Eyehategod, Gomgoma (11/06/2015) Κύτταρο

Να’ μαστε (Namaste παλιοχιπστερόνια) πάλι στους 4 τοίχους του Κυττάρου αγκαζέ με το φίλο Σταύρακα, ο οποίος ήρθε να εξιλεωθεί για το κακό που προκάλεσε στους Shellac.

Αλλά περασμένα ξεχασμένα, για τους περισσότερους από εμάς, και μιας και όλες οι Νότιες Πολιτείες αποφάσισαν να επισκεφτούν τη χώρα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα, εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης των Corrosion of Conformity,  εμείς δίνουμε το παρόν στο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας και των Culpeper’s Minutemen  (yeah right).

Περί τις 9 και, αν δε με απατά η καταπονημένη μνήμη μου, το κουιντέτο των Gomgoma (που δεν έχω καταλάβει αν είναι από τη Χαλκίδα ή τη Μεσσήνη), ανεβαίνουν κατά τα 4/5 τη σκηνή και μας πιάνουν με τα σώβρακα κατεβασμένα. Ο ευγενής άγριος/ frontman, που ακούει στο όνομα Μίλτος, είναι ανάμεσα στο κοινό και ξεσηκώνει τον κόσμο έχοντας τα μάτια του στραμμένα προς τους συνεργάτες του.

Τα παιδιά δε χαρίζουν κάστανα. Κοπανάνε με ειλικρίνεια και πάθος το υβρίδιο death metal/ hardcore/ bm και φαίνονται καλοκουρδισμένοι σα σύνολο, με πρώτον τον υαλοφόρο drummer που δε χάνει χτύπημα. Εκ του αποτελέσματος και λόγω πολύ καθαρού ήχου, οφείλω να ομολογήσω ότι μου ήρθαν στο μυαλό οι πρώιμες μέρες της Relapse με τα εν λόγω παιδιά ,τα οποία πιστεύω ότι θα πάνε μακριά.

Λίγα λεπτά μετά τις 10 ανεβαίνουν στη σκηνή του Κυττάρου οι μοναδικοί στο είδος τους Eyehategod από τη ζόρικη περιοχή της Νέας Ορλεάνης, υπό τις ιαχές των 400+  ατόμων που είναι παρόντα. Ο Mike Williams δείχνει, όπως πάντα, έτοιμος να καταρρεύσει και φοράει τουλάχιστον 3 στρώματα ρούχων, πράγμα που είναι εξίσου ανησυχητικό δεδομένης της υψηλής θερμοκρασίας.

Ο Jimmy Bower στέκεται δεξιά του και έχει ανάψει ήδη ένα (βιομηχανικό) τσιγάρο, χτυπώντας τα πρώτα ακόρντα του φρέσκου “Agitation! Propaganda!” από το πρόσφατο ομώνυμο πόνημα τους. Ο κόσμος από κάτω έχει ήδη μπαρουτιάσει και εγώ πιάνω τη γωνίτσα μου, σα σωστό ραμόλι, βάζοντας το φίλο Σταύρο σε θέση ανθρώπινης ασπίδας. Οι κάτσε-σήκω Sabbath-meets-hxc ρυθμοί της μπάντας είναι το κατάλληλο soundtrack για mosh, stage diving και crowd surfing όπως φαίνεται.

Επί της σκηνής ο Williams παραπαίει κρεμασμένος από το μικρόφωνο του αφήνοντας τζίβες από τα ατημέλητα και άπλυτα μαλλιά του να πέφτουν στο πρόσωπο, αλλά παρ’ όλη τη φαινομενική αδυναμία του η βραχνή, φλεγματώδης και σχεδόν εφηβική φωνή του, αποδίδει τα μάλα. Τόσο ο Bower, που στέκεται δίπλα στο Williams, όσο και η υπόλοιπη μπάντα φαίνονται σε πολύ καλή φόρμα, παρ’ όλες τις περιπέτειες με το νόμο και με θέματα υγείας, τις καταχρήσεις και τον άκαιρο θάνατο του  drummer Joey LaCaze.

Ο Williams πάντα σε αναζήτηση “βοηθημάτων” απευθύνεται στο κοινό ζητώντας LSD και κατόπιν, λόγω του θανάτου του μεγάλου ηθοποιού Christopher Lee, κάνει μία σύντομη νεκρολογία και αναφέρει και άλλα ονόματα που δυστυχώς χάθηκαν στη μετάφραση λόγω της άρθρωσης του frontman. Επίσης κάποιος από το κοινό του αναφέρει ότι πέθανε ο Chris Holmes των W.A.S.P, κάτι που δεν επιβεβαίωσα ποτέ, και ο Williams αποτίνει φόρο τιμής τραγουδώντας (μάλλον) κάτι από το Crimson Idol, προκαλώντας το γέλωτα στους παρευρισκόμενους.

Κάποια στιγμή επιπλήττει αυτούς που έκλεψαν τις μπίρες του Bower, λέγοντας, με όση νηφαλιότητα μπορούσε να συγκεντρώσει, ότι είναι σοβαρό ατόπημα να κλέβεις την μπίρα του άλλου (και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές κάνοντας χαμηλόφωνα ρατσιστικά σχόλια ότι αυτά είναι “νέγρικες μαλακίες”, για τα οποία έφαγε ένα ψιλό γιουχάισμα. Τι να πω, NOLA είσαι…). Η μπάντα δείχνει συγκινημένη από τη θερμότατη ανταπόκριση του κοινού και μετά τις 12 κάνει μία αναπάντεχη επαναφορά στη σκηνή για δύο ακόμη τραγούδια με το μισό κόσμο εκτός μαγαζιού. Μια πολύ καλή βραδιά για τον ακραίο, όπως και έχει.

EYEHATEGOD setlist
Agitation! Propaganda
Lack of Almost Everything
New Orleans Is the New Vietnam
30$ Bag
Parish Motel Sickness
Blank / Shoplift
Medicine Noose
Sisterfucker (Part I)
Sisterfucker (Part II)
Zero Nowhere
Dixie Whiskey
Revelation/Revolution
Take as Needed for Pain
Jack Ass in the Will of God
Framed to the Wall
White Nigger
Serving Time in the Middle of Nowhere
Methamphetamine
Blood Money
Nobody Told Me
Peace Thru War (Thru Peace and War)
Run It Into the Ground
Masters of Legalized Confusion
Left to Starve

Photos: Χριστίνα Αλώση

455