DARKSEED

Οι Darkseed είναι μια μπάντα γνωστή σε συγκεκριμένους μονάχα goth κύκλους, και ο λόγος που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο που τους αξίζει είναι τα διάφορα σκαμπανεβάσματα της καριέρας τους. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν τον έκτο δίσκο τους (σ.σ. “Poison Awaits”) και διαθέτουν ότι χρειάζεται για μια δυναμική επιστροφή. Το Rockway συνομίλησε με τον Thomas Hermann (κιθάρα), σε μια χαλαρή μεν, αλλά συνάμα κατατοπιστική στα της μπάντας, κουβέντα.

Γεια σου, Thomas! Χαιρετισμούς από Ελλάδα και συγχαρητήρια για το νέο σας album!
Σε ευχαριστώ! Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να στείλω πολλές ευχές στους έλληνες οπαδούς μας! Έχω επισκεφτεί τη χώρα σας όταν ήμουν παιδί και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις!

Δεν έχουν αλλάξει και πολλά φαντάζομαι από τότε. Τέλος πάντων, οι Darkseed έχουν ένα νέο πρόσωπο πίσω από το μικρόφωνο, το οποίο εν τέλει δεν είναι και τόσο “νέο”! Πως και επιλέξατε τον Harald σα νέο τραγουδιστή και τι απέγινε ο Stefan;
Ο Stefan έφυγε από το συγκρότημα το 2006, αλλά είμαστε ακόμα φίλοι. Ο λόγος ήταν το ότι άλλαξαν με τον καιρό τα μουσικά γούστα του. Αυτόν τον καιρό πάντως ηχογραφεί ένα νέο album με το ethnic μουσικής project του (σ.σ. “Shiva in Exile”). Τώρα, σε ότι αφορά τον Harald, αυτός και ο Stefan ήταν τα ιδρυτικά μέλη των Darkseed, πίσω στο 1992. Τότε έπαιζε τα drums. Ύστερα από πέντε χρόνια συνεργασίας έφυγε από το σχήμα και είχαμε πολύ καιρό να μάθουμε νέα του, ώσπου το 2007 με πήρε τηλέφωνο! Ήθελε να χρησιμοποιήσει το studio ηχογραφήσεών μου, για το ντεμπούτο της μπάντας του, ονόματι “Soul Sabotage”, όπου εκτελούσε χρέη τραγουδιστή. Εκείνη την περίοδο έτυχε και μου ζητήθηκε να συνθέσω ένα κομμάτι για το video game “Going Downtown”, οπότε ζήτησα από τον Harald να μου γράψει τους στίχους και να το τραγουδήσει. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό! Έτσι, όταν έφτασε ο καιρός να αναζητήσουμε νέο frontman για τους Darkseed, επικοινώνησα μαζί του. Στην ουσία έχουμε στο μικρόφωνο ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος!

Πάντως πιστεύω πως ο Harald κάνει πολύ καλή δουλειά! Πως είναι με τα παλιότερα κομμάτια των Darkseed;
Τα πάει μια χαρά με όλα τα τραγούδια! Τον Οκτώβριο του 2008 κάναμε μια τύπου reunion ζωντανή εμφάνιση στο Helion Festival στο Μόναχο και ο Harald απέσπασε πολύ καλές κριτικές, όταν ερμήνευσε κομμάτια από τα “Ultimate Darkness”, “Diving Into Darkness” και “Astral Adventures”!

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την προηγούμενή σας κυκλοφορία, ενώ μεσολάβησε και μια “διάλυση”… Δύσκολοι καιροί φαντάζομαι, ή κάνω λάθος;
Βασικά, μάλλον κάνεις λάθος (σ.σ. γέλια)! Όταν έφυγε ο Stefan, ουσιαστικά δε διαλυθήκαμε. Το είδαμε περισσότερο σαν ένα διάλειμμα! Οι μπαταρίες μας είχαν αδειάσει, οπότε αποφασίσαμε να αφήσουμε για λίγο τους Darkseed και να ασχοληθεί ο καθένας για κάποιο διάστημα με διαφορετικά πράγματα. Ο Tom (σ.σ. Gilcher, κιθάρα) για παράδειγμα ίδρυσε ένα μουσικό σχολείο, ενώ εγώ δούλεψα πάνω σε διάφορα soundtrack για video games. Όλοι είχαμε κάτι να κάνουμε και δε σκεφτόμασταν απαραίτητα το μέλλον των Darkseed. Ένα είδος time out, αν θες! Τελικά, το 2008 αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να γράφουμε ιδέες για το νέο δίσκο, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό.

Θεωρώ πως το “Poison Awaits” είναι μια από τις πιο ώριμες κυκλοφορίες σας. Ακούγεστε πιο “σίγουροι” με τους εαυτούς σας. Ισχύει, ή κάνω πάλι λάθος;
Εδώ είσαι εν μέρει σωστός! Έχω ηχογραφήσει και δουλέψει σε ότι αφορά την παραγωγή, πάνω στα τέσσερα τελευταία album των Darkseed, και κάθε φορά γίνομαι όλο και καλύτερος. Αυτό πιστεύω διέκρινες στο “Poison Awaits”. Από την άλλη όμως, όταν έφυγε ο Stefan, χάσαμε και τον κύριο συνθέτη μας, πράγμα που μας δυσκόλεψε γενικά. Γενικά πιστεύω πως κάναμε πολύ καλή δουλειά σα σύνολο, και είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Darkseed_bb

Οκ, εσύ ποια τραγούδια θα ξεχώριζες από το album;
Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι το “Incinerate”. Έχει refrain που σου κολλάει αμέσως, ενώ μου αρέσουν πολύ τα solo στο δεύτερο μισό του, που είναι κάπως progressive! Επίσης το “Seed of Sorrow” είναι μια πολύ ωραία μπαλάντα, που μένει στον ακροατή. Βέβαια και τα “All is Vanity”, “Poιson Awaits” και “Black Throne” είναι από τις δυνατές στιγμές του δίσκου.

Πέρα από το “Incinerate” που ανέφερες, υπάρχουν διάφορες άλλες “radio friendly” συνθέσεις στο album. Αυτό γίνεται για εμπορικούς λόγους;
Όχι ιδιαίτερα. Πάντα οι Darkseed είχαν “πιασάρικα” refrain. Επίσης, ο Harald έχει πολύ καλά “καθαρά” φωνητικά, οπότε μειώσαμε το πολύ γρέζο στο δίσκο. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που σου φαίνεται κάπως πιο εμπορικό το “Poison Awaits”.

Έχετε καταφέρει αρκετά από τότε που κυκλοφορήσατε το “Midnight Solemnly Dance” (σ.σ. 1996)… Ποια πιστεύεις πως ήταν η κυκλοφορία που σας έκανε ευρύτερα γνωστούς;
Δεν ξέρω αν θα μπορούσες να το πεις έτσι. Πάντως από το “Spellcraft” και για κάποιο διάστημα, είχαμε από πίσω μας τη Nuclear Blast, οπότε αυτό για εμάς ήταν ένα μεγάλο βήμα!

Το μουσικό στυλ των Darkseed έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. Θεωρείς πως αυτό έγινε λόγω εξέλιξης, ή απλώς επιλέξατε ένα διαφορετικό ηχητικό δρόμο;
Νομίζω πως πρόκειται για εξέλιξη. Κάθε album ακούγεται διαφορετικό από τα προηγούμενα. Απλώς μετά το “Give Me Light” (σ.σ. 1999), αποφασίσαμε να βάλουμε περισσότερα samples και keyboards στα κομμάτια μας. Ακόμα και ο τρόπος που συνθέταμε άλλαξε με τον καιρό. Θεωρητικά πάντως, το “Diving Into Darkness” (σ.σ. 2000) είναι το μεγαλύτερο μουσικό βήμα που έχουμε κάνει στην καριέρα μας, σε ότι αφορά τον ήχο μας.

Στην κριτική μου, έχω παρομοιάσει το στυλ σας σαν ένα συνδυασμό Paradise Lost, HIM και Moonspell… Εσύ πως θα περιέγραφες τη μουσική των Darkseed;
Δεν είμαι γενικά υπέρ του “περιγράφω το μουσικό στυλ” μιας μπάντας. Χρειάζεται να το ακούσεις όπως και να έχει. Θα έλεγα πως ανήκουμε στο ευρύτερο gothic metal φάσμα, με “πιασάρικα” refrain, cool κιθαριστικά riffs, samples και keyboards. Πάντως είσαι σωστός (σ.σ. επιτέλους!), όντως υπάρχουν οι επιρροές που ανέφερες στο “Poison Awaits”.

Θα περιοδεύσετε για το νέο album;
Δεν ξέρουμε ακόμα. Αυτή τη στιγμή συζητάμε με διάφορα booking agencies, οπότε θα δούμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ξεκινήσουμε από Δεκέμβριο κάποιες μεμονωμένες live εμφανίσεις. Μακάρι να μπορούσαμε να κανονίσουμε και κάποιο gig στην Ελλάδα!

Όντως, καλά θα ήταν. Λοιπόν, σε ευχαριστώ για το χρόνο σου Thomas. Εύχομαι καλή συνέχεια στους Darkseed!
Και εγώ σε ευχαριστώ! Μου άρεσε η κουβέντα μας! Πριν κλείσουμε, θα ήθελα απλώς να στείλω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” και σους οπαδούς μας στην Ελλάδα, που μας στηρίζουν εδώ και χρόνια! Ελπίζω να αρέσει το “Poison Awaits” και να τα πούμε και από κοντά!


242

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.