VICTORY IN RIO

Ένα νέο συγκρότημα δυναμικού όσο και σύγχρονου rock είναι και οι αθηναίοι Victory In Rio οι οποίοι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πραγματοποίησαν ουκ ολίγες συναυλίες έχοντας ως μοναδική κυκλοφορία το single “Lay Me Down” το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα μέσω της εταιρίας 14 Music. Το Rockway.gr επικοινώνησε με τον Κωστή Πυρένη, κιθαρίστα / τραγουδιστή αυτής της φιλόδοξης μπάντας για να κάνει μια πρώτη γνωριμία “του νόου ας μπέτερ” και σας μεταφέρει αυτήν την κουβέντα.

Καλησπέρα Κωστή. Εν πρώτοις να γνωριστούμε. Ποιοι είσαστε και τι φιλοδοξείτε να πετύχετε με αυτό το σχήμα;
Καλησπέρα. Οι Victory In Rio είναι μια rock μπάντα που της αρέσουν οι ωραίες μελωδίες, τα ωραία riff και οι ωραίες γκρούβες. Αυτό. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αυτό που φιλοδοξούμε είναι να γράψουμε καλά τραγούδια που να μας αρέσουν, να παίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να εξελισσόμαστε σαν μουσικοί και εννοείται ότι θέλουμε να μας ακούσει όσο πιο πολύς κόσμος γίνεται. Δεν θα σε ακούσουν ποτέ οι 500 αν δεν σε ακούσουν οι πρώτοι 50. Έτσι πάει, λιθαράκι – λιθαράκι. Θέλουμε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον, να παίξουμε στο εξωτερικό. Ξέρουμε ότι για να μας ακούσει ο κόσμος στο εξωτερικό πρέπει να κάνουμε κάποια tours από τα οποία όχι μόνο δε θα βγάλουμε λεφτά αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα μπούμε και μέσα, αλλά έχουμε όλη την καλή διάθεση να το προσπαθήσουμε και να το κάνουμε.

Τι σημαίνει το όνομά σας και ποιά είναι η τωρινή σύνθεσή σας;
Όσοι είναι γύρω στα 30, θα θυμούνται το γνωστό “κατσαριδάκι”, τον Herby, το VW Beatle με τον αριθμό 53 (το παλιό, όχι εκείνο με την Lindsay Lohan). Στη δεύτερη ταινία λοιπόν του Volkswagen που κυκλοφόρησε τo 1980 με το όνομα “Herby Goes Bananas”, πήγε ο Herby στο Rio να τρέξει σε ένα ράλι, στο ενδιάμεσο τον έχασαν, μετά τον βρήκαν και στη σκηνή που χαίρονται που τον βρήκαν, πετάγεται ένα παιδάκι και φωνάζει “Victory in Rio!!!”. Και από τότε εγώ ήθελα κάπου να το χρησιμοποιήσω. Μετά ο Herby έτρεξε το ράλι, φάγανε τη σκόνη του και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… Η μπάντα αποτελείται από τον Νίκο Αδαμόπουλο στα τύμπανα, τον Λευτέρη Παπαδάκη στο μπάσο κι εμένα στην κιθάρα και στη φωνή.

Ο μουσικός χώρος που ανήκετε, κρίνοντας και από το single “Lay me Down” που δημοσιοποιήσατε πριν λίγο καιρό, είναι αυτός του σύγχρονου rock. Είναι θέμα των επιρροών σας ή θέλετε να εκφράσετε κάτι το πολύ συγκεκριμένο ακολουθώντας αυτό το ύφος;
Είναι καθαρά θέμα επιρροών. Κάνουμε ό,τι μας βγαίνει. Αν μας έρθει να γράψουμε reggae τραγούδι, θα το κάνουμε. Απλώς, ενώ έχουμε διαφορετικά ακούσματα και οι τρείς, έχουμε κάποιες πολύ βασικές κοινές “σταθερές” που μας κάνουν να εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος.

Μια που τ’ αναφέραμε, ποιές είναι οι μουσικές επιρροές σας; Οι δικές σου ως κιθαρίστας. Τι σε έκανε να αρπάξεις  την κιθάρα;
Οι βασικές επιρροές της μπάντας θα έλεγα ότι είναι οι Red Hot Chili Peppers, οι Foo Fighters και οι Nirvana. Τώρα εγώ προσωπικά, ακούω πλέον ό,τι μου έρθει… τις προάλλες άκουγα Rotting Christ και μετά Σωκράτη Μάλαμα… αλήθεια! Οι δικές μου επιρροές είναι σίγουρα οι Peppers, οι Foo Fighters, οι Nirvana, οι Guns ‘n’ Roses, οι Bon Jovi, οι Iron Maiden, οι Pink Floyd, ο Jimi Hendrix. O Slash και ο Richie Sambora με έκαναν να πιάσω την κιθάρα. Ήμουν περίπου 7 χρονών όταν είδα τα video clip του “Sweet child O’ mine” και του “Livin’ on a prayer”. Κατευθείαν έπιασα την πορτοκαλί ρακέτα του τένις που είχα κερδίσει στα αυτοκόλλητα Panini, πήγα στο καθρέφτη και έκανα το πρώτο μου live στο δωμάτιο της αδερφής μου!

Εκτός από το single, πότε έχετε σκοπό να κυκλοφορήσετε μια ολοκληρωμένη full length δουλειά;
Μέσα στο 2016 σίγουρα, αλλά δεν ξέρω να σου πω ακριβή ημερομηνία. Έχουμε γύρω στα 20 τραγούδια και πρέπει να κατασταλάξουμε στα 10 που θα βάλουμε στο album, πρέπει να τα ηχογραφήσουμε και να τα στείλουμε για τύπωμα. Θέλουμε το album να κυκλοφορήσει σε βινύλιο οπότε πρέπει να μαζέψουμε και τα χρήματα για όλα αυτά… Μέσα στο 2016 σίγουρα θα το έχουμε κάνει. Να σημειώσω ότι μέσα στο 2015 θα κυκλοφορήσουμε άλλο ένα digital single, το “Walking down on my knees” και ότι το full length album θα ονομάζεται “Bronco”, προς τιμήν του Bronco bar στη Κηφισιά που ήταν η αφορμή να φτιάξουμε τη μπάντα μας.

Ποιός συγγράφει τους στίχους και ποιά είναι τα πεδία αναφοράς τους;
Κοίτα, είναι στη γενικότερη φιλοσοφία της μπάντας, στη σύνθεση και στους στίχους να παίρνουν όλοι το credit. Μπορεί κάποιος να έχει γράψει κάποιο τραγούδι ολομόναχος αλλά θα βάλουμε τα ονόματα και των τριών. Έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να λειτουργούν οι μπάντες (η δικιά μας τουλάχιστον θέλουμε να λειτουργεί έτσι, δεν κατακρίνουμε κανέναν εννοείται). Αλλιώς ας κάνουμε solo καριέρα… Οι στίχοι μας αναφέρονται στις ανθρώπινες σχέσεις και σε πράγματα που μας συμβαίνουν. Επίσης πολύ μεγάλο μερίδιο κατέχει ο χαβαλές, το αλκοόλ και το sex. Πολύ μεγάλο θα έλεγα!

Ανήκετε σε κάποια δισκογραφική εταιρία; Ποιές οι σχέσεις σας; Είστε ικανοποιημένοι από την προώθηση σας;
Ναι, λίγο πριν το καλοκαίρι υπογράψαμε με την 14 Music. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις, ό,τι θέλουμε το συζητάμε και ακόμη κι αν διαφωνήσουμε κάπου, είναι υγιής η κουβέντα, άρα όλα καλά. Όπως σου είπα πριν, υπογράψαμε λίγο πριν το καλοκαίρι, όμως το καλοκαίρι μας βγήκε λίγο προβληματικό με την πολιτική κατάσταση στη χώρα, οπότε η ουσιαστική προώθηση από την εταιρία θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τώρα, το Σεπτέμβριο. Βλέπω όμως ότι δουλεύουν και ότι την έχουν πάρει “στα ζεστά” τη μπάντα μας και μας κρατούν σε εγρήγορση. Νομίζω πιστεύουν στη μπάντα μας όσο κι εμείς και αυτό είναι πολύ καλό!

Πως αντιλαμβάνεσαι τη μουσική πραγματικότητα είτε της χώρας μας είτε παγκόσμια;
Νομίζω ότι στη δεκαετία του ΄90 έπεσαν υπερβολικά πολλά λεφτά στη μουσική βιομηχανία και όταν εδραιώθηκε η ψηφιακή εποχή δε νομίζω ότι ήξεραν οι εταιρίες πως να το αντιμετωπίσουν. Είμαι αισιόδοξος τύπος γενικότερα όμως. Θεωρώ ότι γίνεται ξεσκαρτάρισμα με την κρίση στην Ελλάδα και επιβιώνουν αυτοί που το εννοούν γιατί πλέον το κάνεις από την ανάγκη σου να παίξεις μουσική και όχι από την ανάγκη να γίνεις φίρμα και να βγάλεις χρήματα.

Σε τι είδους ακροατές πιστεύετε ότι απευθύνεστε;
Αν αυτή η συζήτηση γινόταν πριν από 20 χρόνια, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Οι metallers θα μας θεωρούσαν φλώρους, οι λαϊκο – pop θα μας θεωρούσαν κάφρους και οι raveάδες θα ξερνούσαν στο άκουσμα του ονόματός μας. Πλέον οι κατηγοριοποιήσεις δεν υπάρχουν. Το internet είναι σα να θες να πιείς νερό από μάνικα πυροσβεστικού οχήματος. Μπαίνει ο καθένας στο Youtube και ακούει όλες τις κουλτούρες σε δύο ώρες και κοινοποιεί σε ένα απόγευμα Slipknot, Tardive Diskinesia, Bon Jovi, Mumfrod and Sons και Beyonce. Και να σου πω και την αλήθεια, καλά κάνει! Αν ακούσεις τα mix cd’s που γράφω για το αμάξι μου, είναι ένας αχταρμάς από σχεδόν άσχετα μεν, πολύ ωραία τραγούδια δε, που αν τα βάλεις με τη σωστή σειρά, ταιριάζουν μεταξύ τους. Νομίζω ότι όλοι μπορούν να μας ακούσουν, αρκεί να μην είναι αυτοί οι κολλημένοι τύποι που θεωρούν πως οτιδήποτε πέραν των ακουσμάτων τους είναι απλά χάλια. Και να σου πω και την αλήθεια, δε θα ήθελα να με ακούν αυτοί οι τύποι ανθρώπων. Μου αρέσει να μπορώ να κουβεντιάσω με τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι και όχι να προσπαθεί ο άλλος να με πείσει ότι έχει δίκιο.

Έχετε δώσει αρκετά live. Από τι υλικό απαρτίζεται το setlist σας; Έχετε κάποια άμεσα πλάνα που να μπορείς να ανακοινώσεις;
Θεωρώ ότι το να κάνεις κάποιο live και να παίξεις 20 δικά σου τραγούδια που δεν τα ξέρει κανένας, είναι απλά αυτοκτονία. Οπότε οι διασκευές είναι απαραίτητες. Άρα στα playlist μας βάζουμε γύρω στα 5 δικά μας συνήθως, διάσπαρτα και παίζουμε διασκευές από Bruno Mars, Maroon 5 και Michael Jackson μέχρι Ramones, Motorhead και Iron Maiden. Αν μας αρέσει κάτι και το παίζουμε καλά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το βάλουμε. Επίσης ολοκληρώσαμε στις 13 Σεπτέμβρη τα γυρίσματα της ταινίας “Λούνα Μπαρ” για την οποία γράφουμε τη μουσική. Το βασικό κομμάτι της ταινίας θα λέγεται “Αλλιώς” σε μουσική δική μας και στίχους της Βέρας Αλεξανδροπούλου. Το ίδιο κομμάτι με αγγλικούς στίχους και με τίτλο “Hello Hello” θα βρίσκεται στο album μας με τίτλο “Bronco”. Η ταινία είναι σε σενάριο της Ειρήνης Λουκάτου και σκηνοθεσία του Σπύρου  Μιχαλόπουλου και θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες περίπου στις αρχές του 2016. Επίσης, πριν λίγο καιρό πήραμε τα ακουστικά μας όργανα και φτιάξαμε ένα ακουστικό set, με τη βοήθεια της Εβίτας Μπενετάτου στα πλήκτρα και της Ηλιάνας Κορέτση στο cello, το οποίο θα εγκαινιάσουμε στις 8 Οκτωβρίου, σε ένα show που θα ηχογραφηθεί και θα βιντεοσκοπηθεί και θα γίνει με την υποστήριξη του Rock FM. Το live αυτό θα γίνει σε σπίτι οπότε θα είναι για κάποιους 30 – 40 τυχερούς, αλλά σκοπεύουμε να το παρουσιάσουμε μέσα στον χειμώνα σε κάποια μαγαζιά της Αθήνας.

Πόσο δύσκολο πιστεύεις ότι είναι για μια νέα μπάντα να εδραιώσει ένα άλφα status στην εποχή μας; Ή τουλάχιστον, ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εσείς οι ίδιοι, αν αντιμετωπίζετε κάποιες;
Είναι πολλές οι δυσκολίες με πρώτη και καλύτερη την ίδια την εποχή που ζούμε. Επίσης, έχουμε κατά καιρούς συναντήσει διάφορους περίεργους τύπους γενικότερα που σου δημιουργούν θέματα με τις πληρωμές που έχεις συμφωνήσει. Αλλά αν ασχολείσαι με τη μουσική σου και πιστεύεις σ’ αυτό που κάνεις και αν αξίζει αυτό που κάνεις, με τα χρόνια θα έρθει και το άλφα status και πέρα από αυτό, θα έχεις ξεσκαρτάρει τις συναναστροφές σου και θα είσαι και πιο χαρούμενος άνθρωπος.

Δεν έχω κάτι άλλο να ρωτήσω, επιφυλάσσομαι σε μελλοντική κουβέντα. Οι τελευταίες λέξεις πάντως, προς τους αναγνώστες του Rockway.gr, σου ανήκουν δικαιωματικά.
Το μόνο που έχω να πω είναι να είμαστε όλοι καλά, να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε, να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να σπαταλάμε τον χρόνο μας στο να βρούμε ποιός φταίει. Να αγαπάτε και να φροντίζετε τα ζώα, να πίνετε όσο αντέχετε και να μοιράζεστε τις ωραίες μουσικές. Και να σταματήσουμε κάποια στιγμή να τρωγόμαστε σε αυτή τη χώρα και να προσπαθήσουμε να την πάμε μπροστά. Αυτά.

205

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.