επικείμενο τρίτο (και καθοριστικό) full LP τους…

…το οποίο είναι το “Soulless” του 1994, ένα album που δίχασε τους οπαδούς του σχήματος, μιας και εισήγαγε πολλές πειραματικές καινοτομίες σε σχέση με το ως τότε ύφος τους, προσαρμόζοντας και πολλά industrial στοιχεία (κάτι σχετικά παράτολμο για τις εποχές που αναφερόμαστε). Ο Sandstrom αποχωρεί.

Με την αποχώρηση του Sandstrom, αρχίζει μια νέα τάξη πραγμάτων η οποία αρχικά εμφανίζεται στο τέταρτο “Hating Life” LP του 1996, με τον Lindgren (ο οποίος ανέλαβε τα πάντα) και τον Paulsson να είναι τα μοναδικά εναπομείναντα μέλη, ένα δίσκο που εμφανίζει τους Grave πιο groovy, αν και οι φίλοι της μπάντας αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια.

Ο Torndal επανέρχεται στη θέση του μπασίστα και ακολουθεί μια ακόμη ευρωπαϊκή και μια αμερικανική περιοδεία το 1997, που οδηγεί στην πρώτη live κυκλοφορία των Grave “Extremely Rotten Live” και στην πρώτη προσωρινή παύση του συγκροτήματος.

Αφού πέρασαν δυο περίπου χρόνια, τα αρχικά μέλη των Grave επανεκκίνησαν τις πρόβες τους, με αρκετές αλλαγές. Πλέον ο Torndal αναλαμβάνει τις κιθάρες δίπλα στους Lindgren και Paulsson και προσλαμβάνεται ο μπασίστας Fredrik Isaksson. Τα πράγματα αν και κυλούν αργά, οδηγούν τους Grave σε άλλη μια περιοδεία (για ζέσταμα) και στην κυκλοφορία ενός ακόμη album, του “Back from the Grave”, στο οποίο είναι φανερή μια επιστροφή των Grave στο ύφος του “You’ll Never See…”. Στην ίδια κυκλοφορία συμπεριλαμβάνεται και ένα δεύτερο CD στο οποίο εμπεριέχονται τα τρία πρώτα demo. Επίσης μετά από αυτήν την δουλειά, αποχωρεί ο Paulsson, αφήνοντας τη θέση πίσω από το drum kit κενή.

Έρχεται ο drummer Pelle Ekegren και το σχήμα κυκλοφορεί το 2004 την έκτη του δουλειά “Fiendish Regression”, ένα album που βρίσκει τους Grave σε γενικά πιο επιθετικούς και γρήγορους ρυθμούς, κάτι που δείχνει να βρίσκει σύμφωνους τους οπαδούς τους. Οι Grave βγαίνουν για άλλη μια φορά σε περιοδεία. 

Η διαρκής αυξανόμενη επιθετικότητα και η επίσης διαρκώς επιταχυνόμενη μουσική τους, κορυφώνεται δυό χρόνια μετά με το “As Rapture Comes”, στο οποίο περιέχεται και μια διασκευή του “Them Bones” των Alice In Chains. Η μπάντα βρίσκεται σε ανοδική δημοτικότητα και αλωνίζει τα σανίδια ανά τον κόσμο για άλλη μια φορά για αρκετό καιρό.

Φτάνοντας στο 2008, οι Grave επανέρχονται δισκογραφικά με το όγδοο full length “Dominion VIII”, σε ένα album στο οποίο εμφανίζονται πάλι ως τρίο, με τον Lindgren να αναλαμβάνει τα φωνητικά και τις κιθάρες και τη μουσική να κινείται σε πιο πολύ old school θέματα, κάτι που συνεχίστηκε και με το επόμενο LP “Burial Ground” του 2010.

Από το 2012 και με ίδιο line up (Ronnie Bergerstahl – drums, Tobias Cristiansson – μπάσο, Mika Lagren – κιθάρες) να πλαισιώνει τον Lindgren, οι Grave κυκλοφόρησαν το “Endless Procession of Souls”, έναν πάρα πολύ καλό δίσκο ατόφιου death metal και φέτος επανήλθαν με το τελευταίο, ενδέκατο album τους “Out of Respect for the Dead”, κάτι που δείχνει ότι η σπουδαία αυτή μπάντα έχει πολλά ακόμη να δώσει.

Ραντεβού στο σανίδι του An Club και του Eightball.

193

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.