FEJD: "Eifur"

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα ένα από τα παρακλάδια του metal που γνωρίζει μια ιδιαίτερη άνθηση είναι και το λεγόμενο folk metal.

Συγκροτήματα, κατά κύριο λόγο από χώρες της βόρειας Ευρώπης, που προσθέτουν στον, κατά τ’ άλλα καθαρά metal, ήχο τους διάφορα ‘παραδοσιακά’ όργανα (όπως για παράδειγμα βιολί, γκάιντες κλπ). Τα αποτελέσματα ποικίλουν από τελείως τραγελαφικές καταστάσεις έως και πραγματικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Οι δημιουργημένοι το 2001 Σουηδοί Fejd αποτελούν μια ιδιόμορφη περίπτωση, καθώς στο δεύτερο δίσκο τους η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο προς το folk στοιχείο παρά προς αυτό του metal. Μάλλον ο όρος folk rock τους ταιριάζει περισσότερο.

Στο “Eifur” δε θα ακούσετε ούτε ηλεκτρικές κιθάρες, ούτε δίκασα τύμπανα. Ακόμα και η ενορχήστρωση συμβάλλει σε ένα αποτέλεσμα που κλίνει περισσότερο προς το folk. Αντίθετα στο “Eifur” θα ακούσετε όμορφες μελωδίες παιγμένες από μια σειρά από παραδοσιακά όργανα όπως βιολί, μπουζούκι, πίπιζες και αρκετά ακόμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου ο ακροατής έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τραγούδια που ποικίλουν από πιο αργά και ατμοσφαιρικά μέχρι και τραγούδια που ακούγονται και είναι πολύ κολλητικά.

Το γεγονός ότι όλοι οι στίχοι είναι στα Σουηδικά, μπορεί στην αρχή να ξενίσει αρκετούς, όμως η αλήθεια είναι ότι μετά από μερικές ακροάσεις τους συνηθίζεις και στο τέλος καταλήγεις να βρίσκεις το αποτέλεσμα αρκετά ‘εξωτικό’, κάτι που κατά τη γνώμη είναι και ένα από ζητούμενα σε δίσκους τέτοιου είδους.

Όσοι ψάχνουν για κάτι πιο βαρύ και άγριο είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα το βρουν στο “Eifur”. Όσοι πάλι αρέσκονται στο hard rock και στο folk, ο συγκεκριμένος δίσκος προσφέρει έναν αρκετά ενδιαφέροντα συνδυασμό αυτών των δυο.

Δημήτρης Καρβούνης

511

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*