CYANNA MERCURY

Γνωρισες δύο από αυτούς σαν Cyanna, αλλά επαναπροσδιορίστηκαν μουσικά παρουσιάζοντας κάτι πιο ψυχεδελικό και μεγαλόπνοο, και με τρεις ακόμα να προστίθενται εγένετο Cyanna Mercury. Το Rockway.gr έστειλε το ταχυδρομικό περιστέρι του Δημητρη Μαρσέλου στους Cyanna Mercury εν όψει της εμφανίσεως τους στο Defcon 7 και εκείνο επέστρεψε με το παρακάτω μήνυμα.

-Καλησπέρα από το Rockway.gr! Λίγα λόγια για τους Cyanna Mercury για να αφήσω σε εσάς να κάνετε τον πρόλογο.
(σ.σ. μας παρέπεμψαν όλους στο παρακάτω link) 

https://vimeo.com/103987666

-5 άνθρωποι που μέσα σε ένα χρόνο έχουν παίξει για την γαλλική τηλεόραση και έχουν κυκλοφορήσει ένα single και ένα ΕΡ. Πρώτα από όλα, πως έγινε το κόλπο αυτό με τους Γάλλους και το Mezzo Voce και δεύτερον, τι ανταπόκριση είχε το ΕΡ σας εκτός Ελλάδος;
Το Dirty Things EP δεν το στείλαμε έξω σαν promo, πέρα από κάποιες περιπτώσεις που μας το ζήτησαν. Άλλωστε είναι μια συλλεκτικής αξίας κασέτα που βγάλαμε σε 50 κομμάτια για τις συναυλίες που θα κάναμε μέσα στο 2015, δεν είναι ακριβώς επίσημη κυκλοφορία, αν και για εμάς είναι συμβολικά η πρώτη μας φυσική έκδοση. Τα 2 βασικά τραγούδια που περιέχει, το Ode To The Absent Father και το Dirty Things, ουσιαστικά εκδόθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι πρώτη φορά, σε ψηφιακή μορφή, και ήδη έχουν κάνει από τοτε μια αίσθηση σε μουσικά sites και blogs της Ελλάδας και του εξωτερικού, κάτι που μας χαροποίησε προφανώς. Το Mezzo Voce προέκυψε από το πουθενά, όταν η παραγωγός εταιρία της εκπομπής σκάναρε την Ευρώπη για αξιόλογες μπάντες με ήχο κοντά στις ρίζες της χώρας τους. Αρχικά μας κάλεσαν εξ αιτίας του “I Am Cannibal” των Cyanna, όπως το είχαμε παίξει με την προηγούμενή μας μπάντα το 2013 στο 525 Session του Εν Λευκώ, αλλά αφού μιλήσαμε με τους βασικούς συντελεστές της εκπομπής και τους ενημερώσαμε για τη νέα μπάντα που στήναμε εκείνη ακριβώς την περίοδο (τέλη 2013), και φυσικά αφού τους στείλαμε δείγματα των τραγουδιών που ετοιμάζαμε για τους Mercury, συμφώνησαν στο concept που τους προτείναμε και μας κάλεσαν. Έτσι μπήκαμε και μεις στην πρίζα να ολοκληρώσουμε τη σύνθεση της μπάντας πιο γρήγορα και να ενορχηστρώσουμε ένα ωριαίο σετ που αποτελούνταν από 8 νέες Mercury συνθέσεις και 3 παλιά τραγούδια από τη δισκογραφία των Cyanna. Σε δύο μήνες ζήσαμε ό,τι πιο κοπιαστικό και φιλόδοξο έχουμε δοκιμάσει ποτέ να κάνουμε και το Μάρτιο του 2014 ήμασταν στην Κορσική, παρουσιάζοντας μια νέα μπάντα με έναν ολόκληρο, σχεδόν, δίσκο έτοιμο.  

-Ήχος pop ψυχεδέλειας που αποκορυφώνεται με την επιλογή της διασκευής του εμβληματικού για την ελληνική μουσική ιστορία, “The Four Horsemen” των αξεπέραστων Aphrodite’s Child. Έχετε βρει τον ήχο σας από ότι φαίνεται, αλλά μάλλον θα πειραματιστείτε στο μέλλον πάνω του. Θα υπάρξει σύντομα κάποιο full length;
To “Archetypes” αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο για mastering και ευελπιστούμε ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα έχει οριστικοποιηθεί και το πότε και πού θα κυκλοφορήσει. Ο ήχος του είναι αυτό που έχουμε ήδη παρουσιάσει αποσπασματικά τον τελευταίο χρόνο στις ηχογραφήσεις που έχουμε δημοσιεύσει και στις λιγοστές συναυλίες που έχουμε δώσει, αλλά προφανώς δεμένος σφιχτά και ολοκληρωμένος σαν concept και συνοχή.

-Βέβαια, αν κανείς ακούσει ότι μπορεί από εσάς στο διαδίκτυο, θα διακρίνει μια ανάγκη σας να μπλέξετε τη rock με τους ανατολίτικους ήχους, μιας που βρισκόμαστε και στο σταυροδρόμι των πολιτισμών. Πόσο εύκολο και επικίνδυνο μπορεί να είναι για την “εμπορικότητα” ενός μουσικού σχήματος ένα τέτοιο εγχείρημα;
Στη φάση που αποφασίσαμε να στήσουμε αυτή τη νέα μπάντα σχεδόν από το μηδέν, η ενσωμάτωση στοιχείων από την παράδοση του τόπου που μεγαλώσαμε και ο πειραματισμός πάνω σε ρυθμούς και δρόμους που προέρχονται από κει, όπως και οι ρίζες της δυτικής μουσικής, το blues και το folk και η ψυχεδελική εξέλιξή τους, που προσφέρονται ως ουσία που κολλάει τα πάντα μεταξύ τους, ήταν εξ αρχής τα βασικά σημεία που συμφωνήσαμε μεταξύ μας για αυτό που θα κάναμε μαζί. Ο καθένας από μας λόγω διαδρομής στη μουσική, βιωμάτων και ιδεολογικής τοποθέτησης, βρέθηκε να θέλει να κάνει αυτό ταυτόχρονα με τους άλλους. Διαφωνούμε σε πολλά μεταξύ μας, αλλά αυτός ο βασικός κορμός είναι που μας ενώνει, οπότε δεν τίθεται θέμα επικινδυνότητας ή εμπορικών στοχών, αφού αν δεν κάναμε αυτό, δε θα κάναμε τίποτα. 

-Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;
Ολοκλήρωση και έκδοση του “Archetypes” όπως ακριβώς το έχουμε οραματιστεί και καλές συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών. 

-Θα επηρεάσει την μπάντα σας η όλο και βαθύτερη οικονομική και πολιτισμική κρίση;
Την έχει ήδη επηρεάσει στα πρακτικά θέματα, όπως το χρόνο που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ηχογράφησης και μίξης του άλμπουμ, όπως και οτιδήποτε έχει να κάνει με κόστος και χρήμα. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο μη ανθρώπινος και τα σημαντικά πράγματα για την ανθρώπινη ύπαρξη όπως η δημιουργία και η έκφραση, χάνουν όλο και περισσότερο έδαφος στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του πολιτισμού μας.

-Defcon 7. Τι σας φέρνει πρώτα στο μυαλό το νούμερο 7;
Το Seventh Son Of A Seventh Son και την εναρκτήρια στροφή του δίσκου: “Seven deadly sins – Seven ways to win, Seven holy paths to Hell and your trip begins”

-Έχω ακούσει πολλά καλά για τις ζωντανές σας εμφανίσεις. Πως θα περιγράφατε ένα βράδυ με τη μουσική των Cyanna Mercury;
Από την Αθήνα ως την Πόλη ένα ριφ δρόμος.

-Είναι τελικά το σανίδι ο τελικός προορισμός ενός μουσικού ταξιδιού; Τι σου δίνει σαν άτομο η άμεση επαφή με το κοινό;
Προορισμοί είναι η ηδονή, η εκτόνωση, η κάθαρση, η επικοινωνία, η έκσταση. Συμβαίνουν όλα στο σανίδι και έντονα, αλλά όχι μόνο εκεί. Η άμεση επαφή με το κοινό είναι πάντα σημείο καμπής.

-Με 3-4 λέξεις θα ήθελα να πείσετε τους αναγνώστες μας να έρθουν από νωρίς στο An Club να σας παρακολουθήσουν όλους.
Ελάτε από νωρίς θα είναι ωραία ατμόσφαιρα.

Φωτογραφίες:
White Noize Productions
Fanny Ottavy
Anastacia Papadaki
Jamal

138

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.